Dejan Židan meni, da tudi v Sloveniji dogovori lahko držijo. Foto: BoBo
Dejan Židan meni, da tudi v Sloveniji dogovori lahko držijo. Foto: BoBo
Hrana
Na sejmu bodo slovenski pridelovalci, predelovalci in trgovci podpisali kodeks ravnanja udeležencev v verigi preskrbe s hrano. Foto: BoBo
Danilo Türk
Danilo Türk meni, da svojih danih možnosti še nismo dovolj dobro izkoristili. Foto: BoBo
Odprl se je največji kmetijsko-živilski sejem v Sloveniji

"Danes vemo, da je samooskrba dolžnost, saj svet okoli nas ni tako stabilen, kot je bil pred letom dni, zato povečujemo proizvodnjo žit in vrtnin. V tem času smo se dodatno naučili, da je proizvodnja hrane namenjena porabnikom, porabnik je kralj, porabnik je tisti, ki diktira prehransko verigo, in porabnik ima pravico vedeti," je dejal minister Židan.

Pri prehranski varnosti zadnje leto nekaj izzivov in afer, ki so pokazale, da proizvodnja hrane ščiti ljudi. Inšpekcije EU, ki smo jih imeli v Sloveniji, pa so pokazale, da učinkovito varujemo ljudi in delujemo zakonito, torej dobro, je dejal.
Veliko akcij - trenutnih in preteklih - po njegovih besedah poteka, da potrošnik razume, kako pomembna je proizvodnja hrane, in da ima na voljo vedno več informacij. "Znotraj tega smo kot prehranski sektor dokazali, česar nam skoraj nihče v Sloveniji, ko smo se o tem začeli dogovarjati, ni verjel: da lahko tudi v Sloveniji dogovori držijo," je dejal Židan, ki upa, da podpisani kodeks v prehranski verigi ne bo le črka na papirju.
Türk: Bolje moramo izkoristiti naše možnosti
Sejem je odprl predsednik republike Danilo Türk. Ob tem je pohvalil slovensko strategijo razvoja kmetijstva in opredeljene cilje za zagotovitev ustrezne prehranske varnosti in ustrezne tržne uspešnosti, ekološke primernosti ter vsestranskega razvoja podeželja.

Pohvalil je tudi kmetijskega ministra Dejana Židana za konkretne rezultate in povezovanje žitno-pšeničnega sektorja. "Danes govorimo o potrebi prehranske verige na področju zelenjavno-vrtninskih pridelkov. Tu imamo velike naloge, tu imamo veliko potreb in tu imamo veliko možnosti," je dejal Türk, ob tem pa posebej poudaril, da moramo znati te možnosti veliko bolje izkoristiti, kot smo to bili sposobni doslej.
Največji pri nas
Na razstavišču v Gornji Radgoni se letos predstavlja več kot 1.710 razstavljavcev iz 27 držav. Država gostja je tokrat Poljska, ob njej pa se bodo predstavili še Brazilija, Češka, Bolgarija, Moldavija, Vojvodina in Kosovo.

Na sejmu bodo slovenski pridelovalci, predelovalci in trgovci podpisali tudi kodeks ravnanja udeležencev v verigi preskrbe s hrano, o katerem se je v zadnjih mesecih veliko govorilo, ki je projekt kmetijskega in gospodarskega ministrstva in ki naj bi izboljšal odnose med pridelovalci hrane, predelovalno industrijo ter trgovci.

Številne razstave, ocenjevanja, posveti in predavanja
Tudi letos bo na Agri pet velikih sklopov, pri čemer največji del zavzemajo komercialne razstave, preostalo pa strokovne razstave, strokovni posveti in predavanja, ki jih bo čez 50, šest strokovnih ocenjevanj in spremljevalne prireditve, ki jih bo blizu 100.

Na ogled bodo najsodobnejša mehanizacija, vrhunska oprema in sredstva za do okolja in človeka prijazno poljedelstvo, rejo živali in gozdarstvo ter za pridelavo, predelavo in postrežbo hrane, obljubljajo organizatorji. Ena izmed letošnjih novosti bo tudi dan Pomurja, s katerim želijo bolje predstaviti regijo.

Slogan ostaja enak - Naravnost na mizo
Sejem je obdržal slogan Naravnost na mizo, prav tako pa tudi skrb za lokalno pridelavo hrane in večjo samooskrbo s poudarkom na turističnih kmetijah, ekoloških živilih in ekološkem kmetovanju, pa tudi na domačih blagovnih znamkah ter projektih Kupujem slovensko in Kupujem domače.

Odprl se je največji kmetijsko-živilski sejem v Sloveniji