Nina Zidar Klemenčič je prperičana, da je bila pri Rodetu prestopljena meja zasebnosti. Foto: MMC RTV SLO
Nina Zidar Klemenčič je prperičana, da je bila pri Rodetu prestopljena meja zasebnosti. Foto: MMC RTV SLO

"Glede na to, kar je bilo objavljeno, lahko ugotovimo, da je bil zasejan vsaj dvom. S tem poročanjem se je načrtno ustvarjal vtis, da gre za zgodbo z določeno podlago, s čimer pa je bila kardinalu Rodetu povzročena škoda. Zaradi tega bomo vložili kazensko in zasebno ter civilne odškodninske tožbe," je v Odmevih napovedala Nina Zidar Klemenčič.

Za komentar smo zaprosili tudi odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šeruga.

Dodala je, da zdaj imajo materialni dokaz, da je to, kar je bilo pisano, neresnično. "Brez tega bi vse ostalo na ravni špekulacij," je poudarila.
Ob tem je dodala, da so članki v Delu vsebovali tudi veliko drugih obtožb, ki so bile neresnične, izjave Stelzerja pa so bile nekonsistentne in ni bil prepričan, ali je kardinal njegov oče. "In Delo je kljub temu objavilo zgodbo. Tako so postale najbolj intimne podrobnosti stvar javne obravnave," je izpostavila.


"Medijska izpostavljenost ni bila potrebna"
Na vprašanje, kje so meje zasebnosti, je odgovorila, da se te iščejo skozi tekočo sodno prakso, sami pa so prepričani, da tokrat je bila prekoračena. Poudarila je, da Stelzer Rodeta nikoli prej ni zaprosil za test očetovstva in da je bil Rode tisti, ki je dal ta predlog.
Če bi Peter S. želel odkriti svojega očeta, za to ne bi potreboval vse te medijske izpostavljenosti, je prepričana. Novinar mora dokazati, da je imel utemeljen razlog, da je verjel v resničnost napisanega, še posebej če gre za intimno sfero posameznika.
Tudi Evropsko sodišče daje prednost varovanju zasebnosti posameznika. "Če se posameznik odloči, da bo zaščitil svojo zasebnost, potem je sodišče vedno prva instanca, na katero se obrne," je še sklenila.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, ki ga je v Odmevih vodil Slavko Bobovnik:

Rode napoveduje tožbe, Delo stoji za svojim poročanjem
Rode napoveduje tožbe, Delo stoji za svojim poročanjem