Aranui 5 je nekdanja tovorna ladja, predelana v ladjo za križarjenja, ki sprejme do 230 potnikov. Foto: Reuters
Aranui 5 je nekdanja tovorna ladja, predelana v ladjo za križarjenja, ki sprejme do 230 potnikov. Foto: Reuters

Velika večina olimpijskih športnikov je že prispela ali pa je še na poti v Pariz, kjer se zvečer odpirajo 33. poletne olimpijske igre. Izjema pa so tekmovalci v deskanju na vodi, ki bodo tekmovali na francoskem čezmorskem ozemlju, v Francoski Polineziji, natančneje na Tahitiju. A ker so tam hotelske zmogljivosti omejene – na zahodni obali otoka, kjer leži Teahupo'o, je le nekaj manjših naselij – so se organizatorji odločili, da tekmovalce nastanijo kar na ladji.

Sorodna novica Začasni krasni novi svet – vrhunec olimpijske izkušnje za same športnike

126 metrov dolgo plovilo je bilo nekoč tovorna ladja, zdaj je predelano v ladjo za križarjenje, ki je za nekaj tednov postala začasen dom tekmovalcem v deskanju na vodi in članom njihovih spremljevalnih ekip. Zasidrana je v laguni kakšnih 10 kilometrov stran od olimpijskega prizorišča Teahupo'o na Tahitiju.

"Prvič sem na ladji za križarjenje, zelo je zabavno," je v pogovoru za Reuters dejal novozelandski deskar Billy Stairmand in dodal, da je namestitev res nekaj posebnega: "Imamo lepe sobe, zelo so udobne. Vsak ima svoj kotiček, pa še telovadnico imamo in vse ostalo, kar potrebujemo. Na ladji je zelo dobro vzdušje."

Ladja sprejme do 230 potnikov, za 12-dnevno križarjenje na njej pa je treba odšteti dobrih pet tisoč evrov po osebi za klasično sobo in dvakrat več (okoli 10 tisočakov) za predsedniško suito.

Na krovu je trenutno nastanjenih 28 tekmovalk in tekmovalcev iz 19 držav. Vsakemu je bila dodeljena velika enoposteljna soba, opremljena s klasičnim hotelskim udobjem, a – kot je na Instagramu poudarila perujska tekmovalka Sol Aguirre – z izjemnim razgledom na morje in Tahiti. Ladjo s svežo hrano in drugimi potrebščinami oskrbujejo s čolni, z njimi tudi prevažajo tekmovalce do prizorišča. "Vsako jutro pol ure vožnje," pravi Stairmand in v isti sapi doda, da je to pač del olimpijskih iger.

Malce sicer pogreša vrvež gledalcev in navijačev, a po drugi strani "unikatna lokacija, popolni valovi in umirjeni domačini vse odtehtajo". "Saj bi bilo fino, če bi imeli več gledalcev. A mi smo tu zato, da opravimo svoje delo, da osvojimo medalje. Občasno so gledalci lahko moteči," poudari tudi pozitivno plat "samotnega" prizorišča, na tisoče kilometrov stran od Pariza.