Oscar Pistorius je lani na 400 metrov nastopil v Rimu in Sheffieldu. Foto: EPA
Oscar Pistorius je lani na 400 metrov nastopil v Rimu in Sheffieldu. Foto: EPA

Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS) je namreč ugodilo pritožbi južnoafriškega atleta, potem ko mu je Mednarodna atletska zveza (IAAF) prepovedala nastop v Pekingu. IAAF je odločitev sprejel na podlagi študije, ki je ugotovila, da ima s protezami prednost pred tekači neinvalidi.


21-letni Južnoafričan ima do 23. julija čas, da izpolni normo za OI, morda pa bo tudi brez nje lahko tekel v štafeti. 2. julija bo nastopil v Milanu, 11. julija v Rimu, septembra pa ga v kitajski prestolnici čakajo še paraolimpijske igre.

Nova priložnost za uresničitev sanj
"Kot vidite, sem v zadnje pol ure težko zadrževal smeh. Zdaj lahko rečem, da je zmagala pravica. Imam novo priložnost, da uresničim svoje sanje in nastopim na olimpijskih igrah, če ne že letos, pa vsaj čez štiri leta. Imam zelo malo časa in zelo težko se bo uvrstiti na igre v Pekingu," je na novinarski konferenci v Milanu povedal Pistorius.

CAS je v izjavi za javnost zapisal, da dokazi, ki sta jih predložili obe strani, ne dokazujejo, da bi imel Pistorius s protezami prednost pred sotekmovalci. IAAF odločitvi CAS-a ne nasprotuje in priznava, da bodo morali o vplivu protez na sposobnosti Pistoriusa narediti še kakšno dodatno preiskavo. "Oscar je s svojimi dosežki inspiracija za mnoge, tudi mi pa bomo še naprej občudovali njegove uspehe," so še zapisali pri IAAF-u.

Montgomery za štiri leta v zapor
Sodišče v White Plainsu je nekdanjega svetovnega prvaka v teku na 100 metrov Tima Montgomeryja zaradi poneverbe računov v višini 1,7 milijona dolarjev obsodilo na skoraj štiriletno zaporno kazen (46 mesecev). Nekdanji kralj atletskih stez je zašel v hude težave, poleg poneverbe računov so ga v začetku tega meseca v ameriški zvezni državi Virginia ujeli pri preprodaji heroina.

M. R.