Marija Šestak je v kvalifikacijah hitro končala svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Marija Šestak je v kvalifikacijah hitro končala svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Roman
Sonja Roman se je brez težav uvrstila v finale deveterice. Foto: MMC RTV SLO
Ladji Doucoure
Ladji Doucoure je bil najhitrejši v teku na 60 metrov z ovirami. Foto: EPA
Prvi dan po slovenskih notah

Dopoldne je nastopila le Kolaričeva, ki je v kvalifikacijah skoka v daljino skočila 6,67 metra in za osem centimetrov izboljšala slovenski rekord Šestakove (6,59) izpred dveh let. 22-letnica je svoj osebni rekord v dvorani presegla kar za 30 centimetrov in imela skupno tretji izid predtekmovanja, čeprav je imela predzadnji prijavljeni rezultat med 18 nastopajočimi. Finale bo v soboto.

Šestakova že s prvim skokom daleč čez normo
Popoldne je zablestela Marija Šestak, ki je v kvalifikacijah troskoka že v prvem poskusu zlahka zmogla kvalifikacijsko normo (14,15). Šestakova je s 14,52 izenačila svoj najboljši letošnji izid in se kot najboljša uvrstila v nedeljski finale. Z osmim izidom bo tam nastopila tudi Snežana Rodič (14,06), ki se je prvič v karieri prebila v finale velikega tekmovanja.

Marija je bila kar malo na trnih
"Hitro sem si želela končati kvalifikacije in to tudi dosegla. Mislim, da lahko skočim še več, saj mi steza zelo ustreza. V kvalifikacijah je vedno veliko nervoze. Sama sem skušala vse postoriti čim bolj umirjeno. Pred prvim skokom sem šla na zaletu pol metra nazaj od oznake, ki sem si jo postavila. Želela sem si zagotoviti stoodstotno veljaven skok. Po neuspešnem prejšnjem mitingu v Atenah sem bila kar malo na "trnih", kako bo tokrat. Pa je bilo vse zelo uspešno. Zdaj bom to tekmo pozabila. Pred finalom se bom poskusila kar najbolj spočiti in s pomočjo fizioterapevta Khalida Nasifa čim bolj umiriti poškodbo hrbta. Boli me še vedno, vendar pa skušam to pozabiti," je povedala Šestakova.

V finalu tudi Sonja Roman
Prvenstvo je uspešno začela tudi Sonja Roman, ki se je uvrstila v finale teka na 1.500 metrov. Slovenska atletinja, ki bo čez pet dni dopolnila 30 let, je ves čas narekovala tempo, na koncu je zaostala le za Rusinjo Jevgenijo Zolotovo in se s časom 4:11,75 zanesljivo uvrstila v finale.

Moški v ogenj v soboto
Matica Osovnikarja
čakajo kvalifikacije v prvem krogu teka na 60 m v soboto ob 10. uri, uro in pol pozneje (11.30) bo v kvalifikacijah suvanja krogle nastopil Miran Vodovnik, ob 15.50 pa še Cene Šubic v prvem krogu teka na 1.500 m.

Lammertova vse opravila že s prvim sunkom
Prvi dan so bili sporedu štirje finali. V prvem je naslov evropske prvakinje v suvanju krogle pripadel Petri Lammert. 25-letna Nemka je vse opravila že v prvi seriji, ko je orodje sunila 19,66. Nato je nanizala štiri prestope. Srebro je presenetljivo osvojila njena rojakinja Denise Hinrichs (19,63). Bron je šel z Anco Heltne (18,71) v Romunijo. Peteroboj atletinj je po pričakovanju dobila Rusinja Ana Bogdanova (4.761 točk), v finalu na 60 metrov z ovirami pa sta bila najhitrejša Belgijka Eline Berings (7,92) in Francoz Ladji Doucoure (7,55).



Petkovi finali

Krogla (Ž):
 1. P. LAMMERT        NEM        19,66 
 2. D. HINRICHS       NEM        19,63 
 3. A. HELTNE         ROM        18,71 

Peteroboj (Ž):
1. A. BOGDANOVA RUS 4.761
2. J. KEIZER NIZ 4.644
3. A. NANA DJIMOU FRA 4.618

60 m ovire (Ž):
1. E. BERGINS BEL 7,92
2. L. SKROBAKOVA ČEŠ 7,95
3. D. O'ROURKE IRS 7,97

60 m ovire (M):
1. L. DOUCOURE FRA 7,55
2. G. SEDOC NIZ 7,55
3. P. SVOBODA ČEŠ 7,61


R. K. in S. J.

Prvi dan po slovenskih notah