Zoran Martič je bil najprej trener na Iliriji in pri mladinski ekipi Olimpije, nato se je preselil k Slovanu in se preizkusil še pri Rogli, v Škofji Loki, pri Kraškem zidarju, v madžarskem Szolnokiju, novomeški Krki, črnogorski Budućnosti, spet pri Slovanu, pri Apoelu iz Nikozije, Zlatorogu in nazadnje Heliosu. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Martič je bil najprej trener na Iliriji in pri mladinski ekipi Olimpije, nato se je preselil k Slovanu in se preizkusil še pri Rogli, v Škofji Loki, pri Kraškem zidarju, v madžarskem Szolnokiju, novomeški Krki, črnogorski Budućnosti, spet pri Slovanu, pri Apoelu iz Nikozije, Zlatorogu in nazadnje Heliosu. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Jure Zdovc se je štabu Uniona Olimpije pridružil šele pred dobrim tednom. Z Martičem sta bila med njegovo odsotnostjo dnevno v stikih. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt je tudi po Martičevih besedah vrhunsko pripravljen. Foto: MMC RTV SLO
Jadranko Nikolić
Jadranko Nikolić je očitno znova odlično opravil svoje delo. Foto: MMC RTV SLO

Razlog seveda tiči v slovenski reprezentanci, ki jo je Zdovc vodil na nedavnem evropskem prvenstvu, vajeti tivolskega moštva pa tako pred novo sezono prepustil svojemu glavnemu pomočniku. Kako je Martič s sodelavci, med katerimi je imel v poletnem času glavno besedo kondicijski trener Jadranko Nikolić, opravil svojo nalogo, bomo lahko ocenili šele čez nekaj časa. Izkušenj mu ni manjkalo - kot glavni trener je vodil kopico slovenskih in tudi tujih klubov, z reprezentanco do 20 let pa je leta 2000 osvojil zlato na evropskem prvenstvu.

MMC-ju je 44-letnik postregel z (ne)jasnimi odgovori, je pa zato jasno, da skupaj z Zdovcem kljub atraktivni ekipi pred začetkom sezone umirjata žogico: "Mislim, da je realno, če si v Evroligi želimo kakšno zmago več kot lani."

Kako je med odsotnostjo selektorja Zdovca potekalo usklajevanje glede prihodov novih igralcev. Je moral prav vsakega "požegnati" tudi on?
Prihod igralcev je bil izveden na podlagi dogovora med Juretom in vodstvom kluba. Midva sva se o določenih smernicah pogovarjala, medtem ko je operativne zadeve izvajala uprava kluba.

Kondicijski trener Jadranko Nikolić je odlično pripravil že slovensko reprezentanco, nato se je lotil še U. Olimpije. Mu bo uspelo podobno? Fizična pripravljenost bo najbrž eden ključnih faktorjev za uspešno sezono ...
Jaz sem že pred tem z njim delal tri leta. Na nekakšen način je bil - glede na moje dobre izkušnje z njim - njegov prihod tudi moj predlog. Poleg tega ga tudi Jure pozna iz svojih igralskih časov. Jaz sem prepričan, da je opravil odlično delo. Škoda le, da niso bili vsi igralci ves čas z nami. Marsikdo tega glavnega dela priprav niti ni opravil ...

Kaj bo največja prednost ali odlika U. Olimpije v novi sezoni? Kaj bi izpostavili kot ključno po teh napornih pripravah?
Želim si podobno kot Jure. Kakovostno in čvrsto obrambo ter hitro igro.

Kdaj se je članski ekipi priključil še Milorad Šutulović?
On je prišel v Olimpijo že konec lanske sezone, kakšen status bo imel letos, pa bomo še videli.

Moštvu sta od mladcev med drugim priključena tudi Radojevič in Sirnik. Bi lahko eksplodirala v novi sezoni? Kdo je vaš adut presenečenja?
Težko bi o tem govoril. Za te mlajše igralce je predvsem pomembno, da bodo igrali. Tu potekajo še dogovori med trenerjem, vodstvom in preostalimi klubi. Najti jim moramo ustrezno okolje, kjer bodo imeli optimalne možnosti za igranje in napredovanje. Kje bo kdo od njih igral, je zdaj še težko reči ...

Vaše osebno mnenje: je to ekipa, ki lahko pozitivno preseneti v Evroligi?
Ne vem, kaj bi se razumelo kot pozitivno presenečenje. Upam, da je to ekipa, ki bo igrala bolje v Evroligi in Ligi NLB, kot je igrala lanska Olimpija. Če bomo to naredili oz. bomo zadovoljili lastne želje, bodo zadovoljni tudi drugi. Za koga bo to presenečenje, pa ne vem.

Trije ključni branilci so imeli/imajo velike težave s poškodbami. Kako je z vrnitvijo Vlada Ilievskega na igrišče in kakšno je stanje kolen Saša Ožbolta in Sanija Bečiroviča? Bi se jim lahko znova kaj "zalomilo" sredi sezone? Kakšne rešitve bi iskali takrat?
Sašo še nikoli ni imel tako težkih priprav kot letos. Cilj bil je ravno to, da bi se izognili poškodbam. Sašo je zelo dobro telesno pripravljen. Vrhunski šport je krut, marsikdaj se zgodijo nepredvidljive stvari. To, kar je bilo v naši moči, da bi preprečili poškodbe, smo naredili. Vlado se je ekipi na treningih priključil šele pred kakšnim tednom (intervju je bil opravljen v petek, op. a.). Ne trenira na vso moč, kar je logično glede na to, da je bil pred kratkim operiran. Sani je z nami šele tri dni, tako da zanj težko govorim.

Najbrž je o ciljih še prezgodaj govoriti, vendar kaj bo Union Olimpija skušala doseči v novi sezoni?
Za postavljanje ciljev nisem pravi naslov. V prvi vrsti je cilj, da naredimo korak naprej v Ligi NLB in se uvrstimo na zaključni turnir. Mislim, da je tudi realno, če si v Evroligi želimo kakšno zmago več kot lani.

Kaj za Olimpijo pomeni nedavni uspeh reprezentance?
Vsak pozitiven dogodek v slovenski košarki je pozitiven tudi za Olimpijo, ki je v vsej zgodovini gonilna sila. Želimo si, da bi tudi Olimpija naredila korak naprej in to zanimanje, pa tudi zaupanje, upravičila.