Red Bull Racing je v formuli ena debitiral s sezono 2005, od takrat pa so
Red Bull Racing je v formuli ena debitiral s sezono 2005, od takrat pa so "rdeči biki" 14-krat zmagali, od tega 8-krat letos, za kar so bili v Braziliji nagrajeni s prvim naslovom svetovnega prvaka v konstruktorskem seštevku. Foto: Reuters
Vettel, Webber in Alonso
Trojica, ki bo že čez teden dni med seboj obračunala za naslov svetovnega prvaka v sezoni 2010. Foto: EPA
Sebastian Vettel (RedBull)
Sebastian Vettel je z brezhibno vožnjo gladko prišel do četrte zmage sezone. Foto: Reuters
Vettel, Hulkenberg in Webber
Red Bulla sta izjemno začela dirko, prehitela Hülkenberga in se mirno odpeljala naprej. Foto: Reuters
Hulkenberg pred Alonsom in Hamiltonom
Zmagovalec kvalifikacij Nico Hülkenberg v uvodnem delu dirke ni bil kos vodilni četverici v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Po VN Brazilije so najbolj nasmejani pri Red Bullu, kjer so prvič v zgodovini moštva osvojili konstruktorski naslov. Sebastian Vettel je z zmago močno okrepil svoje možnosti za naslov, še bolj je svoje delnice dvignil Mark Webber, medtem ko je Fernando Alonso s tretjim mestom v rokah obdržal režisersko paličico. Španec ima pred Abu Dabijem, ki bo na sporedu že ta konec tedna, osem točk prednosti pred Avstralcem in 15 pred Nemcem.

Moštveni dvoboj odločile že kvalifikacije
"Sijajno. Po smoli v Koreji sem se pobral in vesel sem, da se je danes dirka razpletla po mojih željah. Še imam možnosti za naslov in rad bi se zahvalil moštvu za vso pomoč," je po zmagi žarel nemški dirkač. Njegov avstralski tekmec je pripomnil, da tokrat višje od drugega mesta ni mogel: "Dirka je bila odločena že po kvalifikacijah, ko sem končal za Sebastianom. Danes ga ni bilo mogoče prehiteti." Alonso, ki bi se ob zanj idealnem razpletu veselil tretjega naslova prvaka, pa je moral razočaran priznati premoč tekmecema iz Red Bulla: "Imel sem nekaj težav s prehitevanjem Hülkenberga. Ko sem prišel mimo njega, pa je bila razlika že prevelika."

Hülkenberg hitro zdrsel z vrha
Vodilni v svetovnem prvenstvu Alonso je začel VN Brazilije s 5. štartnega mesta, 4. mesto je bilo izhodišče Lewisa Hamiltona, medtem ko sta voznika Red Bulla v kvalifikacijah osvojila 3. (Webber) in 2. mesto (Vettel). Z dežjem zaznamovano soboto je presenetljivo dobil Nico Hülkenberg, ki je s tem proizvajalcu Cosworth privozil prvi "pole position" po enajstih letih.

Rdeča bika poletela na začetku
Sanjski štart za Vettla, ki je že do prvega ovinka prehitel rojaka Hülkenberga, slednji je nato proti Webbru hitro izgubil še drugo mesto. Alonso je medtem na 4. mestu prehitel Hamiltona. Do prvih postankov je Hülkenberg pričakovano zdrsnil na 5. mesto, v ospredju pa je ostal četverec, ki se bori za naslov svetovnega prvaka.

Varnostni avtomobil za popestritev dirke
Presenetljivo mirno in povsem netipično brazilsko dirko je vsaj malce razburkal odstop Vitantonia Liuzzija, ki je v 51. krogu v ovinku Senna zletel v varnostne gume. Ker je njegov Force India obtičal na nevarnem mestu, je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, ki je tam ostal štiri kroge.

Hamilton upa le še na čudež
Kljub zgostitvi prometa se "rdeča bika" nista pustila motiti in sta vnovič hitro pobegnila na varno razdaljo. Zmaga Vettla in drugo mesto Webbra nista bila vprašljiva niti za trenutek, medtem ko se je Alonso rajši kot za napad na Avstralca odločil za preudarno vožnjo na tretjem mestu. Hamilton za Alonsom zaostaja za 24 točk in bi tako za osvojitev naslova potreboval pravi čudež.

Buttonov avtomobil tarča roparjev
Za veliko razburjenje v karavani formule ena je poskrbel poskus ropa avtomobila, v katerem je bil Jenson Button. Svetovni prvak, ki za vodilnim Alonsom na 5. mestu zaostaja za prevelikih 42 točk, se je vračal s kvalifikacij, ko so ga njegovo vozilo obstopili oboroženci. Na srečo je voznik stopil po plinu in uspel ubežati brez posledic.

VN BRAZILIJE, Interlagos


Končni vrstni red (71 krogov):
1. S. VETTEL Red Bull
2. M. WEBBER Red Bull
3. F. ALONSO Ferrari
4. L. HAMILTON McLaren
5. J. BUTTON McLaren
6. N. ROSBERG Mercedes
7. M. SCHUMACHER Mercedes
8. N. HÜLKENBERG Williams
9. R. KUBICA Renault
10. J. ALGUERUARI Toro Rosso
11. K. KOBAJAŠI BMW Sauber
12. S. BUEMI Toro Rosso

Odstop: Liuzzi (51. krog)
 

SKUPNI VRSTNI RED (18/19)             
Vozniki:
1. F. ALONSO Ferrari 246
2. M. WEBBER Red Bull 238
3. S. VETTEL Red Bull 231
4. L. HAMILTON McLaren 222
5. J. BUTTON McLaren 199
6. F. MASSA Ferrari 143
7. N. ROSBERG Mercedes 130
8. R. KUBICA Renault 126
9. M. SCHUMACHER Mercedes 72
10. R. BARRICHELLO Williams 47
 

Moštva:
1. RED BULL * 469
2. McLAREN 421
3. FERRARI 389
4. MERCEDES 202
5. RENAULT 145
* - že svetovni prvak