Alain Prost je leta 1993 z Williamsom osvojil še četrti in zadnji naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Alain Prost je leta 1993 z Williamsom osvojil še četrti in zadnji naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Jacques Villeneuve
Zadnji Williamsov dirkač, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka, je bil leta 1997 Jacques Villeneuve. To je bilo tudi leto, ko je moštvo zadnjič osvojilo konstruktorski naslov. Foto: Reuters
Juan Pablo Montoya
Kolumbijec Juan Pablo Montoya je 24. oktobra 2004 dobil zadnjo dirko sezone v Sao Paulu. Foto: EPA
Pastor Maldonado
Po Montoyevem slavju so pri Williamsu na novo zmago čakali zelo dolgo časa. Šele lani je WIlliamsov dirkač znova osvojil prvo mesto, in sicer na dirki za VN Španije, kjer je Pastor Maldonado poskrbel za veliko senzacijo. Foto: EPA
Maldonado navdušen nad krstno zmago
Maldonado poskrbel za senzacijo

Red Bull, Ferrari, McLaren, Lotus, tudi Mercedes ..., to so moštva, ki so zadnja leta v ospredju, a kje se je izgubilo moštvo, ki je imelo primat v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in je dobre izide vknjižilo tudi na začetku novega tisočletja?

Zadnja zmaga v režiji Maldonada
Na desni strani članka si lahko ogledate reportaži o zadnji zmagi moštva Williams v formuli ena - lanskemu slavju Pastorja Maldonada na dirki za VN Španije.


Zadnja naslova leta 1997

Williams, ki je član karavane formule ena od leta 1977, je zablestel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so med drugimi za moštvo vozili Nigel Mansell, Damon Hill, Ayrton Senna, Alain Prost in Jacques Villeneuve, zadnji Williamsov dirkač, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka (1997). Takrat je Williams osvojil tudi zadnjega od devetih konstruktorskih naslovov.
Leta 2003 še tik pod vrhom
Z Renaultovimi in BMW-jevimi motorji so pri Williamsu lahko računali na dobre izide, leta 2006, ko so se odločili za Cosworth (pozneje še za Toyoto) pa je njihova krivulja začela strmo padati. Lani so znova združili moči z Renaultom, a rezultatov enostavno ni. Nazadnje so se med prva tri moštva (2. mesto) v boju za konstruktorski naslov uvrstili pred desetletjem, ko sta za moštvo dirkala Ralf Schumacher in Juan Pablo Montoya.
Maldonado edina svetla točka
V zadnjih petih sezonah so dirkači Williamsa le trikrat stopili na oder za zmagovalce, nazadnje na lanski dirki za VN Španije v Montmelu, ko je senzacionalno zmagal Pastor Maldonado in poskrbel za enega največjih presenečenj v zgodovini formule ena. Pri Williamsu so tedaj z dovršeno taktiko poskrbeli, da je njihov dirkač, ki se še nikoli prej ni zavihtel višje od 8. mesta, po zadnjih postankih zapeljal pred Fernanda Alonsa in zasluženo zmagal. S tem je postal šele drugi Venezuelčan, ki je osvojil točke v formuli ena. Te je že leta 1983 osvojil Johnny Cecotto.
Maldonadov uspeh je bila šele prva zmaga za Williams po sklepnem delu sezone 2004, ko je dirko za VN Brazilije osvojil Montoya. To je bila tudi 114. in zadnja zmaga za moštvo iz britanske grofije Oxfordshire.
Tudi letos sila povprečno
Najslabši uvod v sezono so pri Williamsu doživeli v sezoni 2011, ko Maldonado in Rubens Barrichello nista končala prvih dveh dirk. Tudi letos moštvo tava v sivem povprečju, pravzaprav kar životari, saj na uvodnih preizkušnjah ni osvojil niti točke. Maldonado letos še ni končal dirke, medtem ko je bil njegov moštveni kolega, Finec Valtteri Bottas, v Melbournu 14., v Sepangu pa je osvojil 11. mesto.
Nared šele za VN Španije
"Po dveh težkih dirkah smo se zbrali na sedežu moštva, poskusili smo preučiti vse podatke in ugotoviti, kje vse lahko izboljšamo dirkalnik," je zaupal tehnični vodja moštva Mike Coughlan. Nadaljeval je: "Menimo, da imamo boljše razumevanje o tem, kje smo. Celotna ekipa si zelo prizadeva, da bi izboljšala dirkalnik in za naslednje dirke dvignila našo konkurenčnost. Pričakujemo, da bomo vse izboljšave izpeljali do dirke za VN Španije." Dirka za VN Španije bo v Barceloni na sporedu šele 12. maja, medtem se bodo dirkači pomerili še na dirkah za VN Kitajske v Šanghaju in VN Bahrajna v Sakhirju.
Na Kitajskem bo lažje
Coughlan je še razkril svoja pričakovanja za dirko v Šanghaju, ki si jo boste lahko v živo na TV Slovenija 2 ogledali to nedeljo. "Razmere za dirkanje bodo na Kitajskem prijaznejše, čeprav je vreme tam zelo spremenljivo. Nižja temperatura ne bo ugodna le za dirkalnik, temveč tudi za moštvo in dirkača. Prav tako bo zaradi bolj grobe podlage obrabljenost gum toliko večja, kar nam predstavlja še dodaten izziv," je sklenil Britanec.

Maldonado navdušen nad krstno zmago
Maldonado poskrbel za senzacijo