Sebastian Vettel je zmagal petič v sezoni. To je bila že njegova 31. zmaga v karieri. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je zmagal petič v sezoni. To je bila že njegova 31. zmaga v karieri. Foto: Reuters

To je bila za nas fantastična dirka - od štarta do cilja. Ubrali smo zelo dobro taktiko, s katero smo že v prvem krogu prehiteli Lewisa. Nekoliko smo se bali padavin, a na koncu se je vse lepo izšlo. Tu smo nekoliko zmedeni, saj ne vemo, zakaj nas občinstvo spodbuja, hkrati pa nam žvižga.

Sebastian Vettel
Štart dirke za VN Belgije
Lewis Hamilton je dobro začel dirko za VN Belgije, zadržal je vodstvo, a ga je nato hitro izgubil proti Vettlu. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je v soboto dosegel šele 9. čas kvalifikacij, v nedeljo pa se je nato z odlično vožnjo zavihtel tik pod vrh in znova dokazal, da ga kljub slabšim kvalifikacijam nikoli ne gre odpisati. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je brez točk ostal prvič po lanski dirki za VN Kitajske. Niz 27 zaporednih dirk z vsaj eno osvojeno točko je tako končan. Foto: EPA
Vettel drvi proti četrtemu naslovu prvaka
Vettel v Belgiji do pete letošnje zmage

26-letni Heppenheimčan je že v 1. krogu povedel in vodstvo držal tako rekoč vso dirko. Še posebej se je v Belgiji izkazal Alonso, ki je v prvi polovici dirke vozil izjemno, nato pa v drugi polovici neuspešno lovil vodilnega Vettla, ki je brez večjih težav mirno pripeljal do 31. zmage v karieri.

V skupnem seštevku je trikratni zaporedni svetovni prvak še povečal prednost pred Alonsom, ki zaostaja za 46 točk, na tretjem mestu jih ima Lewis Hamilton 58 manj. 63 točk manj ima na četrtem mestu Kimi Räikkönen, ki je zaradi okvare na desni sprednji zavori prvič po 27 dirkah ostal brez osvojene točke.

Izjemna štart in vožnja Alonsa
Hamilton je dirko začel odlično, zadržal je prvo mesto, a ga nato že v odseku Les Combes izgubil, ko je mimo njega zapeljal Vettel. Mark Webber je štartal zelo slabo, precej bolje se je odrezal Alonso, ki je z 9. hitro smuknil na 5. mesto, v 4. krogu je s pomočjo sistema za zmanjševanje upora (DRS) švignil še mimo Jensona Buttna. Britanec, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2009, je dirko sicer začel dobro, a je nato počasi začel izgubljati boje s tekmeci, v 5. krogu ga je prehitel še Webber, medtem ko je Vettlova prednost narasla na 3,9 sekunde. V 6. krogu se je Alonso mimo Nica Rosberga prebil že na 3. mesto.

Prvi postanki že po četrtini dirke
Po četrtini dirke so prvi dirkači že zavili v bokse, v 12. krogu je prvi postanek opravil Hamilton, kroga pozneje sta v bokse zapeljala tudi Alonso in Webber. V 15. krogu je hiter postanek opravil še Vettel, ki je na stezo zapeljal pred Alonsa, ki je pri La Sourceu po notranji strani fantastično prehitel Hamiltona. Španec je v 18. krogu, potem ko je prehitel še Buttona, ki je zapeljal v boks, začel odprt lov na vodilnega Vettla.

Räikkönenov odstop v 26. krogu
Po polovici dirke je vodil Vettel, ki je imel dobrih osem sekund naskoka pred drugouvrščenim Alonsom. Tretji je bil Hamilton, četrti Rosberg, peti Webber, šesti Romain Grosjean, ki je krog pozneje opravil prvi postanek. Räikkönen, ki se še bori za naslov svetovnega prvaka, je bil deveti, v 26. krogu pa je dirko zaradi okvare na sprednji desni zavori tudi končal. To je bila njegova prva točkovna ničla po 27 dirkah - nazadnje je brez točk ostal na lanski dirki za VN Kitajske, ko je osvojil 14. mesto.

V 28. krogu sta za prvi trk na dirki poskrbela Pastor Maldonado in Paul Di Resta, v istem krogu je Alonso opravil še drugi postanek. Na Vettlovo srečo na stezo ni zapeljal varnostni avtomobil. Nemec je tudi po drugem postanku (31. krog) vodil pred Alonsom, ki je tedaj odpeljal najhitrejši krog (1:51,417).

Bali so se dežja, a zaman
Vettlu so iz boksov naročili, naj si privozi potrebno prednost, ki bi prišla še kako prav, če bi se nad dirkališčem odprlo nebo. Nemec je vozil suvereno, tri kroge pred koncem je imel že 16 sekund naskoka pred Alonsom, ki je v skupnem seštevku prek Räikkönena znova smuknil na drugo mesto. Boj za zmago bi bil najbrž precej bolj ogorčen, če bi se pri Ferrariju izkazali v kvalifikacijah.

Dirka za VN Belgije, Spa-Francorchamps

Končni vrstni red:
 1. S. VETTEL    Red B. 1:23:42,196
 2. F. ALONSO    Ferrari    +16,869
 3. L. HAMILTON  Mercedes    27,734
 4. N. ROSBERG   Mercedes    29,872
 5. M. WEBBER    Red Bull    33,845
 6. J. BUTTON    McLaren     40,704
 7. F. MASSA     Ferrari     53,922
 8. R. GROSJEAN  Lotus       55,846
 9. A. SUTIL     F. India  1:09,547
10. D. RICCIARDO T. Rosso  1:13,470
                                   
Odstopi: Pic, Räikkönen, Di Resta  
                                   

Skupni vrstni red (11/19):

Dirkači:
 1. S. VETTEL     Red Bull      197
 2. F. ALONSO     Ferrari       151
 3. L. HAMILTON   Mercedes      139
 4. K. RÄIKKÖNEN  Lotus         134
 5. M. WEBBER     Red Bull      115
 6. N. ROSBERG    Mercedes       96
 7. F. MASSA      Ferrari        67
 8. R. GROSJEAN   Lotus          53
 9. J. BUTTON     McLaren        47
10. P. DI RESTA   Force India    36
                                    
Konstruktorji:
 1. RED BULL  312  4. LOTUS     187
 2. MERCEDES  235  5. McLAREN    65
 3. FERRARI   218  6. F. INDIA   61
                                    

To je bila za nas fantastična dirka - od štarta do cilja. Ubrali smo zelo dobro taktiko, s katero smo že v prvem krogu prehiteli Lewisa. Nekoliko smo se bali padavin, a na koncu se je vse lepo izšlo. Tu smo nekoliko zmedeni, saj ne vemo, zakaj nas občinstvo spodbuja, hkrati pa nam žvižga.

Sebastian Vettel
Vettel drvi proti četrtemu naslovu prvaka
Vettel v Belgiji do pete letošnje zmage