Diego bo letos odigral eno ključnih vlog v igrah Juventusa. Foto: EPA
Diego bo letos odigral eno ključnih vlog v igrah Juventusa. Foto: EPA
Mamadou Niang.
Mamadou Niang, najboljši strelec Marseilla, bo letos nemalo preglavic povzročal branilcem nasprotnih ekip. Foto: EPA
Ronaldinho in Gattuso.
Nogometaši Milana so sezono v domačem prvenstvu začeli slabo. Jim bo šlo v Ligi prvakov bolje? Foto: EPA
Ronaldo in Kaka.
Od Cristiana Ronalda in njegovih soigralcev navijači madridskega Reala letos pričakujejo ogromno. Foto: EPA
Franck Ribery in Luca Toni
Franck Ribery (desno je Luca Toni) bo poskušal v Ligi prvakov ubraniti sloves enega najboljših bočnih napadalcev na svetu. Foto: EPA
Didier Drogba.
Didier Drogba zaradi prepovedi igranja ne bo smel nastopiti na prvih treh tekmah skupinskega dela. Foto: Reuters
Rooney.
Wayne Rooney po odhodu Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda igra kot prerojen. Foto: EPA
Kun Agüero
Sergio Agüero bo z madridskim Atléticom poskušal izboljšati lanski dosežek. Foto: EPA

32 ekip iz Anglije, Belgije, Cipra, Francije, Grčije, Italije, Izraela, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Rusije, Turčije, Škotske, Španije, Švice in Ukrajine se bo potegovalo za najbolj zaželeno trofejo v klubskem nogometu. Toda najprej bo potreben dober začetek v skupinskem delu.

Stara dama gosti francoskega prvaka
Juventus, ki je letošnje italijansko prvenstvo začel odlično (dobil je vse tri uvodne tekme), bo na olimpijskem štadionu v Torinu gostil francoskega prvaka Bordeaux. Francozi so lani po 10 letih znova osvojili Ligue 1 in s tem prekinili niz Lyona, ki je francosko prvenstvo osvojil 7-krat zapored. To je vsekakor dosežek, ki ga ne gre podcenjevati, navijači s štadiona Chaban Delmas pa bodo veliko stavili na neustavljivega Yoanna Gourcuffa, ki je s štirimi zadetki trenutno najboljši strelec francoske lige.

Stara dama je na zadnjih 8 tekmah proti francoskemu nasprotniku 7-krat zmagala in zaznamovala en neodločen izid (0-0 proti Paris St. Germainu v sezoni 1983/84). Tega se zaveda tudi vratar Gianluigi Buffon, ki si želi, da bi njegovi soigralci proti Bordeauxu zaigrali tako kot prejšnjo sezono proti Realu iz Madrida in Zenitu iz Sankt Peterburga. "Lani smo igrali proti slovitim imenom in javnosti dokazali, da smo zelo dobra ekipa, ki je skupinski del končala na 1. mestu. V izločilnih bojih smo se srečali s Chelseajem in prepričan sem, da bi lahko napredovali v četrtfinale," je na novinarski konferenci v Torinu povedal 31-letnik. Na vprašanje, ali lahko ekipa Cira Ferrare letos stopi na evropski tron, je odgovoril: "Prezgodaj je za napovedi. Lahko rečem le to, da imamo letos veliko močnejše moštvo." Pri črno-belih ne bodo mogli računati na Giorgia Chiellinija (prepoved igranja) in Brazilca Diega (lažja poškodba).

V skupini A se bosta udarila še Maccabi iz Haife in Bayern iz Münchna. Izraelci še nikoli niso slavili proti nemškemu klubu, Bavarci pa bodo poskušali na krilih Arjena Robbna in Francka Ribberyja doseči zadetek še na 16. od zadnjih 15 tekem Lige prvakov.

Lanski finalist v Carigradu
Finalisti lanske Lige prvakov Manchester United se bodo v Carigradu pomerili s turškim prvakom Bešiktašem. Varovanci Mustafe Denizlija so letošnje domače prvenstvo začeli izjemno slabo, kar je nedvomno voda na mlin angleškemu prvaku. Na prvih petih tekmah je Bešiktaš osvojil le 6 točk in trenutno zaseda 11. mesto. Bolje gre njihovemu nasprotniku, ki je v Premier ligi z 12 točkami trenutno uvrščen na 2. mesto in ne kaže morebitnih težav v napadalni liniji, ki naj bi ju z odhodom v madridski Real in Manchester City pustila Cristiano Ronaldo in Carlos Tevez.

Rdeči vragi so bili v Ligi prvakov v gosteh nazadnje poraženi proti koncu sezone 2006/07, ko jih je v polfinalu na San Siru premagal Milan. Od te tekme so v gosteh slavili 6-krat, prav tolikokrat pa tudi remizirali. V Carigradu ekipa Alexa Fergusona ni dosegla zadetka na treh od zadnjih štirih tekem, nazadnje pa jih je s 3:0 nadiral Fenerbahče. Na zadnjih petih domačih tekmah proti angleškim klubom je Bešiktaš 3-krat remiziral (Aston Villa, Bolton, Leeds United), 1-krat izgubil (Tottenham) in 1-krat zmagal (Liverpool).

Na drugi tekmi se bosta udarila nemški prvak Wolfsburg in moskovski CSKA, ki ga bo v areni Volkswagen vodil nov trener Juande Ramos.

Ponovitev finala iz leta 1993
V skupini C se bodo v Marseillu udarili tamkajšnji Olympique in gostje iz Milana. To bo ponovitev prvega finala Lige prvakov iz leta 1992, ko so na olimpijskem štadionu v Münchnu z 1:0 slavili Francozi. Marseille je letošnje domače prvenstvo začel s tremi zmagami in dvema neodločenima izidoma, njihov najboljši strelec pa je Senegalec Mamadou Niang, ki je na 5 tekmah žogo 3-krat poslal v mrežo. Rdeče-črni so na drugi strani sezono začeli katastrofalno. Uvodno tekmo italijanskega prvenstva so proti Sieni sicer dobili, nato popolnoma odpovedali na milanskem derbiju proti Interju (0:4), potem pa remizirali še z Livornom (0:0).

Statistika v Ligi prvakov je na strani Italijanov, ki grenkobe poraza niso okusili na zadnjih 7 gostovanjih tega tekmovanja. Slabše jim gre v Franciji, kjer so na zadnjih 11 srečanjih dosegli le 6 zadetkov. Še slabše gre njihovemu nasprotniku, ki je na Velodromu dobil le 2 od zadnjih 8 tekem Lige prvakov, nazadnje pa jih je italijanski klub pred domačimi navijači premagal v sezoni 1999/2000, ko so bili z 0:2 boljši nogometaši Lazia. Čeprav Milanu v letošnji sezoni ne gre vse po načrtih, pa menedžer Marseilla Didier Deschamps ostaja previden: "Kljub vsemu Milan ostaja Milan. Pato, Ronaldinho, Huntelaar, Pirlo, Ambrosini, Flamini, Zambrotta in Jankulovski ... To so nogometaši mednarodnega kalibra. Milan je odlična ekipa z odličnimi posamezniki."

Beli balet popravlja vtis iz zadnjih let
Na drugi tekmi skupine C bo madridski Real gostoval pri Zürichu. Nogometaši belega baleta, ki so najnižjo točko dosegli lani proti Liverpoolu (rdeči z Anfielda so slavili na obeh tekmah 1/8 finala s skupnim izidom 5:0) bodo vsekakor želeli izboljšati evropsko statistiko iz zadnjih nekaj let. "Ta ekipa ima željo po napredovanju in vsi si seveda želimo nastopiti v finalu ter zmagati. Še posebej letos, ko se bo finale odigral na našem štadionu," je na novinarski konferenci povedal vezist Esteban Granero. Trener Manuel Pellegrini pa je še dodal: "Nogometaši, ki jih bom uvrstil v začetno enajsterico se morajo izkazati. Vsak bo moral svojo nalogo opraviti brezhibno."

Ancelottijev evropski krst na klopi Chelseaja
V skupini D se bosta udarila Chelsea in Porto. Portugalci na zadnjih 4 gostovanjih še niso okusili grenkobe poraza, prav tako pa so na vsaki tekmi dosegli po 2 zadetka. V Angliji še nikoli niso slavili, od 13 srečanj pa so le dvakrat remizirali (obakrat proti Manchester Unitedu). Menedžer ekipe s Stamford Bridgea Carlo Ancelotti, ki ne bo mogel računati na suspendirana Didierja Drogbaja (prva od treh tekem prepovedi igranja) in Joseja Bosingwo (prva od dveh tekem), je na novinarski konferenci dejal: "Naš cilj je nastopiti v finalu. Zavedamo se, da to ne bo lahko, a menim, da je ekipa za to dovolj dobra."

Italijan, ki je z Milanom dvakrat osvojil Ligo prvakov (2003, 2007), je še dodal: "Ni lahko osvojiti Ligo prvakov, na poti do prestola pa moraš imeti tudi kanček sreče. Mislim, da v ekipi ni psihološkega bremena. Chelseaju je večkrat skoraj uspelo priti v finale in tudi letos bomo še kako dejavni v izločilnih bojih. Letošnja sezona je lahko naša!"

V tej skupini bosta srečanje odigrala še madridski Atlético in ciprški APOEL iz Nikozije.

Eduardu umaknili prepoved
Na sredini tekmi med Standardom iz Liega in Arsenalom bo lahko zaigral tudi hrvaški Brazilec Eduardo. Tako je odločila Uefa, ki je napadalca topničarjev kaznovala s prepovedjo igranja na dveh tekmah Lige prvakov. Prislužil si jo je s simuliranjem padca na kvalifikacijski tekmi proti Celticu. "Po podrobnem pregledovanju posnetkov in izjav sodniške trojice, smo odločili, da glavni sodnik na tekmi med Arsenalom in Celticom ni bil zaveden," so javnosti sporočili iz vrha Uefe in sklenili: "Zatorej preklicujemo odločitev, ki smo jo sprejeli 1. septembra, s katero je bila Eduardu naložena prepoved igranja na 2 tekmah Lige prvakov."

Liga prvakov, 1. krog, torek ob 20.45:

Skupina A:
MACCABI HAIFA - BAYERN MÜNCHEN
JUVENTUS - BORDEAUX

Skupina B:
BEŠIKTAŠ - MANCHESTER UNITED
WOLFSBURG - CSKA MOSKVA

Skupina C:
MARSEILLE - MILAN
ZÜRICH - REAL MADRID

Skupina D:
CHELSEA - PORTO
ATLETICO MADRID - APOEL

Sreda ob 20.45:

Skupina E:
LYON - FIORENTINA
LIVERPOOL - DEBRECEN

Skupina F:
INTER - BARCELONA
DINAMO KIJEV - RUBIN KAZAN

Skupina G:
STUTTGART - GLASGOW RANGERS
SEVILLA - UNIREA URZICENI

Skupina H:
STANDARD LIEGE - ARSENAL
OLYMPIACOS - AZ ALKMAAR