26-letni Antti Niemi se je kalil v finski SM-ligi, kjer so ga opazili skavti Chicaga, kamor je pred dvema sezonama odšel kot 'nedraftan' igralec. Foto: Reuters
26-letni Antti Niemi se je kalil v finski SM-ligi, kjer so ga opazili skavti Chicaga, kamor je pred dvema sezonama odšel kot 'nedraftan' igralec. Foto: Reuters
Marian Hossa
Izvrstni slovaški napadalec Marian Hossa je končno spet zadel v končnici. Mu bo v tretjem zaporednim finalu s tretjim moštvom le uspelo? Foto: Reuters

oba zadetka, in fantastični Antti Niemi.

Finski vratar je v 2. in 3. tretjini ubranil po 15 strelov Philadelphie in poskrbel za zmago z 2:1 nad gosti, ki po tekmah v "vetrovnem mestu" zaostajajo za velikih 0:2.

Polminutni izbruh Chicaga
Druga finalna tekma je bila neodločena do konca 2. tretjine, ko so Flyersi dovolili tri zaporedne strele. Michael Leighton (24 obramb) je še zaustavil poskusa Patricka Sharpa in Troya Brouwerja, pri strelu Mariana Hosse iz bližine pa je bil nemočen. Samo 28 sekund zatem je na semaforju že pisalo 2:0 za gostitelje. Ben Eager je ob menjavi vskočil v 1. napad in z natančnim strelom pod prečko podvojil prednost "indijancev".

Gagne nesojeni junak Flyersov
Letalci so v 46. minuti tik ob izteku kazni Sharpu prek Simona Gagneja znižali na 1:2, a več jim ni uspelo, saj je od tu dalje potekala simultanka Niemija s Philadelphio. Najlepšo priložnost je zapravil ravno Gagne, ko mu je Duncan Keith onemogočil, da bi iz bližine v mrežo pospravil odbitek. V zadnjih dveh minutah je sledil pritisk gostov brez vratarja, a je Niemi ohranil mirnost in preprečil izenačenje ter podaljšek.

Igral le 4 minute, a vseeno odločil
"Že dolgo je minilo, odkar sem zadel. Naš napad si je ustvaril veliko priložnosti, a nismo mogli zadeti, potem pa mi je uspel takšen 'grd' gol," je odleglo Hossi, ki je zadel prvič po 10 tekmah. "Na treningih mi gre odlično pri streljanju, zdaj pa mi je to uspelo tudi na tekmi," se je ob prvem golu v letošnji končnici smejalo strelcu odločilnega gola Eagerju, ki je sicer odigral le štiri minute tekme.

Pingvini zgled in upanje za Letalce
V zgodovini finala Lige NHL je moštvo, ki je dobilo prvi dve tekmi, Stanleyjev pokal osvojilo 41-krat, le štirikrat pa je bilo poraženo. Zgled in upanje za Philadelphio je lanskoletni obračun Detroita in Pittsburgha, na katerem so Red Wingsi povedli 2:0, nato pa so po 7. tekmi prvaki postali Pingvini.

Liga NHL, finale, druga tekma:

CHICAGO - PHILADELPHIA 2:0
2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Hossa 38., Eager 38.; Gagne 46.

Obrambe: Niemi 32; Leighton 24.
Streli: 26:33 (9:3, 13:15, 4:15)
Video: NHL.tv

Termini naslednjih tekem: 3. 6., 5. 6., 7. 6., 10. 6., 12. 6. Vse tekme so ob 2.00 po slovenskem času.