Doug Bradley je odlično opravil domačo nalogo in železarje pripravil na finaliste Lige Ebel. Foto: Iztok Novak
Doug Bradley je odlično opravil domačo nalogo in železarje pripravil na finaliste Lige Ebel. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan
Robert Kristan je na svoj 25. rojstni dan branil izvrstno. Foto: Iztok Novak
Mike Posma in Bojan Zajc
Mike Posma in Bojan Zajc bosta imela pred drugo tekmo precej dela, da bosta svoje varovance psihološko dvignila. Foto: MMC RTV SLO
Anže Terlikar po prvi tekmi
Doug Bradley zadovoljen s 1. tekmo
Bojan Zajc obljublja boljšo 2. tekmo
Brendan Yarema po porazu na Jesenicah
Prva tekma suvereno Jeseničanom

Vzdušje v Podmežakli na začetku tekme ni bilo tako kot ponavadi (na zadnjem večnem derbiju 26. decembra je bilo precej boljše). Cena vstopnic je previsoka (15 evrov za sedišče), zato dvorana ni bila razprodana. Jesenice so zares hokejsko mesto in prav škoda je bilo videti prazne sedeže v dvorani. Verjetno bo že v soboto precej bolje, prihod pa napovedujejo tudi ljubljanski navijači.

Tudi Terlikar presenečen nad visoko zmago
Ekipa MMC-ja je najprej obiskala tabor rdečih, kjer je bilo po zmagi s 6:2 vzdušje sijajno. Anže Terlikar in Doug Bradley sta bila zelo zadovoljna, zavedata pa se, da je do končne zmage še dolga pot. Eden izmed ključnih mož za zmago rdečih je bil vsekakor Terlikar, ki je zabil dva gola: "Res je bila zmaga kar nekoliko visoka. Še nas je malo presenetilo. Nasprotnik tokrat ni bil najboljši, verjetno tudi še utrujen. Mi se s tem ne obremenjujemo. Mi igramo naprej in na drugi tekmi nam bo še bolje steklo. Že dolgo časa nismo imeli prave tekme in na začetku so bile noge malce trde. Zdaj, ko se je začela ta serija, smo se spravili v pravi ritem."

Pričakuje še boljšo igro
Predvsem so Jeseničani navdušili v drugi tretjini, ko so s štiri zadetki odločili srečanje. "V drugi tretjini smo začeli igrati še bolj napadalno in agresivno. Z veliko drsanja smo povsem onemogočili nasprotnika. Mislim, da Olimpiji ne manjka motiva, res pa je, da imajo v nogah veliko tekem. Mi nismo imeli težkih tekem, tudi to je lahko včasih slabo, a tokrat smo igrali odlično. Olimpija bo morala biti močnejša, ker mi verjetno bomo," je še dodal Terlikar.

Bradley je odlično pripravil ekipo
Doug Bradley je vodil moštvo na prvi pravi tekmi v tej sezoni, potem ko je po izpadu v četrtfinalu Lige Ebel nadomestil Kima Collinsa. "Ko dobiš tekmo, vedno izgleda, da je trener odlično pripravil ekipo. Najbolj važno je, kaj na ledu prikažejo igralci. Fantje so odlično izvedli to, kar smo se dogovarjali in trenirali v zadnjih petih tednih. Zalo sem zadovoljen z njihovo predstavo. Serija bo še dolga, odločale bodo malenkosti," je vtise strnil 52-letni Američan, ki zmajev še nikakor ni odpisal: "Olimpija je zelo dobra ekipa. Imeli smo tudi nekaj sreče, da je plošček našel pot v mrežo v pravem trenutku."

V drugi tretjini so železarji zaigrali in po izenačenih prvih 20 minutah povedli kar s 5:1. "Med prvim odmorom nisem povedal nič čarobnega. V prvi tretjini smo oboji še preizkušali moč tekmeca, mi sploh nismo igrali slabo. To je bila naša prva tekma proti tako močnemu nasprotniku po zelo dolgem času. Olimpija je igrala v finalu Lige Ebel," je dejal novi strateg rdečih.

Ogledal si je precej tekem Olimpije
Bradley, ki je v vlogi pomočnika glavnega trenerja v sezoni 1999/00 z Münchnom osvojil tudi naslov prvaka v močni nemški ligi DEL, ni ničesar prepustil naključju. Igro Olimpije je podrobno preučil. "Olimpija je imela nekaj nevarnih strelov pri izidu 1:1, če bi zadeli, bi se tekma lahko odvila povsem drugače. Ogledal sem si večino tekem Olimpije proti Salzburgu, enkrat sem bil tudi na tekmi. Določene zaključke sem potegnil tudi iz tekme proti našemu mlademu moštvu. Fantom sem dal neke napotke, vendar na ledu je to treba uresničiti," je še dodal Američan.

Tudi zmaji so imeli precej priložnosti
V ljubljanskem taboru so bili jezni, zato ker so poceni prejeli kar nekaj zadetkov. V drugi tretjini so bili statistično povsem enakovredni, si pripravili nekaj priložnosti, razmerje v strelih na gol je bilo 25:20 v korist zmajev po 40 minutah. "Tudi v drugi tretjini smo dobro igrali in imeli veliko priložnosti. Tri gole smo dobili, potem ko smo spustili igralca, da je spremenil smer ploščku. Takrat je vratarju najtežje braniti. To je odločilo, saj je pri izidu 1:5 težko igrati v zadnji tretjini. Poizkušali smo vseeno, rutinirana ekipa Jesenic pa tega ne bo izpustila iz rok. Zmagali so zasluženo, bili so boljši in izkoristili so svoje priložnosti," je tekmo ocenil pomočnik trenerja Bojan Zajc.

Noge niso ubogale
Zeleno-beli so odigrali že tretjo tekmo v treh dneh, utrujenost se je poznala. "Če noge ne delujejo, tudi glava ni na mestu. Ne iščemo izgovorov. Serija se je šele začela, v soboto je nova tekma. Prvak je tisti, ki bo štirikrat zmagal," je v svojem slogu poudaril nekdanji odlični branilec Olimpije.

"Westi" v soboto zagotovo ne bo igral
Ljubljanski privrženci zelo pogrešajo Alexa Westlunda, ki se je poškodoval na četrti finalni tekmi proti Salzburgu v Ljubljani in od takrat ni več igral. Zajc je tudi za naslednje tekme pesimist: "Ne verjamem, da bo branil na drugi tekmi. Bil je že na ledu na treningu. Odločitev je povsem njegova. Ko bo rekel, da je pripravljen, bo branil, drugače pač ne bo." Srečali smo tudi "Westija", ki se mu je mudilo na avtobus. Zatrdil nam je, da v soboto prav gotovo še ne bo pripravljen, tudi v torek in sredo pa je njegov nastop zelo vprašljiv.

Slabo so zapirali napadalce
Brendan Yarema je dosegel dva gola, kljub temu pa je njegova ekipa gladko izgubila. Vedno nasmejani napadalec prvega napada ni obupoval: "V drugi tretjini smo slabo igrali v obrambni tretjini, nismo zapirali njihovih napadalcev. V napadu smo imeli določene priložnosti. To je serija in igra se na štiri dobljene tekme. Pozabili smo že na to tekmo, v soboto se bomo vrnili. Res je, da je bil izid po dveh tretjinah 1:5, vendar sploh nismo igrali slabo. Naredili smo dve veliki napaki pred golom."

Utrujenost ne sme biti izgovor
Urnik je zares naporen za Ljubljančane, ki bodo v soboto odigrali četrto tekmo v štirih dneh. "Res smo igrali veliko hokeja. Fantje so res že bili bolj sveži. Ne smemo iskati opravičil. Če si bomo govorili, da smo utrujeni, bomo še bolj utrujeni," je dejal 31-letnik iz Ontaria.

Zeleno-bela desetica se zaveda, da bi bil zaostanek z 0:2 že zares velik: "V soboto moramo nujno zmagati. V zadnjih treh mesecih vseskozi igramo pomembne tekme. Če zmagamo, ne slavimo preveč, ob porazih pa nismo povsem na tleh. Zavedamo se pomembnosti druge tekme."

Yaremo zanima samo končna zmaga
Proti mladim Jeseničanom se je videlo, da so bili predvsem tuji igralci povsem nemotivirani, na Jesenicah pa so se borili. "Že od začetka smo se trudili, imamo veliko srce. Mi smo ekipa, ki si zelo želi novih zmag. Hočemo dobiti to finalno serijo," je bil že bolj odločen Yarema.

O metli noče niti slišati
Omenili smo mu, da na tribunah Podmežakle že sanjajo o tem, da bi s 4:0 pometli z večnimi tekmeci. "Igralci Jesenic se zavedajo, da nas ne bodo odpravili s 4:0. Lahko sanjajo kolikor hočejo, vendar to se ne bo zgodilo," je končal pogovor Kanadčan.

Časa za počitek ni
Druga tekma bo že danes ob 19.00 prav tako v Podmežakli (prenos na TV Slovenija 2). Prednost Jeseničanov z 2:0 bi bila že zares velika, a pričakovati je bolj tesen rezultat. Železarji so maksimalno motivirani, da bi s šesto zvezdico v samostojni Sloveniji rešili sezono. Precej dejstev govori v njihov prid, po drugi tekmi pa bo že marsikaj bolj jasno.

Aleš Golob

Anže Terlikar po prvi tekmi
Doug Bradley zadovoljen s 1. tekmo
Bojan Zajc obljublja boljšo 2. tekmo
Brendan Yarema po porazu na Jesenicah
Prva tekma suvereno Jeseničanom