V novi sezoni bomo že 28. septembra videli prvi večni derbi. Foto: MMC RTV SLO
V novi sezoni bomo že 28. septembra videli prvi večni derbi. Foto: MMC RTV SLO
Hokejisti Acroni Jesenic
Hokejisti Acroni Jesenic so aprila osvojili naslov državnih prvakov. Foto: Iztok Novak

Spored se bo prilagajal ekipama Acroni Jesenic in Tilie Olimpije, ki bosta nastopali v avstrijski Ligi Ebel. Državni prvak mora biti znan najkasneje do začetka reprezentančnih priprav na svetovno prvenstvo divizije I. Tehnični direktor HZS Bogdan Jakopič je pripravil štiri različice končnice tekmovanja, vse bo odvisno od tega, kako daleč bosta v Ligi Ebel prišla slovenska kluba. V prvem delu tekmovanja bo nastopilo deset klubov, železarji in zmaji pa se bosta tako kot v prejšnji sezoni pridružila šele na zadnji stopnji končnice.

V rednem delu tudi Mladost in Medveščak
V DP-ju bo nastopalo 12 ekip: državni prvak Acroni Jesenice, podprvak Tilia Olimpija, Jesenice mladi, Stavbar Maribor, Slavija, Triglav Kranj, HS Olimpija, MK Bled, Alfa, Maribor mladi ter zagrebška Mladost in Medveščak. V rednem delu tekmovanja se bo deset klubov merilo med seboj v enotni skupini po štirikrožnem ligaškem sistemu, vsako moštvo bo proti vsakemu po dvakrat igralo doma in v gosteh. Igralna dneva bosta sreda in sobota, začetek rednega dela DP-ja bo 13. septembra, konec pa 14. februarja 2009.

Moštva bodo na vsaki tekmi igrala do zmage, če bo izid po 60 minutah neodločen, bo na sporedu petminutni podaljšek do prvega zadetka, če pa gola ne bo, bodo izvajali kazenske strele. Za zmago po 60 minutah bo moštvo dobilo tri točke, za zmago po podaljšku oziroma kazenskih strelih dve, za poraz v podaljšku eno in za poraz po 60 minutah nič točk.

V novi sezoni enake možnosti za vse
Predlani so Jeseničani zaradi igranja v Ligi Ebel ostali brez finala DP-ja, lani pa so bili Ljubljančani po finalnih bojih proti Salzburgu preveč utrujeni v finalni seriji. Za naslednjo sezono so izdelali štiri možne različice.

Prva različica:
Kluba iz Lige Ebel bi se vključila že po končanem rednem delu. Končnica se bo začela 21. februarja z obema najboljšima kluboma in še šestimi moštvi iz rednega dela s četrtfinalom na dve zmagi, polfinalom na dve zmagi in velikim finalom na štiri zmage. Konec tekmovanja bo že 31. marca.

Druga različica:
Acroni Jesenice in Tilia Olimpija bi se priključila po četrtfinalu Lige Ebel, začeli bi 18. februarja, osem moštev iz rednega dela bi igralo osmino finala na dve zmagi in četrtfinale na dve zmagi, v polfinalu pa bi se dvema najboljšima pridružila še oba najboljša slovenska kluba. Tudi polfinale bodo igrali na dve zmagi, veliki finale pa na štiri, sezone bi bilo konec najpozneje 31. marca.

Tretja različica:
Jeseničani in Ljubljančani se bodo priključili šele po polfinalu lige Ebel. Začetek bi bil podoben kot pri tretji različici, le polfinale bi nato igrali le v dveh tekmah (in ne na dve zmagi), veliki finale pa le na tri dobljene tekme. V tem primeru bi bilo sezone konec 4. aprila.

Četrta različica:
Zadnja možnost predvideva nastop slovenskih klubov v finalu lige Ebel in njuno priključitev šele po koncu tega tekmovanja. V DP bi tako udeleženci rednega dela med seboj odigrali vse tekme do finala (četrtfinale na dve zmagi, polfinale in finale na tri), nato pa bi naredili turnir četverice ("final four") s finalistoma DP in udeležencema lige Ebel. Po eni sami polfinalni tekmi bi poraženca turnirja igrala za končno tretje mesto v državi, zmagovalca pa dve tekmi (in ne na dve zmagi) za prvo mesto. V tem primeru se bo sezona končala tik pred začetkom priprav slovenske reprezentance na SP-ju. divizije I v Litvi, ki se bo začelo že 11. aprila.

Udaren uvod: Salzburg v Tivoliju
Nova sezona Lige Ebel se bo 19. septembra začela z velikim derbijem v dvorani Tivoli. Tilia Olimpija, ki je po nesrečnem porazu proti Salburgu (2:4 v zmagah, četrta tekma je bila naknadno registirana za zeleno mizo v korist Salzburžanov), bo gostila prav Red Bull Salzburg. Acroni Jesenice, ki so februarja v četrtfinalu klonile proti Linzu z 2:3 v zmagah, se bodo v Podmežakli pomerile z beljaškim VSV-jem.

1. krog, petek, 19. septembra:
TILIA OLIMPIJA - SALZBURG

ACRONI JESENICE - BELJAK

DUNAJ - KAC

LINZ - ALBA VOLAN

INNSBRUCK - GRADEC

4. krog, nedelja, 28. septembra:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

C. R.