Doug Bradley je v ekipo Jesenic prinesel dodaten zagon. Njegove analize so pomagale k osvojitvi novega naslova. Foto: Iztok Novak
Doug Bradley je v ekipo Jesenic prinesel dodaten zagon. Njegove analize so pomagale k osvojitvi novega naslova. Foto: Iztok Novak
Boris Pretnar
Boris Pretnar je bil v finalni seriji zelo razpoložen. Foto: Iztok Novak
Paul Healey
Paul Healey je v finalu zabil štiri zadetke, železarji pa ga bodo v naslednji sezoni zelo pogrešali. Foto: Iztok Novak
Mike Posma
Mike Posma je 18. novembra debitiral na klopi zmajev. Poskrbel je za popoln preporod, na koncu pa je ostal brez lovorike. V naslednji sezoni bo še bolj motiviran. Foto: MMC RTV SLO
Slavje Jeseničanov po šesti zvezdici
Pretnar strnil vtise po naslovu
Luka Žagar po naslovu Jeseničanov
Brendan Yarema ni bil razočaran

V slačilnici so odmevale številne znane šampionske pesmi. Naslov državnega prvaka so si Jeseničani zelo želeli in ga tudi povsem zasluženo osvojili. To je njihova šesta zvezdica v samostojni Sloveniji in 29. skupno. Najboljši igralec finala je bil brez dvoma fenomenalni vratar Robert Kristan, ki pa po tradiciji ni hotel dajati izjav. Pri ZM Olimpiji so imeli odlično sezono v Ligi Ebel, na koncu pa so njihove vitrine ostale prazne. Utrujenost je zahtevala svoj davek v finalni seriji, pred naslednjo sezono pa bo treba tujim hokejistom povedati, da se sezona nadaljuje tudi po Ligi Ebel.

Pretnar ni bil zadovoljen s predstavami v Tivoliju
Najprej smo srečali Borisa Pretnarja, ki je ocenil potek finalne serije: "Pred prvo tekmo smo bili malo previdni. Cel mesec smo načrtovali to finale, zadali smo si cilj štiri zmage. Po dveh zmagah na Jesenicah smo motivacijsko padli. Tekmi v Ljubljani smo vzeli preveč na lahko. Odigrali smo jih precej slabše. Izteklo se je vse po naših pričakovanjih."

Bradley je prinesel ekipni duh
Železarji so v Ligi Ebel zaostali za pričakovanji, v četrtfinalu jih je izločil Linz. Nov trener Doug Bradley je postavil nov sistem in igra se je povsem spremenila. "Novi trener Bradley je prinesel v moštvo tisti pravi ekipni duh, zavel je nov veter. Nekdanji trener je zaupal le nekaterim igralcem, novi pa je dal priložnost vsem. Mislim, da je bil to velik razlog za ta uspeh," je poudaril Pretnar.

Na potezi je HZS
Napadalec železarjev je misli usmeril že na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki se bo začela na začetku maja v Kanadi. Znani so zapleti s Hokejsko zvezo Slovenijo, ki je ponudila naravnost žaljive nagrade za igralce, ki so lani navdušili občinstvo v Tivoliju. "Mislim, da je bila to le neka izhodiščna pogajalska zadeva, ki jo je predstavila Hokejska zveza. Mislim, da se bo dogovor dosegel, saj se je doslej še zmeraj. Če bi vzel te njihove pogoje osebno, je to res podcenjevalno. Mislim, da se bodo stvari iztekle, kot se morajo. Hokejska zveza se bo verjetno odločila za to, da bodo vsi odpotovali. Če bodo ostali pri teh pogojih, pa nisem prepričan," je še povedal Pretnar.

Žagar glavni razlog za uspeh vidi v velikem motivu
Luka Žagar, ki je septembra 2004 prestopil iz Olimpije k Jesenicam, je že tretjič slavil naslov prvaka z Jeseničani. "Mi smo mesec in pol trdo trenirali. Bili so pritiski vodstva kluba. Mi smo dokazali, da smo trenutno v Sloveniji najboljši. Mi smo si bolj želeli naslova, želeli smo dokazati, da smo najboljši. Olimpija je bila najbrž utrujena, vendar finale je pač finale," je potek finala ocenil Luka Žagar, ki trenerju Bradleyju ni dal glavnih zaslug za končni uspeh: "Vsaka sprememba po navadi prinese pozitivne stvari. Če ne bi bili motivirani, tudi on ne bi mogel veliko narediti. Mi smo se sami pripravili na finale in zmagali."

Drugo leto imajo Jeseničani še veliko večja pričakovanja v Ligi Ebel. Z novimi okrepitvami bo četrtfinale prenizek cilj. "Bomo videli. Tudi Dunaj je imel letos veliko ekipo, a ni ničesar naredil. Polfinale je zanje premalo. Treba je predvsem delati in se dokazovati," je končal Žagar.

Yarema se je pošteno uštel
Brendan Yarema je bil po porazu na prvi finalni tekmi z 2:6 prepričan, da Jesenice ne bodo pometle z zmaji. Športno je priznal svojo zmoto: "Priznati jim moram, da so dobro igrali. Njihov vratar je bil odličen. Naš vratar Klemen Mohorič se je znašel v težki situaciji, vendar je tudi on igral odlično. Hoteli smo zmagati, vendar nam naša telesa tega niso dopuščala. Fizično in psihično smo izpraznjeni."

Zmanjkalo jim je goriva
Kanadčan glavni razlog, da je moštvo, ki ga je pred 17 dnevi od naslova prvaka Lige Ebel ločila le zmaga, najprej izgubilo serijo proti Salzburgu, zdaj pa 4:0 proti Jesenicam, vidi v utrujenosti igralcev Olimpije: "Vsak, ki nas je gledal v finalu Lige Ebel, ve, da smo tam dali vse od sebe. Psihično se je bilo zelo težko pobrati. Poleg tega smo imeli zelo kratek predah, takoj smo nadaljevali s slovenskim državnim prvenstvom. Na žalost nismo imeli nič več "goriva", saj smo hoteli zmagati za naše privržence. Vendar je konec, "kapo dol" Jesenicam, zaslužili so si zmago. Na koncu sem ponosen na naše fante, na kar smo dosegli."

Pohvalil je Jeseničane
Veliko se je govorilo o motivaciji pri tujih igralcih. "Rekel bi, da smo imeli motivacijo. Tujci in celo moštvo ima veliko žara, srčnosti in borbenosti. Tekme moramo igrati in hoteli smo zmagati. Nihče ne mara porazov. Vedeli smo, da moramo igrati te igre. Očitno smo bili utrujeni, a smo dali vse od sebe. Jesenice so bile boljše. Imeli so dva meseca, da se pripravijo, mi pa smo bili zaposleni z igranjem v finalu Lige Ebel. Dobro so bili spočiti, naredili so svojo nalogo in nas "naštudirali", gledali so nas v finalu in na koncu zmagali," je povedal sproščeni Yarema, ki sploh ni bil razočaran. Življenje je pač ssstavljeno iz zmag in porazov, on pa ga uživa s polno žlico.

Zdaj je čas za kakšno pivo
Vsi tuji igralci pri Olimpiji bodo še nekaj časa ostali v Ljubljani. "Vsi gremo domov okoli 20., 22. aprila. V dveh tednih do takrat se bomo nekoliko sprostili, popili kakšno pivo, pojedli sendvič. Ko se vsi zberemo, se imamo dobro. Zaslužimo si nekaj prostega časa, da ga preživimo skupaj. Potem bomo šli čez poletje domov in se avgusta vrnili spočiti."

Drugo sezono vitrina ne sme biti prazna
Za naslednje leto imajo zeleno-beli dva cilja, ki ju letos niso osvojili. "Seveda bomo zelo motivirani. S tem, kar smo dosegli letos, smo lestvico za slovenski hokej dvignili precej visoko. Opozorili smo nase, naše moštvo bodo naslednjo sezono spremljala vsa avstrijska moštva. Večina igralcev se nas vrača. Veselimo se vrnitve, bogatejši za izkušnje, ki smo jih dobili letos," je še dodal Yarema, ki se zaveda, da bo drugo leto treba v državnem prvenstvu prikazati precej več: "Da, skoraj si ne bomo želeli uvrstitve v končnico Lige Ebel, saj se bomo hoteli pripravljati na finale DP-ja. (smeh) Tega se zavedamo, je nekaj, kar moramo narediti. Tega letos, ko smo podpisovali pogodbe, nismo vedeli, izvedeli smo nekaj mesecev pozneje. Jesenice so zmagale, v tej seriji so bile boljše moštvo."

Treba bo uskladiti urnike tekmovanj
Letošnja sezona je pomenila velik preobrat na bolje v slovenskem klubskem hokeju. Podmežakla je bila vedno zelo dobro obiskana, letos pa je Tivoli postal znova zelo zanimiv za Ljubljančane. V naslednji sezoni je treba še nadgraditi doseženo. Velik problem bo znova spored Lige Ebel, ki bo imela 54 krogov in dolgo končnico, ki se bo končala šele 8. aprila. Tista ekipa, ki bo dlje časa v igri za končno zmago, bo potem plačala davek v državnem prvenstvu. Samo spomnimo se lanske zgodbe, ko sijajna ekipa Jesenic sploh ni igrala v finalu DP-ja. Objektivni ljubitelji hokeja si po dolgih letih znova želijo napeto finalno serijo izenačenih, spočitih in motiviranih ekip.

Aleš Golob

Slavje Jeseničanov po šesti zvezdici
Pretnar strnil vtise po naslovu
Luka Žagar po naslovu Jeseničanov
Brendan Yarema ni bil razočaran