Ali bo Stanleyjev pokal drugič dvignil kapetan Bostona Zdeno Chara, velikan iz Trenčina? Foto: Reuters
Ali bo Stanleyjev pokal drugič dvignil kapetan Bostona Zdeno Chara, velikan iz Trenčina? Foto: Reuters
Jonathan Toews, kapetan Chicaga ob zmagi leta 2010
Ali kapetan Chicaga Jonathan Toews, zgledni dobri kanadski deček iz Manitobe? Foto: Reuters
Tuukka Rask
Pred dvema letoma je bil Tuuka Rask le rezerva fenomenalnemu Timu Thomasu, a ko se je nepredvidljivi Američan zaradi družinsko-političnih vzrokov umaknil v Skalno gorovje Colorada, je Finec dočakal svojo priložnost in je zdaj prvi favorit za osvojitev lovorike Conny Smythe (MVP končnice). Foto: Reuters
Marian Hossa
V hokeju in športu je veliko "kaj pa če ...", a dejstvo je, da je letošnji uspeh Chicaga in Bostona podkrepljen tudi z zdravjem. Blackhawski so brez poškodovanih, Boston pa je šele proti Pittsburghu izgubil izredno uporabnega 4. centra Gregoryja Camblla. Foto: Reuters
Adam McQuaid
Branilci Kosmatincev niso samo veliki in močni, temveč tudi nevarni v napadu, saj so v končnici dali kar 15 od skupno 50 golov. Izstopajo Zdeno Chara, Adam McQuaid in novinec Troy Krug. Foto: Reuters
Bryan Bickell, Michal Handzuš, Nicklas Hjalmarsson in Marian Hossa (Chicago Blackhawks)
Po uvedbi "salary capa" leta 2005 je samo en zmagovalec Predsedniškega pokala postal prvak (Detroit '08), samo še eden pa je prišel do finala (Vancouver '11). Se bo pa zgodilo, da bo po 8 letih nove ere prvič neki klub drugič postal prvak vse bolj izenečene Lige NHL. Foto: Reuters


Veliki finale Stanleyjevega pokala prinaša obračun med prvakoma leta 2010 in 2011, ki sta z osvojitvijo Zahoda oz. Vzhoda napovedala spektakularen dvoboj, ki ima pridih zgodovinskosti, saj gre za prvi "Original 6" finale po daljnem letu 1979. (Pred 34 leti (!) je Montreal ugnal NY Rangerse). A kljub več kot 80 letom sobivanja v Ligi NHL se bodo Blackhawksi in Bruinsi prvič udarili za "sveti gral", še več, izmed vse šesterice imata ravno Chicago in Boston najmanj medsebojne zgodovin, saj so se v končnici srečali le šestkrat, Bruinsi pa gladko vodijo s 5:1, pri čemer so nazadnje leta 1978 "pometli" s takrat še Black Hawksi.

Prvo letošnje srečanje Zahoda in Vzhoda
Zgodovina pa tokrat ne bo igrala finala, temveč dve izmed elitnih moštev sodobnega NHL-a, ki lovijo svoj peti (Črni Jastrebi)) oz. sedmi (Kosmatinci) naslov prvaka. Chicago je najboljše moštvo sezone 2013, ki je v zaradi "lockouta" skrajšanem rednem delu zbral 15 točk več kot Boston, pri čemer pa je treba poudariti, da se bosta nasprotnika prvič srečala letos, saj bo šele finale prinesel prvo soočenje klubov iz vzhodne in zahodne konference.

Gladko do prestižnih konferenčnih naslovov
Zmagovalci Predsedniškega pokala so v finalu Zahoda s 4:1 izločili branilca naslova in izjemno obrambno moštvo Los Angeles, pri čemer je spretni napad končno počlovečil branilca lovorike Conny Smythe, Jonathana Quicka. Boston je sočasno na Vzhodu povsem zaustavil najbolj napadalno moštvo lige in "pometel" z na papirju prvim favoritom Pittsburghom, ki je kljub superzvezdniškemu napadu na čelu s Sidneyjem Crosbyjem in Jevgenijem Malkinom dosegel pičla dva gola.

V končnici že bili tudi odpisani
Oboji so bili v letošnji končnici sicer že na robu izpada: Chicago je v 2. krogu proti Detroitu zaostajal že z 1:3 v zmagah, Boston je v 1. krogu proti Torontu na 7. tekmi 10 minut pred koncem zaostajal za tri gole. V psihično trdnost finalistov tako ne gre dvomiti, pri čemer je jedro obeh moštev že enkrat osvojilo Stanleyjev pokal, ki so ga oboji osvojili po doglem boju: Chicago v podaljšku 6. tekme proti Philadelphii, Boston na 7. tekmi v Vancouvru.

Kopica ključnih dvobojev
Finalista se ponašata z najboljšima vratarjema končnice (Corey Crawford - Tuukka Rask), ki pa ob prejšnjih šampionskih pohodih še nista bila 1. vratarja. Obračun na modrih črtah bo v znamenju Duncana Keitha in kapetana Zdena Chare, ki sta vodji in zgleda soigralcem, pri čemer v obeh obrambah stavijo tako na fizičnost kot spretnost, tako v obrambni kot napadalni tretjini.

Znanja in spretnosti ne manjka
Nevarni napadalci so raztresenimi po vseh napadih, klubi raje kot o udarni šesterici napadalcev govorijo o Top 9, ki ima v podporo še uporabna 4. napada. Trener Chicago Joel Quenneville je v zadnjih tekmah z LA-jem znova združil kapetana Jonathana Toewsa in Patricka Kanea, da je dobil odločilno prednost proti zdaj že nekdanjim prvakom. Pred tem sta za gole skrbela Patrick Sharp in Marian Hossa, nevarno presenečenje končnice pa je postal Bryan Bickell.

Pri Bostonu ima trener Claude Julien na voljo dvojni centrski udar - najboljšega strelca končnice Davida Krejčija in motor moštva Patrica Bergerona. Krejčijev napad z Nathanom Hortonom in Milanom Lucicem je najnevarnejši v končnici, Bergeron odlično sodeluje z Bradom Marchandom. Oba trenerja lovita svoj drugi naslov, v lanski sezoni pa sta bila po izpadih v 1. krogu končnice oba na vročih stolih.

Največja rezerva obeh - "power play"
Pri posebnih postavitvah blestijo oboji v igri z igralcem manj: Chicago "ubija" izključitve s 94,5-odstotno učinkovitostjo, medtem ko je Boston brez prejetega gola prestal vseh 15 "penalty killov" proti Pingvinom. Na drugi strani so Blackhawski Kingsom dali le en gol ob številčni premoči, Bruinsi pa celo nobenega, kar nakazuje, da bi eksplozija v "power-playu" lahko prinesla odločilno prednost.

Več kot opazen evropski delež
Če je bil lanski finale zaradi Anžeta Kopitarja nekaj posebnega za Slovenijo, bodo tokrat v Evropi najbolj na trnih v nekdanji Češkoslovaški. Češka legenda Jaromir Jagr (Boston) po 21 letih znova igra v finalu. Na drugi strani bo slovaški junak Marian Hossa zaigral že v četrtem finalu v zadnjih šestih letih. Na obeh straneh bo zaigrala cela falanga Čehov (Krejči, Jagr, Frolik, Rozsival ) in Slovakov (Chara, Hossa, Handzuš). Pri Bostonu vidno mesto v obrambi pripada Nemcu Seidenbergu, najbolj na očeh pa bo seveda Finec Rask. Medtem imajo pri Chicagu med podpornimi igralci glavno besedo Švedi: Hjalmarsson, Kruger, Stalberg, Oduya.


Prvi blestijo doma, drugi pa v gosteh
Za začetek ima kanček štartne prednosti Chicago, ki uspešno izkorišča prednost domačega ledu (9-1), medtem ko Bostonu igranje v gosteh ne predstavlja ovire (5-2). Skratka obeta se epski finale, ki bi moral biti veliko daljši kot konferenčna finala. Katero pesem bomo v naslednjih junijskih nočeh slišali večkrat: Chelsea Dagger (The Fratellis) ali Kernkraft 400 (Zombie Nation) ?
Vratarja: Crawford (93,5%; 1,74 GAA); Rask (94,3%; 1,75 GAA)

Najučinkovitejši igralci:
Sharp (8+6), Hossa (7+7), Kane (6+8), Bickell (8+5), Keith (2+9); Krejči (9+12), Horton (7+10), Marchand (4+9), Lucic (3+10), Bergeron (5+6).
Odsotni: / (CHI); Cambell*, Savard* (BOS).

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2013

1. tekma, četrtek ob 2.21:

CHICAGO (1) - BOSTON (4)

2. tekma, nedelja ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

3. tekma, torek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

4. tekma, četrtek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

Morebitne tekme:

5. tekma, nedelja, 23. 6., ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

6. tekma, torek, 25. 6., ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

7. tekma, četrtek, 27. 6, ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

V odebeljenem tisku je izid v seriji. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.