Trenutek, ki je osrečil domače navijače. Razmerje v strelih je bilo sicer 45:35 v korist San Joseja. Foto: Reuters
Trenutek, ki je osrečil domače navijače. Razmerje v strelih je bilo sicer 45:35 v korist San Joseja. Foto: Reuters
Justin Williams
Justin Williams se je v dres Kraljev vrnil z zadetkom. Foto: Reuters
Patrick Kaleta
Patrick Kaleta (desno) je šele nekaj ur pred začetkom tekme izvedel, da bo igral. Foto: Reuters

Morski psi so tekmo začeli silovito, saj so povedli že po 28 sekundah. Gostitelji so v prvem napadu zapretili prek Ryana Clowa, Jonathan Quick je njegov strel ubranil, odbitek pa je v mrežo spravil Dany Heatley.

Lahko bi bilo že 2:0
Kralji so izenačili v 28. minuti, sicer šele s petim strelom na tekmi. V igri z igralcem več jim je uspel hiter protinapad, akcijo 3:1 je uspešno končal kapetan Dustin Brown. Le nekaj sekund pred tem je imel San Jose priložnost, da v svojem protinapadu poviša na 2:0.

Williams se je vrnil z golom
San Jose je tri minute pozneje spet vodil. Logan Couture se je uspešno izognil naletu Drewa Doughtyja in premagal Quicka, ki bi lahko bolje posredoval. Tri minute pred koncem druge tretjine se je povratnik po poškodbi Justin Williams lepo znašel za domačim golom in izsilil podaljšek.

Pavelski odločil v 75. minuti
Tekmo je v 15. minuti dodatka odločil Joe Pavelski, ki si je priboril nekaj prostora in s strelom z zapestja plošček poslal v zgornji kot gostujočih vrat. Pri vseh treh domačih zadetkih je s podajo sodeloval Clowe.

Williams: Druga tekma bo še bolj pomembna
"Iz te tekme moramo vzeti veliko pozitivnih stvari. Začelo se je tako, kot smo pričakovali, saj je San Jose silovito pritisnil. Prehitro smo prejeli gol, a to nas ni potrlo, saj smo se hitro vrnili. S podaljški pa je vedno tako, da nikoli ne veš, kako se bodo končali. Igrali smo dobro, na koncu nam je malo zmanjkalo, kar pomeni, da bo druga tekma za nas še bolj pomembna," je razmišljal Williams, ki je o svoji vrnitvi povedal: "Nisem manjkal tako dolgo, zato nisem imel toliko težav. Gotovo pa je, da iz tekme v tekmo pričakujem boljše predstave."

Kaleta pravi joker iz rokava
V preostalih petkovih tekmah so zmagali gostje. Montreal je z 2:0 ugnal Boston, oba gola je dosegel Brian Gionta, Carey Price pa je ubranil vseh 31 strelov. Buffalo je z 1:0 presenetil Philadelphio. Presenetljivi junak je bil Patrick Kaleta, ki je zaradi poškodbe izpustil 16 od zadnjih 17 tekem, v celi sezoni pa je dosegel le štiri gole, zadnjega 27. decembra in dolgo časa sploh ni bilo jasno, ali se bo prebil v ekipo.

Liga NHL, končnica, 1. krog, Zahod:
SAN JOSE
(2) - LOS ANGELES (7) 1:0
3:2 (1:0, 1:2, 0:0) - v 1. podaljšku
Heatley 1., Couture 31., Pavelski 75.; Brown 28., Williams 37.
Obrambe: Niemi 33; Quick 42.
Petek:
VANCOUVER (1) - CHICAGO (8) 1:0
ANAHEIM (4) - NASHVILLE (5) 0:1

Sobota:
DETROIT (3) - PHOENIX (6) 1:0

Vzhod:

BOSTON (3) - MONTREAL (6) 0:1
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Gionta 3., 57.
Obrambe: Thomas 18; Price 31.
PHILADELPHIA (2) - BUFFALO (7) 0:1
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Kaleta 46.
Obrambe: Bobrovski 24; Miller 35.
Petek:
PITTSBURGH (4) - TAMPA BAY (5) 1:0
WASHINGTON (1) - NY RANGERS (8) 1:0
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.