24-letnik iz Hrušice je začel že svojo šesto sezono v Ligi NHL. Na 395 tekmah rednega dela je dosegel 141 golov, prispeval 220 podaj in skupaj zbral 361 točk. Foto: Reuters
24-letnik iz Hrušice je začel že svojo šesto sezono v Ligi NHL. Na 395 tekmah rednega dela je dosegel 141 golov, prispeval 220 podaj in skupaj zbral 361 točk. Foto: Reuters

Mislim, da imamo najboljše moštvo, odkar sem tu. Navdušejoče je, da smo dodali nekaj talentiranih fantov moštvu, ki je bilo že predtem precej dobro. Mislim, da imamo vse, kar je potrebno.

Kopijeva ocena letošnjih Kraljev.
Mike Richards (še v dresu Philadelphie)
Prihod Mikea Richardsa je prinesel Kraljem dva vrhunska centra, s čimer se nasprotniki ne bodo mogli posvetiti samo Kopitarju, ki bo posledično dobil več prostora, kar se je že videlo v Evropi. Foto: EPA
Justin Williams (Los Angeles)
30-letni Justin Williams je bil na Kopijevem desnem krilu že pred dvema letoma, ko je Slovenec en mesec celo vodil na ligaški lestvici strelcev, nato pa sta se poškodovala tako JW kot Ryan Smyth. Foto: Reuters
Veselje Joeja Thorntona ob izločitvi Los Angelesa
Kako dobro bo šlo Kopitarjevemu moštvu bo vidno na lestvici Pacifiške divizije, kjer že štiri leta kraljuje San Jose. Morski psi so v lanski končnici v 1. krogu tudi izločili Kralje s 4:2. Foto: Reuters

"Trije goli in podaja, ni slabo," je bil z izkupičkom evropske premiere Lige NHL zadovoljen Anže Kopitar, kateremu letos pripisujejo 100 točk in odločen lov na Stanleyjev pokal.

Zvesti spremljevalci severnoameriškega hokejskega šova še predobro poznajo televizijskega komentatorja (NBC/Versus (ZDA), TSN (Kanada)) in analitika Pierra McGuirja, ki s svojim poznavanjem in ljubeznijo do hokeja deluje strašljivo tudi za povprečnega Kanadčana, kar daje njegovim odkritim superlativom posebno težo in veljavo med navijači. Med prenosom tekme iz Stockholma med NY Rangersi in Los Angelesom je prvemu centru Kraljev poklonil največji biser večera: "Kopitar is the most unsung superstar in hockey today. - Kopitar je najbolj neopevan superzvezdnik v današnjem hokeju."
A po prvi ligaški tekmi po poškodbi je moral Anže Kopitar (gol in podaja) odgovarjati predvsem o svojem zdravju, česar je sicer že kar dobro naveličan: "Dobro sem se počutil. Kot sem rekel že pred mesecem dni, nimam nobenih bolečin in težav, česar sem se tudi nadejal. Če vprašate kogar koli, ne samo fante, ki prihajajo s poškodb, lepo je odigrati prvo tekmo na tak način. Mogoče lahko zdaj odigram še malce bolj sproščeno."

Ker zadeva vseskozi, to ni nobena velika stvar
Iz švedske prestolnice so Kalifornijčani odleteli v Berlin, kjer jih je pričakal Buffalo, ki jih je hitro postavil na realna tla (4:2), čeprav o svetli točki moštva znova ni bilo dvoma. Šaljivi zapis priljubljenega hokejskega bloga Puck Daddy pove veliko: "Anže Kopitar je tudi zabil dva gola, toda, ker zadeva vseskozi, to ni nobena velika stvar ..."
Zagrizeni Hrušičan z dvema goloma ob porazu zagotovo ni razočaral, a je bilo vidno, da si je želel pred številnimi prijatelji in navijači iz Slovenije tudi druge zmage. Ali je bila slabši predstavi v Nemčiji kriv potovalno zahteven uvod sezone? "Ne bi rekel utrujenost. Precej običajno je, da igramo večer za večerom. Mogoče je bilo potovanje malce drugačno tokrat kot v ZDA, toda je, kar je. Moraš igrati ne glede na vse. Tokrat smo začeli nekoliko počasno, kar nas je zagotovo stalo tekmo z Buffalom."
Izredna kemija z Justinom Williamsom
Mnenje dolgoletnega navijača LA Kingsov, ki je na NHL-ovo evropsko premiero priletel iz Kalifornije: "Kopitar ..., kaj naj rečem? Človek je naravnost NEVERJETEN! Je naš najmočnejši mož s ploščkom in poteza proti Millerju za drugi gol je bila prava lepotica. Poleg tega je videti, da je njegov merek letos na pravem mestu. Kopi bo presegel 100 točk letos, skoraj povsem prepričan sem o tem. J-Dub (Justin Williams) je prav tako dobro videti: hiter, ustvarjalen in očitno je, da vlada med njim in Kopijem resna kemija."
Drugi gol proti Buffalu je res potrdil izredno Kopitarjevo sodelovanje z Justinom Williamsom (video spodaj), kar potrjujejo tudi besede AK11: "Čutilo se je na ledu in vseskozi pripravljalno obdobje, da igrava skupaj zelo dobro. Terry Murray je mešal leva krila za nas centre in prišel je Simon Gagne, ki je opravil res dobro delo. Najverjetneje bomo še ostali nekaj časa skupaj in upajmo, da dosežemo še kar nekaj golov."
Cilja: izzvati San Jose in 2. krog končnice
Pričakovanja še bolj kot med navijači moštva, ki so se v 43 letih bivanja v Ligi NHL že pošteno navadili na bridka razočaranja, rastejo v samem klubu, tako pri vodstvu kot pri igralcih. Po letih rasti in popolne prevetritve moštva ter dveh zaporednih uvrstitvah v končnico je prišel čas za korak naprej. V rednem delu mora Los Angeles pošteno izzvati San Jose za zmago v Pacifiški diviziji, kar bi v "play-offu" avtomatsko prineslo boljše izhodišče in prednost domačega ledu. V končnici pa se bo treba v tretjem poskusu končno prebiti v 2. krog, če ne še višje.

Udarni centrski par Kopitar - M. Richards
LAK je poleti doživel kar nekaj sprememb. Generalni menedžer Dean Lombardi je končno izpeljal udarno menjavo: v zameno za Waynea Simmondsa in nadarjenegea Breydana Schenna je v mesto angelov prišel center Mike Richards, kapetan Philadephie in olimpijski reprezentant Kanade. Hitro za njim je prišel Simon Gagne, izvrstni levokrilni napadalec, ki po poškodbi želi dokazati, da še ni za odpis. S tema dvema okrepitvama je moštvo dobilo nujno sestavino vrhunskih moštev: dva udarna centra in dva spodobna napada. Za širino in globino kadra ter notranjo konkurenco sta poskrbela prihoda prekaljenih Ethana Moreauja in Trenta Hunterja. Za nameček je tik pred sezono novo dolgoletno pogodbo podpisal tudi prvi branilec moštva Drew Doughty.

Kopitar: Imamo vse, kar je potrebno
"Mislim, da imamo najboljše moštvo, od kar sem tu. Navdušujoče je, da smo dodali nekaj talentiranih fantov moštvu, ki je bilo že predtem precej dobro. Mislim, da imamo vse, kar je potrebno," je ocena Anžeta Kopitarja o letošnjih Kingsih. Da, igralci Los Angelesa resnično mislijo, da se lahko potegujejo za Stanleyjev pokal. Čez lužo jih po poletnih rošadah vidijo med vodilnimi desetimi moštvi lige, a ne še na samem vrhu. Odgovor o superzvezdniškem dosegu najboljšega slovenskega hokejista bodo dali naslednji meseci, a prava zgodba Kopitarja čaka šele spomladi, ko samo sodelovanje v boju za hokejski sveti gral ne bo dovolj. A najprej je na vrsti New Jersey, nato Philadelphia in še 78 preostalih tekem rednega dela.

Kopitarjev 2. gol proti Buffalu

Mislim, da imamo najboljše moštvo, odkar sem tu. Navdušejoče je, da smo dodali nekaj talentiranih fantov moštvu, ki je bilo že predtem precej dobro. Mislim, da imamo vse, kar je potrebno.

Kopijeva ocena letošnjih Kraljev.