Gregor Polončič je poleg Paula Healeyja edini hokejist, ki je zadel na obeh finalnih tekmah. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Polončič je poleg Paula Healeyja edini hokejist, ki je zadel na obeh finalnih tekmah. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Varl
Kapetan Dejan Varl je popeljal Jeseničane v vodstvo z 2:1. Foto: MMC RTV SLO
Paul Healey
Paul Healey v finalu igra v odlični formi. Foto: Iztok Novak
Ralph Intranuovo
Ralph Intranuovo je izzval Terlikarja, kasneje pa mu je bilo bržkone žal, da ni uspel brzdati živcev. Foto: Iztok Novak
Jesenice vodijo z 2:0
Pretep na tekmi Jesenice - Olimpija
Intranuovo dobil, kar je iskal

Zmaji so sicer povedli prek Todda Elika, a so nato Gorenjci iz minute v minuto stopnjevali pritisk. Paul Healey in Dejan Varl sta do odmora poskrbela za rezultatski zasuk, prava rdeča ofenziva pa je - tako kot na prvi tekmi - sledila v 2. tretjini. Zadetek Gregorja Polončiča za 5:1 (35.) je bil kaplja čez rob za očitno utrujene in zato nervozne goste.

Pretepaški vložek Intranuova in Terlikarja
V pregretem ozračju je Intranuovo izzval na pretep Anžeta Terlikarja, ki si ni dal dvakrat reči. Moža sta se udarila "na polno", krajši konec pa je potegnil Kanadčan, ki je led zapustil z razbito arkado in nosom ... Ob koncu tekme sta se "pomerila" še Jan Loboda in Conny Strömberg. Tokrat je v precej manj intenzivnem pretepu "po točkah" slavil Ljubljančan.

Na drugi tekmi je še bolj do izraza prišla Olimpijina utrujenost, ki so jo Gorenjci z diktiranjem visokega ritma skozi vseh 60 minut spretno obrnili v svojo korist. Zato je glavno vprašanje pred nadaljevanjem serije v Ljubljani, ali se bo zeleno-belim uspelo odpočiti in predvsem motivirati ...

Film tekme Acroni Jesenice - ZM Olimpija
1. tretjina (2:1)
Zmaji so odlično začeli srečanje. V 3. minuti je bil izključen Miha Rebolj, že po nekaj sekundah pa je številčno premoč izkoristil Intranuovo. Kanadčan je ustrelil z desne strani, plošček se je odbil od boka Todda Elika in končal v desnem zgornjem kotu vrat Roberta Kristana.

Železarji so se hitro vrnili v igro. Ob izključitvi Grega Kužnika (7.) je Aleš Kranjc ustrelil z modre črte, Healey je pred vrati spremenil smer ploščku in ugnal Klemena Mohoriča. Sledile so nevarne akcije na obeh straneh. Nekoliko več pobude so imeli domači, ki so prek Polončiča zadeli tudi vratnico. Pritisk "rdečih" je obrodil sadove v 17. minuti. Dejan Varl se je kakšen meter od modre črte odločil za nenaden strel, po katerem je plošček mimo številnih nog in palic našel pot v mrežo med nogami "pokritega" Mohoriča.

2. tretjina (3:0)
Jeseničani so stopnjevali pritisk na gostujoča vrata. Ob "smrtni" priložnosti Kranjca se je izkazal Mohorič, ki je z nogometno parado preprečil tretji gol. Zato pa je bil nemočen v 27. minuti, ko je znova dobil zadetek po strelu od daleč. Njegovo mrežo je s pravim projektilom razparal Miha Rebolj. V naslednjem napadu se je na nasprotni strani izjemna priložnost ponudila Brendanu Yaremi, čigar strel je Kristan z izjemnim refleksom odbil čez vrata. V 31. minuti je semafor kazal že 4:1. Varl je v obrambni tretjini ukradel plošček Kužniku, ga podal do osamljenega Borisa Pretnarja, ta pa je med nogami matiral Mohoriča. Jeseničani so pritiskali, priložnosti so se vrstile in eno izmed njih je v 35. minuti izkoristil Gregor Polončič, ki je v mrežo poslal odbitek po strelu Jurija Goličiča. Izid: 5:1.

Terlikar in Intranuovo "odboksala" rundo
Peti zadetek je bil očitno kaplja čez rob za igralce Olimpije. Najprej je z Jaroslavom Nedvedom želel obračunati Tomaž Vnuk, ki ga je Čeh resda trdo ustavil, nato pa je v napetem ozračju Intranuovo pozval Terlikarja, naj sname čelado. Jeseničan je bil takoj "za". Udarila sta se "na polno", krajšo pa je potegnil Intranuovo, ki je v slačilnico odšel z okrvavljenim obrazom. Seveda je bila za oba tekma končana, saj sta prejela kazen igre. Jeseničani so bili izrazito boljši. Razmerje strelov po 40 minutah je bilo kar 30:14 v njihovo korist.

3. tretjina (1:0)
Po visokem vodstvu Jesenic je zadnji del minil brez pravega naboja. Moštvi sta bolj ali manj čakali na zadnji zvok sirene. Ob koncu je vendarle prišlo do nekaj iskric. Najprej je v 57. minuti svoj prvi gol Olimpiji zabil mladi branilec Sabahudin Kovačevič, nato pa sta si v lase skočila še Loboda in Strömberg. Šved je bil v podrejenem položaju, a jo je odnesel precej bolje kot Intranuovo - brez razbitega obraza ...

Izjavi po tekmi

Dejan Varl, kapetan Acronija Jesenic:
"Pozna se utrujenost Olimpije. Vedeli smo, da jih moramo streti s hudim ritmom, že na prvi tekmi je bilo tako. Pretepi? To je normalna stvar v hokeju. Prisotna je utrujenost in čustva privrejo na plan. Pretep lahko sprožiš tudi zato, ker hočeš preobrniti potek tekme, vendar je danes šlo bolj za nervozo."

Tomaž Vnuk, kapetan ZM Olimpije: "Jeseničani prihajajo v Ljubljano s prednostjo 2:0. Želeli smo, da dobimo vsaj eno tekmo na Jesenicah, vendar na žalost naša ekipa ta trenutek ni bila sposobna premagati železarjev. Zdaj imamo dva dni časa do naslednje tekme, popraviti pa moramo vse."

FINALE, druga tekma

ACRONI JESENICE - ZM OLIMPIJA 2:0
6:1 (2:1, 3:0, 1:0)
3.500; Healey 7., Varl 17., Rebolj 27., Pretnar 31., Polončič 35., Kovačevič 57.; Elik 3.

Tretja tekma, torek ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Četrta tekma, sreda ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

V odebeljenem tisku je stanje v zmagah; igrajo na 4 zmage. Termini morebitnih tekem so 11., 12. in 14. 4.

A. V.

Jesenice vodijo z 2:0
Pretep na tekmi Jesenice - Olimpija
Intranuovo dobil, kar je iskal