Lovorike na fotografiji je v prejšnji sezoni osvojil Sydney Crosby. Foto: MMC RTV SLO
Lovorike na fotografiji je v prejšnji sezoni osvojil Sydney Crosby. Foto: MMC RTV SLO

Pogledi na obrazih vodstva slovaške reprezentance po današnji tekmi so povedali vse. Peter Bondra, njihov GM, ni hotel spregovoriti pred kamerami. Verjetno bodo imeli Slovaki veliko povedati o nastopanju nemškega reprezentanta, sicer Kanadčana Jasona Hollanda, ki so mu danes prepovedali nadaljnje nastopanje na tem prvenstvu.

Afera Holland
Holland, ki je igral za kanadsko mladinsko reprezentanco leta 1996, bi po pravilih IIHF-ja moral v Nemčiji igrati štiri leta, da bi lahko nastopil za njihovo reprezentanco, igral pa je le tri. To so pristojni ugotovili šele danes, potem ko je Holland že odigral dve tekmi. Očitno so spregledali njegov nastop za Kanado - kajti če ne bi nastopal na MSP-ju, potem bi moral igrati v Nemčiji le dve leti. Zapleteno. Kakor koli že, naše rise čaka neverjetno težko delo, če se želijo izogniti izpadu. Morda celo nemogoče. S Slovaki smo igrali pred dvema tednoma pri njih 1:3. To daje upanje, vendar tisti ekipi sta se pridružila še Hossa in Budaj iz NHL-a. Za svetovne prvake izpred šestih let bi bil izpad skrajna sramota in zagotovo bodo naredili vse, da ne izpadejo. In Slovenija je zanje idealen nasprotnik. Naši so proti Latviji igrali res slabo in bili kljub relativno nizkem porazu brez možnosti. Po mnenju tako rekoč vseh prisotnih tu v Halifaxu nas lahko le čudež reši skupine B v letu 2009. Proti Slovakom igramo na dve zmagi.

Legende v Halifaxu
Pri kanadski hokejski zvezi so se na tem prvenstvu, med tekmo Kanada - ZDA, odločili počastiti kanadsko reprezentanco, ki je igrala in zmagala na Pokalu Kanade leta 1976. To je bila njihova najboljša ekipa kadar koli sestavljena - 17 igralcev in trener so v Hall of Fame v Torontu. V čast mi je bilo narediti intervjuje s takimi asi, kot so bili Bobby Hull, Darryl Sittler in največji trener vseh časov Scotty Bowman. Še vedno so polni humorja in to doživetje si bom zapomnil za vedno. V Halifax, natančenje v "Hišo slavnih Nove Škotske" so iz Toronta prinesli tri pokale, ki jih je Sidney Crosby osvojil v lanski sezoni. Trofeje Hart (MVP), Art Ross (naj strelec) in Lester Pearson (MVP po izboru igralcev) so na ogled tistim, ki obiščejo displej v dvorani Metro Centre. Nasploh so na Crosbyja tu v Halifaxu izjemno ponosni, saj je doma iz predmestja Cole Harbour. Mogoče pa bo poleti sem prinesel še Stanleyjev pokal ...

Zoran Radisavljević