Robert Kristan je na prvih dveh tekmah zaklenil jeseniški gol, Ralph Intranuovo pa je daleč od forme iz končnice Lige Ebel. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan je na prvih dveh tekmah zaklenil jeseniški gol, Ralph Intranuovo pa je daleč od forme iz končnice Lige Ebel. Foto: Iztok Novak
Todd Elik
Todd Elik je dosegel vodilni zadetek za ZM Olimpijo, ki je nato prejela kar šest golov. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Polončič
Gregor Polončič je pred finalom napovedal gladko zmago s 4:0. Na polovici poti so železarji že, zdaj jih čaka še težji del naloge v Tivoliju. Foto: Iztok Novak
Mike Posma po drugem porazu
Boris Pretnar računa na 4:0
Nik Zupančič upa na povratek
Dejan Varl še na slavi
Jesenice vodijo z 2:0

Ljubljančanom se je v soboto zvečer še bolj poznala utrujenost kot na prvi tekmi. Železarji so imeli dve prestavi več, drsalno so bili za razred boljši. Njihova zmaga s 6:1 je povsem zaslužena. Jeseničani zdaj kar pokajo od samozavesti, saj so Klemnu Mohoriču v dveh dneh za hrbet spravili kar dvanajst ploščkov.

Železarji so ponovili avgustovske priprave
Najprej smo obiskali tabor rdečih, kjer so prepričani o uspehu že v štirih tekmah, zavedajo pa se, da še ni čas za odpiranje šampanjca. Državno prvenstvo se med večnima tekmeca še nikoli ni začelo z dvema tako gladkima zmagama. "Glede tekmeca se ne obremenjujemo preveč, ali so utrujeni ali niso. Ta mesec smo imeli skoraj avgustovske priprave. Mislim, da je bila to prava pot, da smo trenutno veliko bolje fizično pripravljeni od nasprotnika, ki je lahko tudi utrujen. Mislim, da se nam bodo težko zoperstavili do konca finala," je odločen Boris Pretnar, ki je na drugi tekmi zabil četrti gol za železarje.

V torek bo precej težje
Po dveh tako prepričljivih zmagah se poraja vprašanje, ali bo finale končan že po štirih srečanjih. "Če bomo nadaljevali s takim ritmom, mislim, da lahko rečem da. Čeprav bo ta odločilna tekma verjetno torek. To bo težka tekma, 100-odstotno se bodo bolje pripravili na nas, tudi spočiti bodo," je za MMC dejal Pretnar.

Znova so ujeli novembrsko formo
Na obeh tekmah so Jeseničani mleli v drugem delu igre. V petek je bilo 4:0, v soboto pa 3:0. "Na prvi tekmi se je poznalo morda tudi nekoliko treme. Derbi v finalu pusti svoj davek. Mi smo se tega otresli, ko smo se ogreli. Kar se tretje tretjine tiče, pa mislim, da nam sploh ne morejo priti blizu glede fizične pripravljenosti," je jeseniški napadalec prepričan o končnem uspehu, poudarja pa odlično formo, ki je podobna tisti novembrski: "Trenutno je podobno, kot je bilo sredi sezone, serija 12 zmag. Čuti se drsalna moč, precej smo hitrejši od nasprotnika."

Utrujenost je tista bistvena razlika
Dejan Varl je doživel že veliko finalnih obračunov, zato je odličen sogovornik za analizo prvih dveh tekem: "Gotovo se jim je poznala utrujenost. Pet tekem so imeli v šestih dnevih. Mogoče jim je motiviranost padla, vsaj pri tujcih. A na to se ne smemo preveč zanašati. Zdaj vodimo z 2:0, štirikrat je treba zmagati. Ti dve tekmi je treba čim prej potisniti v ozadje in se posvetiti tretji tekmi. Zagotovo bo še bolj težko v Ljubljani, saj bomo morali igrati pred njihovim občinstvom."

V prvem delu so bili Ljubljančani še dokaj enakovredni, potem pa so znova povsem popustili. "Mi smo narekovali ritem, ki so ga v prvih 20 minutah še nekako držali. Pozna se jim, da je prisotna velika utrujenost. Takrat smo izkoristili tiste priložnosti, tisti prostor, dosegli tiste gole. Mislim, da je ta razlika odločila," je bil zadovoljen jeseniški kapetan.

Podrobno so spremljali vse tekme Olimpije
Jeseničani niso ničesar prepustili naključju. Novi trener Doug Bradley jih je odlično pripravil na tekmeca. "Gotovo. Tudi sami igralci smo spremljali polfinale in finale Lige Ebel. Videli smo, kaj so sposobni igralci Olimpije. Pripravili smo se in veliko preštudirali. Tudi na treningih smo spremenili sistem, pripravili smo se precej obrambno. Zaenkrat nam uspeva, upam, da nam bo še naprej," je bil vesel Varl, ki je doživel že precej preobratov, zato se zaveda, da ne smejo Olimpiji dati niti najmanjše priložnosti: "Nikoli se ne ve. To je šport. V zgodovini se je to že velikokrat zgodilo. Tudi Jeseničani smo že zaostajali z 1:3, pa potem zmagali trikrat zapored. V hokeju je vse mogoče. Mislim, da so veliki profesionalci in dovolj rutinirani igralci, da bodo izkoristili vsako priložnost, ki jim jo bomo dali. Treba bo biti osredotočen in ne jim dati tudi majhne priložnosti."

Posma ne razume ritma tekem
V taboru Olimpije je bilo vzdušje seveda precej klavrno. Vsi se zavedajo, da so zdaj na robu prepada. Mike Posma je bil jezen zaradi prenapornega ritma tekem: "Ne vem, kaj naj rečem. Zaostajamo z 0:2, vendar igra se na štiri zmage. Ni še konec. Povedati vam moram, da smo igrali pet tekem v zadnjih šestih dneh. V svojem življenju še nisem videl česa takega!"

Treba bo odpraviti napake
Urnik res ni šel na roke zeleno-belim. "Spored je bil res naporen, vendar to ni razlog za zaostanek z 0:2. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Tudi psihološko smo padli. V drugi tretjini smo naredili nekaj napak, oni pa so s podporo gledalcev prevzeli pobudo," je še dodal strateg zeleno-belih, ki ne pozna predaje: "Zdaj imajo prednost z 2:0, to moramo popraviti že v torek. Fantje še vedno verjamejo v preobrat. Vsako tekmo bomo odigrali do zadnjih sekund."

Zupančič: Dlje časa moramo držati priključek
Nik Zupančič je bil najbolj zaslužen za polfinalno zmago Olimpije proti mladim Jeseničanom, na treh tekmah je dosegel pet golov in dve podaji. "Utrujenost in nemotiviranost tujcev ne smeta biti vzrok za poraza. Težava je v tem, da mi psihično povsem pademo, ko oni povedejo z dvema zadetkoma prednosti. Delamo neumne napake, oni pa so ekipa, ki zna to kaznovati. Našo mrežo moramo na naslednjih tekmah čim dlje ohraniti nedotaknjeno. Svoje priložnosti moramo iskati v igri z igralcem več in v protinapadih," je povedal Zupančič.

Smola proti Salzburgu je pozabljena
Zmaji so bili pred dvema tednoma v Salzburgu le eno zmago oddalljeni od sanjske zmage v Ligi Ebel, zdaj pa so že na polovici poti do poraza v državnem prvenstvu. "Vse skupaj se odvija zelo hitro. Mislim, da tisto ne vpliva na finalno serijo v državnem prvenstvu. Nima smisla pogrevati starih stvari, vsi smo z mislimi le pri tekmah DP-ja," je razmišljal 39-letni veteran.

Dva dneva počitka bosta prišla zelo prav
Leta 1995 so Jeseničani že vodili z 2:0, potem pa je slavila Olimpija s 4:2. Igralski kader Olimpije je seveda sposoben precej več, kot je pokazal na prvih dveh tekmah v Podmežakli. Veliko bo odvisno tudi od morebitne vrnitve Alexa Westlunda. "Spremembe v določenih trenutkih lahko naredijo čudeže. Nas je vedno krasila moštvena igra. Dva dni počitka moramo izkoristiti za počitek, regeneracijo in psihično pripravo na tretjo tekmo, ki bo v Tivoliju. Prepričan sem, da bomo pred našimi gledalci iztržili ugodnejši rezultat," je končal zimzeleni Nik, ki bo oktobra dopolnil 40 let.

Pravi pokazatelj bo torkova tekma
V torek in sredo se finalna serija seli v dvorano Tivoli. Zeleno-beli si bodo zdaj lahko odpočili in prikazali pravi obraz, ki jih je krasil v končnici Lige Ebel. Jeseničani prihajajo v Ljubljano vsaj po eno zmago, ki bi jim verjetno že zagotovila šesto zvezdico v samostojni Sloveniji.

Aleš Golob

Mike Posma po drugem porazu
Boris Pretnar računa na 4:0
Nik Zupančič upa na povratek
Dejan Varl še na slavi
Jesenice vodijo z 2:0