Šesto izvedbo pokalnega tekmovanja so četrtič dobili hokejisti SŽ Olimpije. Jeseničani imajo dva naslova. Foto: www.alesfevzer.com
Šesto izvedbo pokalnega tekmovanja so četrtič dobili hokejisti SŽ Olimpije. Jeseničani imajo dva naslova. Foto: www.alesfevzer.com

Na prvem srečanju večnih tekmecev so zmaji železarjem odvzeli prvo domačo lovoriko. Jeseničani so sicer v prvi tretjini povedli, v nadaljevanju pa so Ljubljančani na blejskem ledu zagospodarili, igrali v visokem ritmu in zelo napadalno (razmerje v strelih 43:19) ter tako potrdili vlogo favorita in dejstvo, da premorejo kakovostnejšo zasedbo. V drugi tretjini so zrežirali preobrat, v zadnji pa s še enim zadetkom potrdili četrto pokalno lovoriko.

Eric Pance zadel po izključitvi Logarja

Že v peti minuti so Ljubljančani ostali brez Mihe Logarja, ki je po ostrem naletu na Saša Rajsarja dobil kazen igre. Posledično številčno premoč so železarji izkoristili po dobrih 30 sekundah, ko je z izjemno natančnim strelom iz zapestja ploščico pod prečko Žana Usa spravil Eric Pance.

V nadaljevanju so bili nevarnejši zmaji – razmerje v strelih je bilo v prvi tretjini 14:6 –, toda Jeseničani so imeli v vratih zelo razpoloženega Oscarja Fröberga, ki se je izkazal z odličnima posredovanjema ob obeh izključitvah branilcev naslova. Najprej je z izvrstno reakcijo zaustavil poskus Blaža Tomaževiča, nato pa je še dobil dvoboj z Wadom Murphyjem ena na ena, ko je po veliki nepozornosti Jeseničanov, ki so imeli igralca manj, sam v protinapad zadrsal Kanadčan.

Miha Zajc in Žan Jezovšek, najboljši igralec tekme, sta kombinirala pri drugem zadetku Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc in Žan Jezovšek, najboljši igralec tekme, sta kombinirala pri drugem zadetku Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Tomaževič in Jezovšek zrežirala preobrat

Olimpija je silovito krenila v drugo tretjino, v kateri je bila ves čas podjetnejša (razmerje v strelih 15:6). Varovanci Mitje Šivica, ki je še lani sedel na jeseniški klopi, so pobudo kronali po dobrih osmih minutah nadaljevanja. Fröberg je poskus Žana Jezovška ubranil, a do odbite ploščice je prišel Jaka Šturm, ki jo je za vrati prepustil Blažu Tomaževiču, ta pa jo je pospravil v mrežo. To je bil sploh prvi zadetek v jeseniški mreži na pokalnem turnirju.

Po izenačenju so zmaji, ki so zadeli tudi okvir vrat, nadaljevali v enakem ritmu, železarji pa niti ob dveh ljubljanskih kaznih niso resneje ogrozili vrat večnih tekmecev. Tik pred koncem tega dela tekme se je jeseniška mreža še enkrat zatresla. 37 sekund pred iztekom tretjine je Miha Zajc zadrsal po levi strani in prepustil ploščico Jezovšku, ki jo je z izjemno natančnim strelom spravil za hrbet švedskega čuvaja mreže železarjev.

Leclerc potrdil ljubljansko zmago

Tudi v zadnji tretjini so zmaji sprožili več strelov (14:7), še enkrat pa so zatresli mrežo. Ljubljansko zmago je dobrih 12 minut pred koncem potrdil Guillaume Leclerc. Lepo akcijo Olimpije je začel Murphy, ki je z desne z modre črte poslal ploščico na levo stran Sodji, ki jo je takoj z diagonalno podajo podaljšal do francoskega napadalca, ta pa je zadel za končnih 3:1.

Olimpija do pokalnega naslova

Pokal Slovenije, finale:
Sij Acroni Jesenice ‒ SŽ OLIMPIJA
1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
500; E. Pance 5.; Tomaževič 29., Jezovšek 40., Leclerc 48.