Slovenci so po dobrem prvem polčasu v nadaljevanju popustili. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so po dobrem prvem polčasu v nadaljevanju popustili. Foto: www.alesfevzer.com

Po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016 znova igrajo pod petimi krogi, toda turnirja v Parizu niso začeli po željah. No, začeli že, saj so odigrali zelo dober uvodni polčas, vendar v drugem popustili in razplet prvega rokometnega obračuna je pripadel Špancem, bronastim iz iger v Tokiu.

"Več ali manj smo se držali napotkov, ampak imamo tisto krizo, ko nič več ne funkcionira. Težko se izvlečemo iz tega in tu bomo morali iskati rešitve. V prvem polčasu smo delovali super, tudi drugega začeli dobro. Potem pa zapademo v tiste pol minute, damo dve, tri žoge tekmecem, oni nas ujamejo, sami pa se iz tega ne znamo izvleči. Ko potegnemo črto, je logično, da, premagali smo sami sebe," je dejal selektor Uroš Zorman, ki je, ko sta se reprezentanci prvič srečali na olimpijskih igrah pred 20 leti, igral za izbrano vrsto.

Izključitev Bombača pri vodstvu s 14:11 morda ključni trenutek tekme proti Španiji
Sorodna novica Slovenci z izgubljenimi žogami v drugem polčasu pokvarili dober vtis iz prvega

Tedaj je bila prav tako uspešnejša Španija, ki je dobila tudi obračun v kvalifikacijah za uvrstitev na olimpijske igre marca v Granollersu. V Kataloniji je bila prepričljivo boljša, tokrat pa so slovenski rokometaši poudarjali, da so bili oni boljši tekmec, toda tehnične napake so bile vzrok preobratu v drugem delu. Po prvem polčasu je namreč Slovenija vodila z 11:8. Dobra je bila obramba, Španci pa v napadu brez pravih idej. Na drugi strani so Slovenci nekajkrat lepo izigrali tekmece, a bili v zaključkih malce premalo zbrani, razigran pa je bil tudi Gonzalo Perez de Vargas, ki je imel v prvi polovici največ zaslug, da razlika ni bila višja.

Pogovor z Dolencem po tekmi s Španijo
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Čuvaj mreže Barcelone je petim obrambam iz prvega dela v drugem dodal še deset, potem ko deset minut Slovenci niso zadeli, se je tehtnica prevesila na špansko stran. Ko so prešli v vodstvo, ga niso več izpustili iz rok, Zormanovi varovanci pa so izgubili številne žoge, ki so jih tekmeci kaznovali z lahkimi zadetki v protinapadih. "Nihče ne more reči, da se nismo borili. Želja je bila na zelo visok ravni. Na žalost pa nismo zdržali, kar v zadnjem času delamo praktično na vsaki tekmi. Pademo v neko črno luknjo in izgubimo ogromno žog. Gonzalo je bil odličen, ampak je bil odličen tudi v prvem polčasu in je ubranil veliko stoodstotnih priložnosti. Izgubili smo, mislim, da štiri žoge do polčasa. Zato je bilo toliko manj protinapadov. Na naši strani je bilo ogromno obramb, saj so imeli veliko težav z igro na našo postavljeno obrambo," je bil jezen Jure Dolenec.

"V drugem polčasu smo jim enostavno dopustili lahke zadetke. Mislim, da smo premagali same sebe. Mislim, da smo bili danes boljša ekipa od Španije. Edina stvar, kjer so bili boljši, je bila, da so izkoristili naše izgubljene žoge in v drugem polčasu, bom rekel iz glave, zaključili osem do deset protinapadov," je za TV Slovenija še dodal slovenski kapetan, ki je štiri leta nosil dres Barcelone. Zdaj štiri leta za blaugrano igra Blaž Janc, ki je bil prav tako zelo razočaran: "Po vseh parametrih smo bili boljši, premagali smo sami sebe. V prvem polčasu smo imeli tekmo pod nadzorom, v drugem pa smo enostavno izgubili preveč žog in so nas 'kontrirali'. Šest na šest niso imeli idej, kaj bi delali. Gonzalo Perez de Vargas je branil, koliko? Petdeset odstotkov strelov? Tako tekme ne moreš dobiti."

Pogovor z Mačkovškom po tekmi s Španijo

"V drugem polčasu je bila največja razlika to, da smo imeli ogromno izgubljenih žog. Tehnične napake, Španci pa so zadevali iz potinapadov. Tako so se priključili in potem tudi povedli. V bistvu smo jih sami vrnili v igro. Ekipo, kot je Španija, ko enkrat povede, je težko loviti. Prvi polčas smo res leteli po igrišču. Dobili samo osem golov. Od tega dva ali tri iz protinapadov. Se pravi pet zadetkov v celem polčasu, kar pomeni, da je bila obramba res vrhunska. Tudi vratar je bil v prvem polčasu zares dober. Lahko bi zmagali. Imeli smo veliko priložnost, ampak nas ne sme potolči ta poraz. Naš cilj je preboj iz skupine in potem, ko gre na izpadanje, je vse mogoče," je za TV Slovenija povedal Borut Mačkovšek.

Naslednja tekma Slovenijo čaka v ponedeljek ob 11.00, ko se bo pomerila s Hrvaško. "Naš lokalni derbi. Vedno, ko igramo s Hrvati, so čustva še bolj izražena. Želiš pokazati, kdo je kralj na Balkanu. Bo težko. Vse reprezentance so na olimpijskih igrah dobre. Vsaka naslednja tekma bo podobna tej," je še pristavil Mačkovšek, Zorman pa je o naslednji preizkušnji dejal: "To bo tudi težka tekma. Drugi finale. Maksimalno se bo treba spočiti in v nedeljo opraviti en trening. V ponedeljek bomo dali vse od sebe in videli, kaj nam bo to prineslo."