Jelle Vanderert ni bil nevaren favoritom, sredi ciljnega vzpona je napadel in si privozil odločilno prednost. Foto: Reuters
Jelle Vanderert ni bil nevaren favoritom, sredi ciljnega vzpona je napadel in si privozil odločilno prednost. Foto: Reuters
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je leta 2004 deset dni nosil rumeno majico, a ni tako navdušil kot letos. Zagotovo bo ostal v skupnem vodstvu do začetka Alp v sredo. Foto: EPA
Samuel Sanchez
Samuel Sanchez je prepozno začel loviti Vandererta. Olimpijski prvak je končal na drugem mestu. Foto: EPA
Jens Voigt
Jens Voigt je dvakrat padel, kri mu je tekla po nogah, a vseeno je železni Nemec stisnil zobe in pritiskal na vso moč na začetku zadnjega vzpona. Brata Schleck imata zares odlične pomočnike, kar bi lahko odločilo v Alpah. Foto: EPA
Jelle Vanendert
Jelle Vanendert je poleg etapne zmage oblekel še pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Zbral je 74 točk, Sanchez pa dve manj. Foto: EPA
Andy Schleck pridobil le dve sekundi
Vanendert izkoristil zadržano vožnjo favoritov

Belgijec, ki ni bil nevaren favoritom, je sredi zadnjega vzpona ujel in prehitel zadnjega ubežnika Sandyja Casarja. Do cilja si je privozil 21 sekund naskoka pred olimpijskim prvakom Samuleom Sanchezom in se veselil prve zmage v karieri.
"Nikoli si niti v sanjah nisem mislil, da bom kdaj v karieri dobil tako težko etapo, kot je bila danes. Na Tour sem prišel v odlični formi, a vseeno ne morem verjeti, da mi je uspelo dobiti kraljevsko etapo," je bil zadovoljen Vanendert.
Voeckler še naprej preseneča
14. etapa Dirke po Franciji ni prinesla velikih sprememb v skupnem seštevku, znova je navdušil Thomas Voeckler, ki je s sijajno vožnjo na zaključnem vzponu na Plateau de Beille (1780 m) zadržal rumeno majico. A Schleck je v zadnjem km še enkrat silovito pospešil in dosegel tretje mesto, vsi preostali favoriti so za njim zaostali le za dve sekundi.
"Pred začetkom etape sem upal, da bi mi nekako uspelo zadržati rumeno majico, tudi če le za nekaj sekund. Niti pomislil nisem na to, da bi prišel na vrh z najboljšimi. Nad razpletom sem zares presenečen. Vozil sem na robu zmožnosti, a imel sem občutek, da tudi drugi dajejo vse od sebe," je bil nasmejan 32-letni Voeckler, ki je leta 2004 končal na 18. mestu, potem ko je deset dni vodil. Francozi na zmagovalca Toura čakajo že vse od leta 1986, ko je zadnjič zmagal Bernard Hinault, a tri etape v Alpah bodo še precej težje.

V Alpah bo povsem druga pesem
"Skušali smo vse, kar je bilo v naši moči, vendar se nismo otresli prav nobenega resnega tekmeca. Na koncu sem sicer pridobil dve sekundi, kar je bolje kot nič. Zadnji ciljni vzpon je bil očitno premalo selektiven. Komaj čakam, da pridemo v Alpe, kjer vam obljubljam, da bo povsem druga pesem," je povedal Andy Schleck.

Njegov starejši brat Fränk je po etapi kritiziral Alberta Contadorja in Cadela Evansa, ker nista niti enkrat napadla: "Midva z bratom sva vsaj poskušala. Edini, ki je prav tako poskušal in želel nekaj storiti, je bil morda še Basso. Vsi drugi so le nadzorovali drug drugega, medtem ko smo mi edini skušali res dirkati v pravem pomenu besede in tekmovati."

Contador pripravlja napad v Alpah
Contador, ki v četrtek ni deloval prepričljivo, tudi tokrat ni napadal. Trikratni zmagovalec Toura je vozil z drugimi favoriti, v skupnem seštevku še vedno zaostaja štiri minute. "Vsak dan se počutim bolje. Lepše bi bilo, če bi lahko napadel, po navadi ne vozim obrambno, to ni moj slog. V Alpah bom zagotovo skušal nadomestiti nekaj časa," je poudaril Španec, ki še vedno čuti posledice petih padcev v prvem tednu Toura.

Koren med ubežniki, nato pa močno zaostal
Takoj po štartu je 24 kolesarjev pobegnilo, med temi je bil tudi Kristijan Koren. Ubežniki so imeli na drugem vzponu na Col de la Core (1395 m, 62 km po štartu) pred glavnino z rumeno majico dobrih šest minut naskoka. Pri spustu pa so David Millar, Sandy Casar in Julien El Fares ušli. Največja prednost je bila sicer 9:15. Ker je Casar pred začetkom etape v skupnem seštevku za vodilnim Voecklerjem zaostajal za 8:47, je za nekaj minut prevzel vodstvo v "navideznem skupnem seštevku". Koren je na tretjem vzponu na prelaz Latrape popolnoma popustil, na koncu je zasedel 88. mesto, zaostal je skoraj 24 minut.
Na zadnjem vzponu napadal le A. Schleck
Prednost ubežnikov se je močno stopila že pred začetkom ciljnega klanca, na začetku vzpona je znašala le še dve minuti in pol. Najdlje je vztrajal Francoz Casar. Ritem v glavnini je na začetku ciljnega vzpona narekoval veteran Jens Voigt, ki je že dvakrat padel pri spustih, a je ujel favorite. 10,4 km pred ciljem je prvič pospešil Andy Schleck, nato je tekmece kmalu testiral še trikrat. V vodilni skupini je sredi vzpona ostalo le še 12 kolesarjev.
Kolesarji so najprej prevozili pet nekoliko lažjih klancev (po dva prve in druge kategorije ter enega tretje). Ciljni vzpon najvišje kategorije je bil dolg 15,8 kilometra s povprečnim naklonom 7,9 odstotka. Najtežji je bil del med 12. in 13. kilometrom, ko je vzpon 10,8-odstoten.

Vsi zmagovalci te etape nato dobili Tour
Plateau de Beille je petič gostil cilj etape na Dirki po Franciji, prav v vseh prejšnjih primerih pa je zmagovalec etape pozneje v Pariz prikolesaril v rumeni majici. Ti junaki so bili Marco Pantani (1998), Lance Armstrong (2002 in 2004) ter Alberto Contador (2007). Ta tradicija se bo letos zagotovo prekinila, saj Vanendert v skupnem seštevku zaostaja že več kot 12 minut.
V nedeljo kolesarje čaka ravninska 15. etapa od Limouxa do Montpellierja. V ponedeljek bodo imeli še drugi prosti dan.

14. etapa, 
St. Gaudens-Plateau de Beille, 168 km:
1. J. VANENDERT BEL 5:13:25 2. S. SANCHEZ ŠPA +0:21 3. A. SCHLECK LUKS 0:46 4. C. EVANS AVS 0:48 5. R. URAN KOL vsi 6. A. CONTADOR ŠPA 7. T. VOECKLER FRA 8. F. SCHLECK LUKS isti 9. J.-C. PERAUD FRA 10. P. ROLLAND FRA 11. I. BASSO NIZ čas
12. D. CUNEGO ITA 1:27
...
88. K. KOREN SLO 23:44
137. G. BOLE SLO 26:45
156. B. BOŽIČ SLO isti čas

Skupni vrstni red po 14. etapi:

1. T. VOECKLER FRA 61:04:10
2. F. SCHLECK LUKS +1:49
3. C. EVANS AVS 2:06
4. A. SCHLECK LUKS 2:15
5. I. BASSO ITA 3:16
6. S. SANCHEZ ŠPA 3:44
7. A. CONTADOR ŠPA 4:00
8. D. CUNEGO ITA 4:01
9. T. DANIELSON ZDA 5:46
10. K. DE WEERT BEL 6:18
11. R. URAN KOL 7:55
12. J.-C. PERAUD FRA 8:20
...
97. K. KOREN SLO 1:31:54
123. G. BOLE SLO 1:51:06
143. B. BOŽIČ SLO 2:03:07
Andy Schleck pridobil le dve sekundi
Vanendert izkoristil zadržano vožnjo favoritov