Španski kolesar Samuel Sanchez je prvič v karieri dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Španski kolesar Samuel Sanchez je prvič v karieri dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Alberto Contador
Etapa je bila po meri Alberta Contadorja, toda Španec je v boju za zmago presenetljivo izgubil nekaj sekund. Foto: EPA
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je na dan največjega francoskega praznika obdržal rumeno majico, ki jo je prvič oblekel v nedeljo. Foto: EPA
Andy Schleck
Štiri kilometre pred ciljem sta se brata Schleck postavila v ospredje, starejši Franck pa je bil najbolj razpoložen. Otresel se je največjih favoritov na čelu z Albertom Contadorjem in je v skupnem seštevku zdaj drugi. Foto: EPA
Je imel Contador le slab dan?
Brata Schleck ugnala Contadorja

12. etapo Dirke po Franciji je dobil olimpijski prvak Samuel Sanchez in oblekel pikčasto majico. Drugi je bil Belgijec Jelle Vanendert, tretji pa Franck Schleck, ki je v skupnem seštevku skočil na 2. mesto, pred Contadorjem pa ima že dve minuti in 11 sekund prednosti. Francoz Voeckler, ki ne sodi med kandidate za končno zmago, je brez težav ubranil majico vodilnega, v cilj je prikolesaril takoj za neprepoznavnim Contadorjem, na 9. mestu.

Najprej Tourmalet, na koncu Luz-Ardiden
Tour de France je na dan francoskega državnega praznika, spomina na padec Bastilje, doživel prvega od letošnjih vrhuncev, čeprav so mnogi pričakovali večji spektakel. V zadnjih 50 kilometrih sta namreč karavano čakala vzpona ekstra kategorije, najprej legendarni Tourmalet, nato še ciljni vzpon na Luz-Ardiden, vendar je bil dan precej miren.

Voigt naredil nekaj selekcije
Na Tourmalet (2.115 m nadmorske višine) so prvi prišli ubežniki na čelu z Jeremyjem Royjem. Prednost pred prvimi zasledovalci, med katerimi se Contador ni odločil za napad, ampak vozil bolj v ozadju, je bila tri minute. Ekipa Leoparda s Voigtom na čelu je sicer naredila nekaj selekcije, toda Voeckler je brez težav branil skupno vodstvo.

Frank Schleck izjemno razpoložen
Vsi so čakali, kaj se bo zgodilo na 13 km dolgem vzponu na Luz-Ardiden. Andreas Klöden je hitro odpadel in zaokrožil polom ekipe RadioShack. Strmina je bila prava za napad, toda Contador je še vedno čakal, pri čemer je ostal tudi brez pomočnikov. Štiri kilometre pred ciljem sta brata Schleck navila ritem. Frank Schleck je bil zelo razpoložen in je še dvignil hitrost, pri trejem "skoku" je ušel tudi mlajšemu bratu Andyju, zdelo se je, da niti etapna zmaga ni nedosegljiva, vendar sta bila Sanchez in Vanendert že predaleč. Contadorju se je videlo, da ni tako močan kot na letošnjem Giru in v zadnjih metrih ni držal skupine z Andyjem Schleckom, Ivanom Bassom in Cadelom Evansem.

Dosežek Pantanija bo težko dosegljiv
Za Frankom Shleckom je trikratni zmagovalec Toura zaostal 33 sekund, za skupino Andyja Schlecka 13 sekund. Izgubil je nekaj samozavesti, pomembno bitko, nikakor pa ne vojne. Elizejske poljane so še daleč, toda etapa je potrdila razmišljanja tistih, da lanski zmagovalec Contador letos na Tour de France ni prišel v najboljši formi, niti z najboljšo ekipo. Zato bo težko ponovil dosežek Marca Pantanija, ki je leta 1998 dobil Giro in Tour.

Contador še čuti posledice padca
"To je zame res velika zmaga! Že prvi dan Toura sem imel smolo in izgubil veliko časa, zato sem si za cilj zadal vsaj etapno zmago. Vse svoje moči sem usmeril v ta cilj. Frank Schleck se je močno približal, vendar sem nadzoroval zadnje metre. Njegov poskus ni ogrožal zmage," je povedal Sanchez, ki je potočil nekaj solz sreče.

Med junaki etape je bil tudi Voeckler: "Noge me res močno bolijo. Za današnji dosežek sem se moral zelo potruditi, rumeno majico sem ubranil zahvaljujoč odlični ekipi."

Contador je povedal, da je še čutil posledice padca in verjame, da je še v enakovrednem boju za zmago: "Danes sem bil zelo pazljiv. Videl sem, kako se brata Schleck sporazumevata med sabo in vedel sem, da pripravljata svojo akcijo, da bosta odigrala svojo potezo. Frank je bil tisti, ki je napadel, morda zato, ker se je počutil močneje. Povsem na koncu mu nisem zmogel slediti, a sem vseeno zelo zadovoljen."


Cugnaux-Luz Ardiden, 211 km:
1. S. SANCHEZ ŠPA 6:01:15 2. J. VANENDERT BEL +0:07 3. F. SCHLECK LUK 0:10 4. I. BASSO ITA 0:30 5. C. EVANS AVS isti 6. A. SCHLECK LUK čas 7. D. CUNEGO ITA 0:35 8. A. CONTADOR ŠPA 0:43 9. T. VOECKLER FRA 0:50 10. P. ROLLAND FRA 0:50 11. T. DANIELSON ZDA 1:03 12. A. JAENNESSON FRA 1:19 ... 101. G. BOLE SLO 33:05 108. K. KOREN SLO isti 175. B. BOŽIČ SLO čas

Skupni vrstni red po 12. etapi:

1. T. VOECKLER FRA 51:54:44
2. F. SCHLECK LUKS +1:49
3. C. EVANS AVS 2:06
4. A. SCHLECK LUKS 2:17
5. I. BASSO ITA 3:16
6. D. CUNEGO ITA 3:22
7. A. CONTADOR ŠPA 4:00
8. S. SANCHEZ ŠPA 4:11
9. T. DANIELSON ZDA 4:35
10. N. ROCHE IRS 4:57
11. K. DE WEERT BEL 5:07
12. P. GILBERT BEL 5:24
...
81. K. KOREN SLO 54:17
133. B. BOŽIČ SLO 1:22:39
139. G. BOLE SLO 1:25:09

Je imel Contador le slab dan?
Brata Schleck ugnala Contadorja