Prekršek verjetno pomeni konec kariere Manuela Beltrana. Foto: EPA
Prekršek verjetno pomeni konec kariere Manuela Beltrana. Foto: EPA
Policija pred hotelom v Aurillacu, kjer je nastanjen Liquigas. Foto: EPA

37-letni Španec, član moštva Liquigas, je bil pozitiven na krvni doping EPO (eritropoetin) že po 1. etapi Toura, ki je 5. julija potekala med Brestom in Plumelecom. Menedžer Liquigasa Roberto Amadio je napovedal izključitev Beltrana iz moštva, če bo tudi B vzorec pozitiven. Policija je medtem v hotelu aretirala osumljenega ter ga odpeljala na zaslišanje.

Beltran je bil po sedmih etapah 26. Na Touru ima tri zmage (2003, 2004, 2005), vse v ekipnih kronometrih, ko je bil pomočnik Američana Lancea Armstronga v moštvih US Postal in Discovery Channel. Leta 1999 je slavil na Dirki po Kataloniji.

McQuaid upa, da je primer prvi in zadnji
"To je uničujoč udarec. Primer znova dokazuje, da so posamezniki pripravljeni sprejeti neumna tveganja. Upam, da v naslednjih dveh tednih ne bo novih pozitivnih testov," se je pridušal predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid.

Doping (p)ostaja črna mora dirke vseh dirk
Odkritje je nova klofuta Touru, ki je v zadnjih dveh sezonah izgubil veliko ugleda prav zaradi dopinških škandalov. Lani je padel eden od favoritov Kazahstanec Aleksander Vinokurov, malo kasneje pa je bil zaradi izogibanja dopinškim kontrolam izključen še vodilni, Danec Michael Rasmussen.

Leta 2006 je kot zmagovalec na Elizejske poljane prikolesaril Američan Floyd Landis, a so mu nato teden dni po koncu dirke odkrili povečano raven testosterona, tako da so mu zmago odvzeli ter jo dodelili Špancu Oscarju Pereiru.

A. V.