Jani Brajkovič je bil na Giru odličen Armstrongov pomočnik. Bo naš odličen kolesar sedemkratnemu zmagovalcu Toura pomagal tudi na francoski pentlji? Foto: Reuters
Jani Brajkovič je bil na Giru odličen Armstrongov pomočnik. Bo naš odličen kolesar sedemkratnemu zmagovalcu Toura pomagal tudi na francoski pentlji? Foto: Reuters
Johan Museeuw  in Tom Boonen.
Johan Museeuw (desno) je legenda belgijskega kolesarstva. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec po 9. mestu na Giru odhaja na Dirko po Švici. Foto: MMC RTV SLO/S. V.

Uvod v celotno kolesarsko dogajanje smo pred dnevi že videli v Kranju, ko je enodnevna dirka ponudila najlepšo prireditev v gorenjski prestolnici v zadnjih letih. Tudi obeti za 16. izvedbo Dirke Po Sloveniji so več kot odlični, saj so prireditelji prvič napovedali kar tri moštva iz skupine tistih najboljših na svetu.

Obenem gre za traso, ki se bo v štirih dneh iztekla na skorajda 700 km in na kar 11.500 višinskih metrih, kar že takoj priča o tem, da bo šlo za zares zahtevno preizkušnjo, ki je zaradi znanih gospodarskih razmer kar nekoliko visela v zraku. Toda prireditelji, zbrani okrog organizacijskega direktorja Bogdana Finka, so očitno zares zasukali rokave in tretjo nedeljo v tem kolesarskem mesecu pri nas bomo dobili zmagovalca slovenske pentlje.

Že v nedeljo pa boste zmagovalci prav vsi, ki se boste podali na Maraton Franja, ki ima po zaslugi Toneta Fornezzija - Tofa in Zvoneta Zanoškarja še daljšo tradicijo kot Dirka po Sloveniji. Seveda je zaradi dogodkov na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja to tudi razumljivo. Ni pa malo tistih, ki Dirko po Sloveniji nekako vzamejo kot naslednico nekdanje najmanj v domačem okolju zelo uveljavljene dirke Alpe-Adria. Maraton Franja bo tudi letos gostil obilo rekreativcev, ki jih bo v nedeljskem jutru na pot prek najvišje točke na Kladju nad Cerknim popeljal nekdanji svetovni prvak Johan Muusew, ki bo v petek tudi gost ljubljanskega župana.

Že v soboto bo v mestu znotraj mesta, kot radi rečejo BTC-ju, festival kolesarstva in zdajšnja ekipa prirediteljev, ki jo vodi Gorazd Penko, je že povsem na trnih. Povsem razumljivo, številke prijavljenih namreč že presegajo 3.000.

Seveda z navdušenjem spremljamo tudi naše najboljše kolesarje na tujem. Jubilejni Giro nam je ponudil štiri slovenske nastope. Blestel je predvsem Tadej Valjavec, ki ima trenutno nekaj težav z zdravjem, toda v petek ga pot pelje na novo veliko dirko. Tokrat na Dirko po Švici, ki jo imajo mnogi za četrto najmočnejšo v celoletni ponudbi večetapnih dirk. Švicarski krog je Tadeju daleč najbolj priljubljen!

Že v teh dneh pa se na generalki za Tour v vzhodnem delu Francije poti Simon Špilak, ki ga skupaj s karavano že v četrtek čaka sloviti vzpon na Ventoux. Predvsem pa so v teh dneh v ospredju ugibanja, koliko Slovencev bo na slovitem Touru, kamor se vrača sedemkratni zmagovalec Lance Armstrong. Jani Brajkovič je za zdaj le rezerva pri Astani, torej podobno kot za švicarsko preizkušnjo.

In da ne bo zamere, tudi gorski kolesarji bodo zelo dejavni, pri nas pa sledi kar serija tekem na najvišji ravni – evropski prvenstvi v Kranjski gori in Ajdovščini in vmes še svetovni pokal v Mariboru. Že od te sobote naprej.

Dare Rupar, športna zgodba na Valu 202