Tom Boonen je v silovitem finišu dokaj gladko ugnal Oscarja Freireja in Erika Zabla. Foto: EPA
Tom Boonen je v silovitem finišu dokaj gladko ugnal Oscarja Freireja in Erika Zabla. Foto: EPA
Bradley Wiggins
Bradley Wiggins je napadel že po dveh kilometrih. Britanec je upal, da se mu bo kdo priključil, a je bežal sam in bil vnaprej obsojen na neuspeh. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov je prišel do cilja z velikimi bolečinami. Foto: EPA
Boonen slavil pred Alpami

Nekdanji svetovni prvak si je zelo želel etapne zmage, v 2. etapi mu jo je izpred nosa odnesel moštveni kolega Gert Steegmans. To je bila njegova prva zmaga na Dirki po Franciji po letu 2005. V dolgem šprintu sta mu tokrat premoč morala priznati tudi Freire in Erik Zabel. Fabian Cancellara je zadržal rumeno majico, že v soboto pa jo bo zelo verjetno moral sleči.

Zmaga mi pomeni veliko, a mi je hkrati prinesla dodatne skrbi. Zdaj bom vozil pod pritiskom, saj se zavedam, da sem med favoriti za zeleno majico. Čeprav so bili mnogi drugačnega mnenja, sem se že ves teden dobro počutil. Petek 13. je zame srečen dan," je dejal Boonen.

Aduta Astane z velikimi bolečinami do cilja
Velike težave sta imela oba favorita za skupno zmago iz ekipe Astana Aleksander Vinokurov in Andreas Klöden. Kazahstanec je čutil velike bolečine po padcu v četrtek. Povito je imel stegensko mišico, koleno in komolec. Nemec, ki jo je še huje skupil v 5. etapi, je imel poleg bolečin v trtici še težave z desnim stopalom. Na vzponu četrte kategorije Col de Brainconu je komaj držal ritem vodilne skupine. Oba bosta zelo težko igrala vidno vlogo v treh gorskih etapah v Alpah.

Wiggins ostal praznih rok
Junak dneva je bil nedvomno Bradley Wiggins, ki je napadel že po 2 km in si privozil kar 18 minut naskoka. Glavnina je Britanca ujela 7 km pred ciljem, povsem izmučen pa ni mogel slediti ritmu in je končal na zadnjem mestu.

V soboto se začenja zares
Alpska trilogija se začenja v soboto, ko bo 14 km pred ciljem na sporedu vzpon 1. kategorije Col de la Colombiere (1.618 m). Še precej težja bo nedeljska preizkušnja do Tignesa, ko bodo na vrsti trije vzponi prve kategorije. Favoriti, ki so v prvem tednu Toura varčevali z močmi, bodo morali pokazati pravo formo. Na svoj teren bo prišel tudi Tadej Valjavec, ki je 6. etapo končal na 78 mestu, skupno pa je 44.

A. G.


6. etapa: Semur en Auxois-Bourg en Bresse, 199 km:
1. T. BOONEN BEL 5:20:59 2. O. FREIRE ŠPA 3. E. ZABEL NEM vsi 4. S. CHAVANEL FRA 5. T. HUSHOVD NOR 6. D. BENNATI ITA 7. R. FÖRSTER NEM isti 8. R. HUNTER JAR 9. R. FEILLU FRA 10. M.-A. FISCHER BRA
...
78. T. VALJAVEC SLO čas

Skupni vrstni red po 6 etapah:

1. F. CANCELLARA ŠVI 29:49:55
2. A. KLÖDEN NEM +0:33
3. F. POZZATTO ITA 0:35
4. D. MILLAR VB 0:41
5. O. FREIRE ŠPA 0:43
6. G. HINCAPIE ZDA isti čas
7. V. GUSEV RUS 0:45
8. V. KARPEC RUS 0:46
9. E. ZABEL NEM 0:48
10. M. ASTARLOZA ŠPA 0:49
...
16. C. EVANS AVS 0:56
19. O. PEREIRO ŠPA 0:57
44. T. VALJAVEC SLO 1:14
81. A. VINOKUROV KAZ 2:10
Boonen slavil pred Alpami