Brajkovič je na vzponu na L'Alpe d'Huez izjemno sledil Albertu Contadorju. Tega legendarnega vzpona letos ne bo na sporedu Toura. Foto: Reuters
Brajkovič je na vzponu na L'Alpe d'Huez izjemno sledil Albertu Contadorju. Tega legendarnega vzpona letos ne bo na sporedu Toura. Foto: Reuters
Grega Bole
Grega Bole se je izkazal tudi na Dirki po Sloveniji. Foto: Reuters
Simon Špilak
Simon Špilak je blestel na Dirki po Romandiji. Foto: EPA
Lance Armstrong
Lance Armstrong bo pri 38 letih zadnjič nastopil na Touru. Foto: EPA
Na Touru štirje Slovenci

in Simon Špilak stavijo na odmevno etapno uvrstitev. Brajkovič je v velikem slogu dobil dirko Dauphine, deveto mesto Tadeja Valjavca iz leta 2008 pa bo zelo težko izboljšal. Veliko pričakuje predvem v prologu in na zahtevnih gorskih preizkušnjah, za katere se je pripravljal v Planici. V ekipi RadioShack je vse podrejeno zmagi Armstronga, preostali kolesarji morajo svoje interese potisniti v ozadje. Če bi se zgodil kakšen nepredvidljiv dogodek (padec Armstrtonga ali njegov velik zaostanek), pa bosta imela vlogo kapetana Levi Leipheimer in Andreas Klöden, ki imata v ekipi boljši status.

Brajkovič: Na Touru pravljic ni
"Nisem užaljen, vesel sem in ponosen, da bom na največjem kolesarskem dogodku lahko pomagal Armstrongu v boju za njegovo osmo zmago. Moj čas šele prihaja, upam, da bom v naslednjih letih jaz tisti, ki se bo boril za visoko uvrstitev. Če letos ne bi dobil priložnosti za nastop, bi vsekakor razmislil o moji prihodnosti v ekipi Radioshack. Imam 26 let, če na Tour prideš prvič pri 30 letih, pri 31 ne moreš zmagati. A Dauphine mi je vendarle omogočil ta tako težko pričakovan debi," je dejal Brajkovič, ki letos ne vidi prav nobene možnosti, da bi lahko posegel med boljše v skupnem seštevku.

"Če bom dober v prologu, ki sicer ni moja specialnost, pričakujem, da bom dobil status tretjega pomočnika, kar bi mi odprlo možnosti, da lahko računam na kakšno odmevno etapno uvrstitev. V tem primeru mi na ravnini najbrž ne bi bilo potrebno pomagati, ekipa bi varčevala moje moči za vzpone. Tako bi lahko bil na klancu z najboljšimi. Vsekakor pa možnosti za uvrstitev med najboljših deset v skupnem seštevku nimam. S formo iz Dauphineja, ki sem jo zadržal, bi najbrž lahko prišel v deseterico, a moštvene cilje bom moral postaviti pred osebne. Ne pričakujte pravljice, na Touru pravljic ni," razmišlja kolesar iz Bojanje vasi, ki je prvi odpotoval na Nizozemsko in Belgijo. "To zaradi želje, da boljše spoznam nizozemske in belgijske ceste. Pričakujem namreč, da bo že v prvih etapah na slabih cestah mesarsko klanje, podobno, kot smo ga videli na Giru. Vsekakor je na luknje in druge prepreke treba biti pripravljen."

Lance na zadnjem Touru ničesar ne prepušča naključjem
Armstrong je sporočil, da bo nastop na letošnjem Touru njegov zadnji. Čeprav tega ni pojasnil, najbrž njegova odločitev pomeni tudi konec kariere. Sedemkratni zmagovalec Toura je leta 2006 že končal kariero, a se je po treh letih vrnil z željo, da še osmič dobi Dirko po Franciji. Lani mu to ni uspelo, zasedel je tretje mesto, nov napad na sam vrh pa napoveduje za letos.

"Bodite prepričani, da bo pripravljen. Ničesar ne bo prepustil naključju, za razliko od mene si je že pred dirko tudi ogledal in prevozil praktično vse odločilne vzpone na dirki," je pojasnil Brajkovič.

Špilak ne mara vročine
Slovenija ima še enega zmagovalca večdnevne dirke Pro Toura, Špilak je bil najboljši na Dirki po Romandiji. Prvotnega zmagovalca Alejandra Valverdeja so naknadno suspendirali. "Dirka po Romandiji je bila maja. Konkurenca ni bila tako močna kot na Touru, moram pa tudi priznati, da poletni meseci zame niso najboljši. Veliko bolj mi ustrezata mraz in dež. A vsekakor bom poskušal storiti vse, da bi zablestel vsaj v eni izmed etap," meni Špilak, ki se prav tako kot Koren omenja kot kandidat za visoko uvrstitev v seštevku mladih kolesarjev.

Bole bo imel proste roke
Tako kot njegov moštveni kolega Bole bo imel bolj ali manj proste roke, čeprav bo v moštvu tudi šprinter Alessandro Petacchi. A kot menijo v Lampreju, imajo druge ekipe (predvsem Columbia) boljše šprinterje oziroma njihove pomočnike, tako da ne bi imelo smisla Slovenca obremenjevati za šprinterski vlak. Bole bo tako čakal na etape, kjer glavnih šprinterjev ne bo v ospredju, saj je najmočnejši, ko se za zmago bojuje 30 do 40 kolesarjev. "Seveda računam na visoke uvrstitve, a če jih ne bo, ne bo tragedije. V zadnjem času sem v dobri formi, noge so dovolj močne za optimizem," zatrjuje Bole, zmagovalec ene izmed etap na dirki Dauphine Libere in dveh na Dirki po Sloveniji.

Koren si želi končati dirko
Četrti slovenski predstavnik in tretji debitant je Koren, ki si je prav tako kot Brajkovič in Bole vozovnico za Tour priskrbel na dirki Dauphine Libere, končal jo je na 15. mestu: "Ne vem natančno, kaj me čaka. Lahko rečem le, da so se mi uresničile sanje, ki sem jih sanjal kot otrok. Zavedam se, da bo težko, tudi jaz bom najbrž v vlogi pomočnika. Glavni cilj bo gotovo, da dirko končam."

Riccu dvomesečna pogojna zaporna kazen
Francosko sodišče je italijanskega kolesarja Riccarda Ricca, ki so ga leta 2008 na Dirki po Franciji ujeli pri zlorabi prepovedanih sredstev, obsodilo na dvomesečno pogojno zaporno kazen, poleg tega pa bo moral francoski kolesarski zvezi odšteti še 3.000 evrov denarne kazni. Ricca so pred dvema letoma nemudoma izključili s Toura, ko so mu po kronometru dokazali zlorabo krvnega dopinga eritropoetina (EPO). Odpustilo ga je tudi njegovo moštvo Saunier-Duval, poleg tega pa je prejel še 20-mesečni suspenz.

Spored etap:                       km 
3. 7.: Rotterdam, prolog 8,9
4. 7.: Rotterdam-Bruselj 223
5. 7.: Bruselj-Spa 201
6. 7.: Wanze-Arenberg Porte du Hainaut
213
7. 7.: Cambrai-Reims 153
8. 7.: Epernay-Montargis 187
9. 7.: Montargis-Gueugnon 227
10. 7.: Tournus-Station des Rousses 165
11. 7.: Station des Rousses-Morzine 189
12. 7.: prost dan
13. 7.: Morzine Avoriaz-Saint Jean de
Maurienne 204
14. 7.: Chambery-Gap 179

15. 7.: Sisteron-Bourg les Valence 184
16. 7.: Bourg de Péage-Mende 210
17. 7.: Rodez-Revel 196
18. 7.: Revel-Ax 3 Domaines 184
19. 7.: Pamiers-Bagneres de Luchon 187
20. 7.: Bagneres de Luchon-Pau 199
21. 7.: prost dan
22. 7.: Pau-Col du Tourmalet 174
23. 7.: Salies-de-Béarn-Bordeaux 198
24. 7.: Bordeaux-Pauillac, kronomet. 52
25. 7.: Longjumeau-Paris 102
Na Touru štirje Slovenci