Jani Brajkovič je v zadnjih letih spoznal, koliko dirk je treba prevoziti, da se prekališ v šampiona. Z zmago na Dauphineju je dokazal, da je mož za največje dosežke. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je v zadnjih letih spoznal, koliko dirk je treba prevoziti, da se prekališ v šampiona. Z zmago na Dauphineju je dokazal, da je mož za največje dosežke. Foto: Reuters
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je bil prvi Slovenec, ki je Dirko po Franciji končal med prvo deseterico. Jani Brajkovič vsaj letos verjetno še ne bo zmogel ponoviti tega uspeha, saj bo moral garati za Lancea Armstronga. Foto: Reuters
Miha in Jani Brajkovič
Po zmagi na Dauphineju je Jani za en teden odšel v vroči Dubaj. Foto: MMC RTV SLO

"Na tej dirki sem bil res v top formi, kolesarji, ki bodo favoriti Toura, pa ne," je v pogovoru za MMC povedal Brajkovič, ki ga je ekipa RadioShack uvrstila med deveterico za Tour. Brajkovič bo poskušal Lanceu Armstrongu pomagati do osme zmage, če bo ameriški veteran odpovedal, pa sta kandidata za vrh tudi Levi Leipheimer in Andreas Klöden. Ekipo dopolnjujejo še Sergio Paulinho, Dmitrij Muravjev, Jaroslav Popovič, Chris Horner in Gregory Rast.


Johan Bruyneel je v torek po spletu na videokonferenci sporočil, kdo gre na Tour. Ste takrat spremljali svojega "šefa"?
Nisem gledal. Po pravici povedano, sem vedel že dva dneva prej. Po dirki Dauphine so mi rekli, da bom skoraj 100-odstotno v ekipi. Veliko vlogo je igrala poškodba Haimarja Zubeldie in dobil sem priložnost namesto njega.

Popotnica za Tour je imenitna - zmaga na dirki Dauphine. Boste uspeli zadržati odlično pripravljenost?
Moramo se zavedati, da sem bil na tej dirki res v vrhunski formi, kolesarji, ki bodo favoriti Toura, pa ne. To formo bo zelo težko zadržati več kot en mesec, mislim pa, da lahko prvi teden še dirkam na visoki ravni, potem bomo pa videli.

Vseeno je bil najbrž občutek sijajen, ko ste zlahka odgovorili na vse napade velikega Alberta Contadorja?
Ja, občutek je bil res sijajen. Moramo vedeti, da lahko Contador, tudi če ni v super formi, zmaga na vsaki dirki. Uspelo mi ga je premagati, kar mi veliko pomeni.

Katera etapa vam je najbolj ostala v spominu?
Kronometer in vzpon na Alpe d'Huez, ti etapi sta bili res odlični.

Alpe d'Huez je pojem kolesarstva, ste imeli ves čas v mislih prav to etapo?
Že na začetku etape, po prvih 10 kilometrih, sem vedel, da ni možnosti, da me kdo 'strese'. Odlično sem se počutil, to sem povedal ekipi in še bolj so bili motirivrani. Vse so naredili, da sem pod klanec prišel čim bolj spočit.

Boste na Dirki po Franciji lovili skupno deseterico?
Ne! Treba je vedeti, da je to moj prvi Tour. V ekipi sem zato, da pomagam Armstrongu, Leipheimerju, Klödnu. Skoraj ni nobene možnosti, da bi lahko dirkal na skupno razvrstitev. Če naredim svoje delo, bom težko kaj naredil še zase.

Boste brezpogojno zvest kapetanu Lanceu Armstrongu? Bi ga pustili zadaj, če bi čutili, da ste močnejši?
Mislim, da ni možnosti, da bi bil močnejši od Lancea. Kdor dvomi, naj mu povem: Armstrong bo pripravljen in bo zagotovo na stopničkah oziroma bo zmagal.

Menite, da se mu leta še ne poznajo?
On to vedno poudarja, toda mislim, da je še vedno sposoben zmagati na Tour de France.

Ste si ogledali traso dirke? Pravijo, da naj bi odločala 17. etapa z vzponom na 2115 m visoki Tourmalet oziroma 52 km dolg kronometer v predzadnji etapi ...
Klancev v Franciji ne poznam, razen teh, ki smo jih vozili na dirki Dauphine, zato o tem ne morem veliko povedati.

Kakšen rezultat menite, da bi dosegli na Dirki po Franciji, če bi se je udeležili s takšno formo, kot ste jo imeli na Dauphineju, in če bi bili vodja moštva?
Če bi se res vse ujelo, bi bil brez težav med deseterico.

Vas je užalostilo, ker RadioShack ni dobil vabila na Dirko po Španiji?
Malo pa res. Računal sem na Vuelto, upal sem, da jo bom vozil za svoj rezultat. Dirka mi je všeč, ni tako stresna, etape so prijetne. Škoda, ampak s tem, da nas niso povabili, se moram pač sprijazniti.

Kakšen je zdaj načrt priprav?
Do nedelje bom treniral v Kranjski Gori, potem grem za en dan domov in takoj v Belgijo na zadnje priprave.

En teden ste bili na počitnicah V Dubaju. Ste zgolj počivali ali ste se tudi usedli na kolo?
Kolesariti se ravno ni dalo, saj je bilo 55 stopinj. Le enkrat sem šel na kolo, za eno uro. Bolj kot ne sem počival.