Brajkovič je na dirki Dauphine s konkurenco opravil v velikem slogu. Foto: Reuters
Brajkovič je na dirki Dauphine s konkurenco opravil v velikem slogu. Foto: Reuters

Le v nekaj dneh smo na najodmevnejših dirkah sezone, ki jim pravimo tudi dirke Pro Toura, videli dve slovenski zmagoslavji. Na kaj takega še pred nekaj sezonami niti pomisliti nismo mogli, čeprav smo vsaj na videz tedaj imeli morda še močnejšo zasedbo, kot jo imamo danes, denimo z Andrejem Hauptmanom in Tadejem Valjavcem na čelu. Toda medtem je dozorela nova generacija fantov, ki ji poveljuje Jani Brajkovič, pravi čudežni deček slovenskega kolesarstva.

Ni dolgo razmišljal o tem, da bi bil poklicni kolesar
Po večini smo od njega odmevne izide pričakovali že v prejšnjih sezonah, toda očitno je fant, ki je zrasel v Bojanji vasi v Beli krajini, potreboval nekoliko več časa, da se je zares uveljavil. Jani je namreč zelo pozno sedel na pravo tekmovalno kolo, tisto običajno je namreč vrsto let uporabljal zgolj za prevoz v šolo in nazaj domov, že tedaj pa je prevozil številne kilometre. Tisti, ki na Dolenjskem znajo oceniti, kdo se s kolesom pravilno vozi, so ga opazili kar v vsakdanjih oblačilih, saj o tem, da bi bil pravi poklicni kolesar, tedaj nikakor še ni razmišljal.

Sledil je pravi bum in preboj med najboljše dobesedno čez noč. Tudi njegova mavrična majica v vožnji na čas je hitro potrdila, iz kakšnega testa je. In ko se je strokovnjakom zareklo, da kolesarska ura resnice ni njegova edina prava vrlina, smo hitro začeli razmišljati, da se je končno tudi pri nas rodil bodoči zmagovalec Gira, Toura in morda še Vuelte hkrati.

"Revolveraš" brez učinkovitih nabojev
Toda kolesarstvo je šport, ki nikakor ne dovoli brezglavega razmišljanja, vsak vložen kilometer pa se lahko obrestuje ali pa tudi ne. Brajkovič je znal čakati in je doživel svoj veliki teden, kajti preizkušnja Dauphine v svetu kolesarstva zares veliko šteje. Ob vsem tem pa je obračunal z velikim Albertom Contadorjem, ki ga zaradi njegovih hitrih skokov, ko napada navkreber, vsi imenujejo revolveraš. Na Dauphineju Španec tokrat ni imel dobrih in učinkovitih nabojev. Slovenski junak pa je ostal skromen in ob zmagi dejal, da ne smemo pozabiti, da je Contador šele na 80 odstotkih.

V četrtek začetek slovenske pentlje
Svoje sta na vzhodu Francije dodala še novinca v tej konkurenci Grega Bole, fant z največ zmagami med našimi kolesarji, ki zdaj zmagal tudi v Pro Touru, in Kristjan Koren. Na žalost se je letos zgodila tudi afera, povezana s Tadejem Valjavcem, zato kolesarska pravljica ni popolna. In ne pozabite: v četrtek se v Kopru začne 17. slovenska pentlja.