Frank je bil odličen na Luz Ardidenu, Andy pa je brata preveč čakal na Plateauju de Beille. V četrtek in petek bosta morala Luksemburžana položiti karte na mizo. Foto: EPA
Frank je bil odličen na Luz Ardidenu, Andy pa je brata preveč čakal na Plateauju de Beille. V četrtek in petek bosta morala Luksemburžana položiti karte na mizo. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je Pireneje preživel brez velikih izgub, zato že kuje taktiko za napad v Alpah. Foto: EPA
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je leta 2004 nosil rumeno majico deset dni. Letos je skupno vodstvo prevzel po deveti etapi, navdušil je z odlično vožnjo v Pirenejih. Foto: EPA
Tour se bo odločal v Alpah

Trikratni zmagovalec Toura je na Luz Ardiden in na Plateau de Beille vozil zelo pasivno, ni bilo lahkotnosti v vrtenju pedalov. Njegovi pomočniki so razočarali, predvsem Daniel Navarro je zunaj forme, odpadel je nenavadno kmalu. Contador je bil zrel za popoln poraz, a Andy in Frank Schleck sta preveč čakala, v Alpah pa jima lahko 28-letni Španec izstavi račun z obrestmi.

Prenos 16. etape Dirke po Franciji si lahko ogledate na TVS 2 in MMC-jevem portalu!


Spremenil je ritem vrtenja pedalov
"Zaradi padca sem moral spremeniti ritem vrtenja pedalov. Desno koleno me je zares bolelo, zato sem bolj pritiskal z levo nogo. Po drugem prostem dnevu se počutim precej bolje, pred Alpami sem samozavesten," je pojasnil Contador, ki za vodilnim Thomasom Voecklerjem zaostanka štiri minute. Za Frankom Schleckom zaostaja 2:11, za Andyjem pa 1:45. Španec je petkrat padel v prvem tednu, v Pirenejih je vozil z bolečinami v kolenu, a proti A. Schlecku izgubil le 15 sekund.

Alpe so težje od Pirenejev
"Najtežja etapa bo v četrtek, ko bo na sporedu prelaz Agnel, kjer je zadnjih 10 km zelo zahtevnih. Cilj bo na dolgem vzponu na Galibier, ki pa je bolj položen. Nisem več tako svež kot na Giru, a vseeno se počutim vsak dan bolje, zato upam, da bom lahko napadal, saj je to moj slog vožnje. Zavedam se, da ne morem zmagati Toura, če bo vrstni red pred kronometrom enak, kot je danes. V Alpah so klanci precej daljši, višinska razlika je večja, vrh vzponov je velikokrat prek 2.000 metrov. Nekateri kolesarji, ki so bili dobri v Pirenejih, bodo zelo razočarani po etapah v Alpah," je bil odločen Contador.

Monfort in Voigt bosta ključna v četrtek in petek
Ekipa Leopard Trek je najmočnejša na Touru, pomočniki bratov Schleck bodo odigrali ključno vlogo v Alpah. Predvsem Maxime Monfort in nemški veteran Jens Voigt sta v sijajni formi. Malce več je športni direktor Kim Andersen pričakoval od Jakoba Fuglsanga, ki je pred dvema letoma zmagal na Dirki po Sloveniji. V torek in sredo verjetno ne bo večjih sprememb v skupnem seštevku. V četrtek so na sporedu kar trije vzponi ekstra kategorije, ciljni klanec na Galibier se vleče kar 22,8 km. V petek kolesarje čaka pot na Galibier še z druge strani, nato pa ciljni vzpon na legendarni L'Alpe d'Huez, kjer so se pisale že številne epske zgodbe Toura.

Kdo bo prevzel vlogo pomočnika?
Andy je na sobotni etapi na Plateau de Beille štirikrat pospešil, a se vse preveč oziral nazaj. Iskal je brata, da se mu pridruži, a Frank ni imel svojega dne, vmes pa so Andyja ujeli preostali favoriti.

"Zavedava se, da ne moreva oba zmagati Toura v enem letu. Le eden bo verjetno stal na zmagovalnem odru, prepričan pa sem, da v rumeni majici. Drugo in tretje mesto nama ne bi pomenili veliko. Bolje bi bilo, da eden zmaga, drugi pa je na 20. mestu. Veliko se pogovarjava o taktiki, preučila sva vse mogoče scenarije, odločitev pa bo padla na ciljem vzponu v Alpah," je dejal Andy Schleck, ki je bil drugi na Touru v zadnjih dveh letih.

Frank Schleck je od vseh favoritov najslabši v kronometru, na največjih dirkah se mu je vsakič zgodilo, da je imel slab dan, ko je izgubil nekaj minut. Na Touru je bil peti v letih 2008 in 2009, lani pa je peto mesto zasedel na Vuelti. "Zadnja dva kilometra na Plateauju de Beiile sem bil izmučen. Z Andyjem se ne bova borila drug proti drugemu. Prepričan sem, da si bova pomagala, nekdo bo moral prevzeti vlogo pomočnika," je bil kratek Frank.

Evans in Basso imata svoje načrte
Z razpletom v Pirenejih sta zelo zadovoljna tudi Cadel Evans in Ivan Basso, ki sta dobra v kronometru in veliko stavita na vožnjo na čas v soboto v Grenoblu (42,5 km). Francozi upajo na čudež in zmago Voecklerja, a se ta vseeno zdi zelo oddaljena, saj se favoriti v Alpah ne bodo le gledali. 26 let je že minilo od zadnje francoske zmage, ko je Bernard Hinault petič zmagoslavno pripeljal na Elizejske poljane.

Skupni vrstni red po 15. etapi:      
  1. T. VOECKLER       FRA   65:24:33
  2. F. SCHLECK        LUKS     +1:49
  3. C. EVANS          AVS       2:06
  4. A. SCHLECK        LUKS      2:15
  5. I. BASSO          ITA       3:16
  6. S. SANCHEZ        ŠPA       3:44
  7. A. CONTADOR       ŠPA       4:00
  8. D. CUNEGO         ITA       4:01
  9. T. DANIELSON      ZDA       5:46
 10. K. DE WEERT       BEL       6:18
 11. R. URAN           KOL       7:55
 12. J.-C. PERAUD      FRA       8:20
 ...                                 
 95. K. KOREN          SLO    1:31:54
124. G. BOLE           SLO    1:51:50
140. B. BOŽIČ          SLO    2:03:07
Tour se bo odločal v Alpah