Thomas Voeckler je v Pirenejih presenetljivo zadržal rumeno majico in nekateri, na primer Lance Armstrong, celo menijo, da jo je sposoben pripeljati do Pariza. Foto: EPA
Thomas Voeckler je v Pirenejih presenetljivo zadržal rumeno majico in nekateri, na primer Lance Armstrong, celo menijo, da jo je sposoben pripeljati do Pariza. Foto: EPA
Ekipa Leopard z bratoma Schleck bo morala v Alpah povsem odpreti karte. Taktiziranja ne bo več. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je prišel na Dirko po Franciji s tiho željo, da bi jo končal med peterico, toda padec je boleče končal njegove sanje. Zdaj že dobro okreva in se pripravlja na Dirko po Španiji. Foto: EPA
Martin Hvastija in Tomaž Kovšca
Odločilne etape Toura boste lahko v prenosu videli na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tour se bo odločal v Alpah

Alberto Contador je imel v uvodnih dneh Dirke po Franciji veliko smole, tudi padel je, z bolečim kolenom pa je spremenil taktiko. V Pirenejih bi ga brata Schleck lahko že izločila iz boja za rumeno majico, toda branilec naslova je izgubil le nekaj sekund in ima še vse možnosti za novo zmagoslavje, če bo seveda v ključnih etapah vozil tako suvereno kot na primer na letošnji Dirki po Italiji.

Kolesarske ase oziroma poznavalce dogajanja Janija Brajkoviča, Gorazda Štanglja, Martina Hvastijo in Tomaža Kovšco smo prosili za kratek komentar o tem, kakšne možnosti ima presenetljivi Thomas Voeckler, da v rumeni majici prikolesari na Elizejske poljane, in kako naj bi se favoriti lotili najspektakularnejših etap v petek in soboto.


Jani Brajkovič: V Alpah bo vse drugače kot v Pirenejih, kjer so se favoriti le gledali. Etapa mimo Sestriera (Gap-Pinerolo) še ne bo naredila pomembnih razlik, naslednji dve etapi, na Galibier in Alpe d'Huez, pa bosta prinesli boj na polno. Brata Schleck bosta gotovo napadala, morata se znebiti Evansa, ki bo v kronometru za okrog tri minute prehitel Franka ter minuto in pol Andyja.

Mislim, da ima Andy več možnosti za končno zmago kot Frank, ki je bil prvi teden boljši. Andyju se forma dviguje, Franku pada. Pričakujem da bo v Alpah Contador bolj konkurenčen in da bi znala z Andyjem Schleckom prevladovati. Tour bo dokončno odločil kronometer, kjer naj bi bil Contador hitrejši od Evansa. Voeckler bo verjetno dirko končal med prvih pet, zelo težko pa se bo v Pariz pripeljal v rumeni majici.

Gorazd Štangelj: Videlo se je, da je Contador prebrodil krizo, če jo je sploh imel, in z bolečim kolenom ni le zavajal nasprotnikov. V prvi pirenejski etapi si je prevozil zelo majhen zaostanek, v sobotni etapi pa je bil Andy najmočnejši, a je moral čakati z napadi, ker je očitno tudi Frank eden izmed favoritov ekipe Leopard. Zato je Andy napadal z zadržkom in se ni zgodilo nič posebnega. Voeckler je sledil vsem napadom. Zdaj vsi čakajo na Alpe in kronometer.

Opozoril bi na Evansa, ki je v dobrem položaju, saj je odličen kronometrist in morajo tekmeci razmišljati, kako ga premagati. Mislim, da bo Thomas Voeckler Tour končal na stopničkah za zmagovalce, zmaga bi pa vendarle bila presenetljiva. Toda vsi se bodo namučili, da ga zrinejo s prvih treh mest, saj je dober v vožnji na čas, kar je, recimo, šibka točka bratov Schleck.

Martin Hvastija: Rad bi videl, da bi Voecklerju uspelo, to bi bilo dobro za samo dirko, za spektakel, ker nanj nihče ni računal, toda realno nima veliko možnosti. Konkurenca ne sme čakati na Galibier, že prej mora v 18. etapi opraviti z njim. Klanec na Galibier je sicer dolg, vendar položen in velikih razlik tam ne bo. 2744 m visoki Col Agnel (višinske razlike za skoraj 2.400 metrov) je predaleč od cilja, gre pa za strm in res zahteven vzpon. Naslednji klanec, Izoard, je zelo dolg in težji kot Galibier.

Ekipa Leopard je po mojem mnenju zamudila svoj vlak v Pirenejih, saj niso dotolkli Contadorja. To se jim lahko maščuje, saj Contador prihaja k sebi, kar kaže govorica telesa, res pa je, da še ni tako dober kot na letošnjem Giru. Letošnji Tour de France je zelo izenačen, v boju za končno zmago so še Cadel Evans, ki je preveč defenziven in le čaka, Ivan Basso, ki je pokazal določeno mero agresivnosti, in Samuel Sanchez, ki ga gledamo kar malo postrani, toda glede na vso smolo in na zaostanek, ki si ga je nabral že na ekipnem kronometru, je treba računati tudi z njim.

Tomaž Kovšca: Če bodo glavni favoriti preveč taktizirali in bo Thomas Voeckler rumeno majico nosil do petka, se ga v predzadnji etapi, s ciljem na Alpe d'Huez, tekmeci ne bodo otresli in majico bo pripeljal do Pariza. Kar je pokazal do zdaj, je neverjetno. Očitno mu je rumena majica dala nadnaravno moč, seveda pa je tudi dobro pripravljen, da tako suvereno brani vodstvo in da tako rekoč ni imel nobene krize.


Skupni vrstni red po 15. etapi:
1. T. VOECKLER FRA 65:24:33 2. F. SCHLECK LUKS +1:49 3. C. EVANS AVS 2:06 4. A. SCHLECK LUKS 2:15 5. I. BASSO ITA 3:16 6. S. SANCHEZ ŠPA 3:44 7. A. CONTADOR ŠPA 4:00 8. D. CUNEGO ITA 4:01 9. T. DANIELSON ZDA 5:46 10. K. DE WEERT BEL 6:18 11. R. URAN KOL 7:55 12. J.-C. PERAUD FRA 8:20 ... 95. K. KOREN SLO 1:31:54 124. G. BOLE SLO 1:51:50 140. B. BOŽIČ SLO 2:03:07

Tour se bo odločal v Alpah