Fabian Cancellara je drvel mimo Big Bena. Švicar je dokazal, da je v vožnji na čas najboljši na svetu. Foto: EPA
Fabian Cancellara je drvel mimo Big Bena. Švicar je dokazal, da je v vožnji na čas najboljši na svetu. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je po treh letih znova oblekel rumeno majico. Foto: EPA

26-letni Švicar je na 7,9 km dolgi progi za 13 sekund prehitel Nemca Andreasa Klödna, tretji je bil Američan George Hincapie. Kolesar CSC-ja je dobil prolog Toura že pred tremi leti. Eden izmed glavnih favoritov Aleksander Vinokurov je zasedel 7. mesto, zaostal je pol minute. Še več sta izgubila lanski nesojeni zmagovalec Oscar Pereiro (+0:37) in Francoz Christophe Moreau (+0:49).

Izgubil prtljago, a ima majico
"Čutil sem veliko večji pritisk, kot leta 2004 v Liegu, ko sem prehitel tudi Lancea Armstronga. Čudovito je bilo tekmovati v Londonu. Na letališču se mi je izgubila prtljaga, ki jo še vedno čakam, a imam tisto najpomembnejše - rumeno majico," je bil zadovoljen Cancellara. Tadej Valjavec je končal na 81. mestu. Besničan je zaostal 54 sekund.

Avstralec Stuart O'Grady je na enem izmed zavojev padel, saj je kolo zdrsnilo na plastičnem stožcu, ki so postavljeni ob progi. Odnesel jo je brez večjih posledic.

V nedeljo kolesarje čaka prva etapa od Londona do Canterburyja (203 km).

Prvi štart v London navdušil
Natančno dve leti po terorističnih napadih v Londonu (umrlo je 52 ljudi) si je prolog ogledalo prek milijon ljudi ob cesti, ki je šla mimo Hyde Parka, Westminstra in Buckinghamske palače. Štart je bil na trgu Trafalgar. Nad vzdušjem v britanski prestolnici je bil navdušen tudi direktor Toura Christian Prudhomme.

A. G.


London, prolog, 7,9 km:
1. F. CANCELLARA ŠVI 8:50 2. A. KLÖDEN NEM +0:13 3. G. HINCAPIE ZDA 0:23 4. B. WIGGINS VB isti čas 5. V. GUSEV RUS 0:25 6. V. KARPEC RUS 0:26 7. A. VINOKUROV KAZ 0:30 8. T. DEKKER NIZ 0:31 9. M. QUINZIATO ITA 0:32 10. B. VAUGRENARD FRA isti čas ... 21. O. PEREIRO ŠPA 0:37 56. C. MOREAU FRA 0:49 81. T. VALJAVEC SLO 0:54