Carlos Sastre se je na 17 veliki dirki kariere povzpel prvič na sam vrh. Foto: EPA
Carlos Sastre se je na 17 veliki dirki kariere povzpel prvič na sam vrh. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je uresničil zastavljeni cilj - uvrstitev v prvo deseterico na daleč največji kolesarski prireditvi na svetu. Foto: Reuters
Cadel Evans, Carlos Sastre in Bernhardt Kohl
Trojica Evans-Sastre-Kohl je zasluženo končala na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Slavolok zmage za Satreja
Po 3.559,5 km in 21 etapah se je na Elizejske poljane v rumenem pripeljal Carlos Sastre. Foto: EPA
Gert Steegmans
Gert Steegmans je kot prvi pripeljal čez ciljno črto prestižnega šprinta na Elizejskih poljanah. Foto: Reuters
Peleton v Parizu
96. izdaja Dirke po Franciji se bo začela 4. julija 2009 v Monacu. Foto: EPA
Nosilci majic
Zmagovalci 95. Toura: Oscar Freire v zeleni, Bernard Kohl v pikčasti, Carlos Sastre v rumeni in Andy Schleck v beli majici. Foto: Reuters
Tour Sastre končal v rumenem

Zmagovalec 95. izvedbe Dirke po Franciji Carlos Sastre je v Parizu zasluženo odprl penino, ki kot desetemu pripada tudi Tadeju Valjavcu.
Zaključek največje kolesarske dirke na svetu je po šprintu na Elizejskih poljanah pripadel Gertu Stegmansu. Belgijec, ki je bil blizu etapni zmagi že pri prejšnjih šprintih, je prekosil Geralda Cioleka in Oscarja Freireja. Trikratni svetovni prvak je s tretjim mestom le še potrdil osvojitev zelene majice in postal sploh prvi Španec, ki je osvojil to prestižno majico.

Uspeh kariere za "besniško želvo"
Veliko razlogov za zadovoljstvo po končani tritedenski dirki ima tudi Tadej Valjavec, ki je z 10. mestom v skupni razvrstitvi dosegel enega največjih uspehov slovenskega kolesarstva. Ob bok Touru 2008 se lahko postavi samo še bronasta medalja Andreja Hauptmana s svetovnega prvenstva v Lizboni leta 2001.

Brez bremena v prihodnost
"Želel sem si uvrstitve med deseterico, saj vem, da sem sposoben tega dosežka. Letos nisem storil niti ene napake, kar je bilo izjemno pomembno glede na to, v kakšni ekipi sem. Menim, da mi nastop na Giru ni škodoval. Zdaj bom začel razmišljati o nastopu v Pekingu in upam, da bom to formo uspel zadržati do tega pomembnega nastopa. V prihodnje si na Giru, Touru ali Vuelti ne nameravam več beliti las z generalno razvrstitvijo," je po končani dirki dejal 31-letni Besničan.

Odločil napad na Alp d'Huez
Sastre si je odločilno prednost privozil na zadnji gorski etapi na legendarnem vzponu Alpe d'Huez, kjer je napadel že ob vznožju, takrat je slekel moštvenega kolega Fränka Schlecka in si pred najnevarnejšimi zasledovalci privozil dobro minuto naskoka. Na sobotnem kronometru je nato suvereno ubranil prednost pred Cadelom Evansom (+0:58) in presenetljivim Bernhardt Kohlom (+1:13), ki je v Avstrijo odnesel slovito polko (pikčasto) majico za najboljšega hribolazca Pirenejev in Alp.

Po eri Armstrong španska prevlada
"Sanje so se mi uresničile, tako dolgo sem čakal na to," je presrečno razlagal 33-letni Madridčan. Kolesar CSC-a je po Oscarju Pereiru in Albertu Contadorju tretji zaporedni Španec, ki je slavil na "veliki pentlji"; skupno je sedem Špancev zbralo 12 zmag, kar uvršča Španijo na tretje mesto večne lestvice. Pred triom iz dežele flamenca in sangrie je "La Grande Boucle" obvladoval Lance Armstrong, ki je nanizal za nekaj naslednjih generacij nedosegljivih sedem zaporednih zmag.

Svakov duh v pomoč
Ob zmagi na najvišjem cestnem prelazu v Evropi (2.802 m) je Sastre z roko pokazal v zrak, v posvetilo svojemu dvoletnemu sinu, Bogu in preminulemu svaku Joseju Marii Jimenezu. "El Chaba" (Divji) velja za španskega Marca Pantanija, izredni napadalec v klancih se je zaradi depresije umaknil iz kolesarstva, leta 2003 pa ga je izdalo srce. "Danes je bil z menoj, saj sva imela iste sanje in upanja. Ta trenutek delim z njim," je ob prevzemu majice vodilnega v sredo povedal veliki zmagovalec letošnjega Toura.

Španski sanjski tedni
V zadnjih sedmih tednih je Španija slavila na evropskem nogometnem prvenstvu, Rafael Nadal je v epskem teniškem obračunu ugnal Rogerja Federerja in zmagal v Wimbledonu, zdaj pa je španski niz zaključil še Sastre na Touru.

Brez dopinga žal ne gre
Za konec kolesarskega praznika je udarila še novica, da je na dopinškem testu po 18. etapi padel Dimitrij Fofonov (Credit Agricole). Kazahstanec, ki je zasedal dobro 19. mesto, je očitno podlegel zgledu Aleksandra Vinokurova in Andreja Kašečkina, le da se ni poslužil krvnega dopinga, temveč je jemal haptaminol - sredstvo za širjenje žil. To je četrti letošnji dopinški primer, pred tem so ujeli Španca Manuela Beltrana in Moisesa Nevada, najbolj pa je odmeval primer Riccarda Ricca. Italijan je bil ujet potem, ko je dobil prvi dve pirenejski gorski etapi. Po škandalu je dirko zapustilo celotno moštvo Saunier Duval.

Še dva vrhunca sezone
Misli kolesarjev, tudi Tadeja Valjavce, se počasi usmerjajo že proti naslednjim ciljem. Čez 13 dni sledi dirka na olimpijskih igrah v Pekingu (9. avgusta), svetovno prvenstvo pa bo v italijanskem Vareseju od 23. do 28. septembra.

21. etapa, Étampes-Pariz, 143 km: 
1. G. STEGMANS BEL 3:51,38
2. G. CIOLEK NEM
3. O. FREIRE ŠPA vsi
4. R: McEWEN AVS
5. T. HUSHOVD NOR
6. J. DEAN NZL isti
7. S. SCHUMACHER NEM
8. R. FÖRSTER NEM
9. L. DUQUE KOL čas
10. R. HUNTER JAR
...
24. C. EVANS AVS +0:07
26. B. KOHL AVT oba
39. T. VALJAVEC SLO isti čas
62. C. SASTRE ŠPA +0:14
65. A. SCHLECK LUKS isti čas

Končni skupni vrstni red:             
 1. C. SASTRE        ŠPA      87:52:52
2. C. EVANS AVS +0:58
3. B. KOHL AVT 1:13
4. D. MENČOV RUS 2:10
5. C. VANDEVELDE ZDA 3:05
6. F. SCHLECK LUKS 4:28
7. S. SANCHEZ ŠPA 6:25
8. K. KIRCHEN LUKS 6:55
9. A. VALVERDE ŠPA 7:12
10. T. VALJAVEC SLO 9:05
11. V. JEFIMKIN RUS
12. A. SCHLECK LUKS
13. R. KREUZIGER ČEŠ
14. S. CASAR FRA
15. A. MOINARD FRA

NOSILCI MAJIC                         
                                      
Rumena majica (skupni zmagovalec):    
 Carlos SASTRE    ŠPA/CSC             
                                      
Zelena majica (zmagovalec po točkah): 
 Oscar FREIRE     ŠPA/Rabobank        
                                      
Polka majica (najboljši hribolazec):  
 Bernhard KOHL    AVT/Gerolsteiner    
                                      
Bela majica (najboljši mladi kolesar):
 Andy SCHLECK     LUKS/CSC            
                                      
Moštveno:                             
 CSC              DAN                 

T. G.

Tour Sastre končal v rumenem