Mark Cavendish je bil znova premočen v sprintu. Foto: Reuters
Mark Cavendish je bil znova premočen v sprintu. Foto: Reuters
Kim Kirchen
Kim Kirchen je še tretji dan oblekel rumeno majico. V nedeljo ga čaka težko delo v Pirenejih. Foto: Reuters

Britanec je v zadnjih metrih silovito pospešil in švignil mimo moštvenega kolega Geralda Cioleka in Francoza Jimmyja Casperja. Priljubljeni "Manx Express" je v sprintu glavnine zares razred zase. "Ekipa je delovala odlično. Ravno ob pravem času smo ujeli ubežnike. Kmalu sem začel sprintati, na srečo sem zdržal do črte. To je bila zadnja priložnost pred gorskimi etapami. Zmaga, drugo mesto in rumena majica - popoln dan za ekipo Columbia," je dejal Cavendish.

Večino etape so bežali Laurent Lefevre, Christophe Riblon, Jerome Pineau in Amets Txurruka. Slednja sta skušala še z enim pobegom, a ju je glavnina ujela 3 km pred ciljem.

Columbia je sijajna ekipa
Moštvo Columbie je zaznamovalo prvi teden Dirke po Franciji. Poleg dveh etapnih zmag ima v svojih vrstah še rumeno majico, ki je še vedno nosi Luksemburžan Kim Kirchen. Najboljši mladi kolesar je Šved Thomas Lövkvist, ki je skupno deseti.

Ricardo Ricco, ki je dobil šesto etapo z vzponoma Super Besse, je padel 51 km pred ciljem, a mu je s pomočjo treh moštvenih kolegov iz ekipe Saunier Duval uspelo ujeti glavnino.

Peyresourde in Aspin bosta naredila selekcijo
V nedeljo so na sporedu Pireneji. Kolesarje čakata vzpona prve kategorije na Peyresourde (1569 m) in Aspin (1489 m). Do cilja v Bagneres de Bigorru je še 26 km.

Rohregger pred skupno zmago
Avstrijec Thomas Rohregger je tudi po 26 km dolgem kronometru obdržal vodstvo v skupnem seštevku kolesarske Dirke po Avstriji in s tem je etapo pred koncem praktično že zmagovalec. Rohregger je s četrtim mestom še povečal prednost pred najbližjima zasledovalcema Ukrajincem Ruslanom Pidgornijem, ki je bil v kronometru 18. in Rusom Vladimirjem Gusevom, ki se je uvrstil na sedmo mesto. Najboljši na kronometru je bil Nemec Bert Grabsch pred Norvežanom Edvaldom Boassonom in Dancem Michaelom Blaudzunom.

Jani Brajkovič je po 33. mestu v vožnji na čas napredoval na sedmo mesto, Jure Golčer pa je po 74. mestu v kronometru ostal v skupni razvrstitvi na devetem. V skupnem vrstnem redu je na drugem mestu Gusev, ki zaostaja 40 sekund za Rohreggerjem. Pidgornij za vodilnim Avstrijcem zaostaja minuto in pet sekund.


8. etapa: Figeac-Toulouse, 172 km:
1. M. CAVENDISH VB 4:02:54 2. G. CIOLEK NEM vsi 3. J. CASPER FRA 4. O. FREIRE ŠPA 5. R. FÖRSTER NEM 6. E. ZABEL NEM 7. G. STEEGMANS BEL isti 8. S. CHAVANEL FRA 9. T. HUSHOVD NOR 10. R. HUNTER JAR ... 74. T. VALJAVEC SLO čas Skupni vrstni red po 8. etapi: 1. K. KIRCHEN LUKS 32:28:34 2. C. EVANS AVS +0:06 3. S. SCHUMACHER NEM 0:16 4. C. VANDEVELDE ZDA 0:44 5. D. MENČOV RUS 1:03 6. A. VALVERDE ŠPA 1:12 7. D. MILLAR VB 1:14 8. S. DEVOLDER BEL 1:21 9. O. PEREIRO ŠPA 1:21 10. T. LÖVKVIST ŠVE 1:21 11. S. SANCHEZ ŠPA 1:27 12. C. SASTRE ŠPA 1:34 ... 17. D. CUNEGO ITA 2:09 19. T. VALJAVEC SLO 2:19