Leto in pol po zmagi na Dirki po Franciji bo šele padla končna odločitev o tem, ali je Contador kriv zlorabe poživil ali ne. Foto: EPA
Leto in pol po zmagi na Dirki po Franciji bo šele padla končna odločitev o tem, ali je Contador kriv zlorabe poživil ali ne. Foto: EPA

Contador je na dirki Tour de France leta 2010 padel na dopinškem testu. Pri njem so našli sledi prepovedanega klenbuterola. Španec je odločno zavrnil zlorabo prepovedanih poživil, španska kolesarska zveza pa ga je oprostila, ker naj bi prepovedana sredstva v njegovo telo prišla s pokvarjenim mesom.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in Svetovna protidopinška komisija (WADA) sta se pritožili na odločitev španske zveze. Zadnjo besedo bo imelo Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Če bo odločilo, da je kriv, mu med drugim grozi dveletna prepoved nastopanja, izgubil pa bo tudi naslov zmagovalca Dirke po Franciji iz leta 2010 in lanske Dirke po Italiji.

Novembra se je trikratni zmagovalec Dirke po Franciji zagovarjal v Lozani in z odvetniki poskušal dokazati, da lani na Touru ni jemal prepovedanih poživil. Zaslišanje bi moralo biti že julija, vendar so ga najprej prestavili na avgust in potem na konec novembra.

Alberto Contador je medtem že začel novo sezono. Prejšnji teden je bil na enotedenski dirki v Argentini, na kateri je sodelovalo pet ekip iz ProToura. Contador je bil v skupnem seštevku drugi, 46 sekund za zmagovalcem Levijem Leipheimerjem.