Vodilni Thomas Voeckler je v miru užival ob branju časopisov. Njegova velika želja je, da bi v četrtek, ko je francoski dan državnosti, vozil v rumeni majici. Foto: EPA
Vodilni Thomas Voeckler je v miru užival ob branju časopisov. Njegova velika želja je, da bi v četrtek, ko je francoski dan državnosti, vozil v rumeni majici. Foto: EPA
Alberto Contador
Ekipa Saxo Banka je imela lažji trening. Foto: EPA
Johnny Hoogerland
Johnny Hoogerland je bil najprej na pregledu in masaži ... Foto: EPA
Johnny Hoogerland
... nato pa je bil že na kolesu. V torek bo zagotovo na štartu. Foto: EPA
Frank Schleck o nesrečah na Touru
Kolesarji si celijo rane padcih v prvem tednu

Za ruskega kolesarja je bil usoden test, opravljen 6. julija. V njegovem vzorcu so odkrili sledi prepovedanega diuretika hidroklorotiazida. "UCI je obvestila ruskega tekmovalca Aleksandra Kolobnjeva o neobičajnih snoveh, ki so jih našli v njegovem vzorcu in so na seznamu prepovedanih sredstev svetovne protidopinške agencije Wada," je v sporočilu zapisala UCI. Snov, ki so jo našli v njegovem vzorcu, je na seznamu prepovedanih, ker služi predvsem za prikritje drugih prepovedanih poživil.

Pred izključitvijo je bil 30-letni kolesar Katjuše, ki je bil leta 2009 srebrn na svetovnem prvenstvu na cestni dirki, na 69. mestu skupnega seštevka z 22 minutami in 15 sekundami zaostanka.

Contadorja skrbi koleno
"Skrbi me, s takšno poškodbo ne morem imeti iste frekvence vrtenja pedal kot običajno, kar ni dobro pred gorskimi etapami," je dejal Španec, ki je v prvem tednu dirke petkrat padel, a se je izognil hujšim poškodbam. Deseta in enajsta etapa nista zahtevni, zato bo Thomas Voeckler verjetno zadržal rumeno majico.

V četrtek prek Tourmaleta do Luza Ardidena
Favoriti že razmišljajo o četrtku, ko se začenja pekel v Pirenejih. V 12. etapi je 35 km pred ciljem na vrsti legendarni prelaz Tourmalet (2.115 m), ki je dolg 17,1 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Podobno strm je tudi zaključni vzpon do Luz Ardidena (1.715 m). V petek bo malce lažja etapa, zato pa je v soboto na sporedu vzpon ekstra kategorije na Plateau de Beille, ki je dolg 15,8 km s 7,9-odstotnim povprečnim naklonom.

"Evans je trenutno v najboljšem položaju. Brata Schleck se zavedata, da je predzadnji dan na sporedu kronometer, zato bosta morala napasti. Zame je najpomembnejše stanje kolena. Če bo vse v redu, bom izbral pravi trenutek za napad," je poudaril Contador.

"Prost dan je zelo dobrodošel. Zdravnik je dal veliko ledu na njegovo koleno, noga je ves dan mirovala," je dejal športni direktor ekipe Saxo Bank Bradley McGee.

Prudhomme snemalno ekipo odstranil z dirke
Še vedno je v ospredju nedeljska nesreča, ki jo je povzročil nepreviden voznik avtomobila francoske televizije. Zaletel se je v Španca Juana Antonia Flecho, ki ga je nato odneslo v Johnnyja Hoogerlanda. Oba sta nesrečo prestala brez hujših poškodb in bosta Tour verjetno nadaljevala.
Dogodek je pod drobnogled vzela tudi francoska policija. Tožilstvo v Aurrilacu, kjer se je trčenje zgodilo, je sporočilo, da je policija zaslišala voznika in priče dogodka. Direktor dirke Christian Prudhomme je, ker televizijci niso spoštovali dogovora, snemalno ekipo že odstranil z dirke, danes pa se je z opravičilom kolesarjema oglasila tudi televizija TF1.

Oba tekmovalca so v nedeljo v bolnišnici oskrbeli, potem ko sta bila po padcu precej potolčena in krvava. Hoogerland, ki nosi tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca, je končal v ograji iz bodeče žice ob cesti, posledica pa je 33 šivov, s katerimi so zakrpali globoke ureznine po nogah.

Flecha je videti kot mumija
Na dogodke se je z novinarsko konferenco odzvalo moštvo Sky, član katerega je Flecha. Španec je po trčenju z vozilom padel po tleh, a se je pobral in nadaljeval, čeprav je bil ves krvav. Priznal je, da v prvem trenutku sploh ni pomislil, da je tako poškodovan: "Moja prva misel je bila, poberi kolo in gremo naprej. Potem sem videl, da so vilice zlomljene, zraven mene je ves razbit ležal Johnny in rekel sam samo 'vau!'," se je neprijetnih trenutkov spomnil Španec.

Danes je bil Flecha na podrobnem pregledu v bolnišnici, kjer so ugotovili, da ni utrpel nobenega zloma. Na novinarsko konferenco je prišel s povitimi komolci, koleni in zapestji, tako da se je vodja njegove ekipe Dave Brailsford pošalil: "Videti si kot mumija." Flecha je potožil, da ima na kolenu precej veliko ureznino, še vedno pa čuti bolečine v oteklem komolcu, tako da njegov nastop na torkovi deseti etapi še ni povsem zanesljiv.

Skupni vrstni red po 9. etapi:       
  1. T. VOECKLER       FRA   38:35:11
  2. L. L. SANCHEZ     ŠPA      +1:49
  3. C. EVANS          AVS       2:26
  4. F. SCHLECK        LUKS      2:29
  5. A. SCHLECK        LUKS      2:37
  6. T. MARTIN         NEM       2:38
  7. P. VELTIS         SLK   isti čas
  8. A. KLÖDEN         NEM       2:43
  9. P. GILBERT        BEL       2:55
 10. J. FUGLSANG       DAN       3:08
 11. I. BASSO          ITA       3:36
 ...                                 
 16. A. CONTADOR       ŠPA       4:07
 24. T. HUSHOVD        NOR       5:13
 58. K. KOREN          SLO      16:03
147. B. BOZIČ          SLO      50:24
148. G. BOLE           SLO      51:24
Frank Schleck o nesrečah na Touru
Kolesarji si celijo rane padcih v prvem tednu