John-Lee Augustyn bi se brez padca lahko veselil zmage na eni od kraljevskih etap letošnjega Toura. Foto: EPA
John-Lee Augustyn bi se brez padca lahko veselil zmage na eni od kraljevskih etap letošnjega Toura. Foto: EPA

Na srečo se vsi ne končajo tako tragično kot tisti 18. julija leta 1995, ko je po padcu na spustu s Col de Portet-d'Aspeta v Pirenejih umrl olimpijski prvak iz Barcelone 1992, Italijan Fabio Casartelli. Ob udarcu v obcestni kamen si je hudo poškodoval glavo in pozneje umrl na poti v bolnišnico.

Najbolj svež je spomin na torkov padec Južnoafričana Johna Leeja Augustyna, ki je prvi prečkal najvišji prelaz v Evropi Col de la Bonette, nato pa imel pri spustu nekaj smole, na zavoju zletel s ceste in drsel po kamnitem pobočju še nekaj metrov navzdol.

Lani je dvema kolesarjema ponagajal pes. Nemcu Marcusu Burghardtu (mimogrede: včeraj je zmagal) ...

... in Francozu Sandyju Casarju, ki je nato kljub padcu in skeleči zadnjici zmagal v tisti etapi.

Avstralec Michael Rogers je hudo padel v 8. etapi pri spustu s prelaza Cormet de Roselend, ko je bežal s skupino kolesarjev in imel v svojih rokah virtualno rumeno majico. Zlom ključnice je prekinil njegove sanje ...

Leta 2006 so spektakularno zleteli s ceste David Canada, Rik Verbrugghe in Matthias Kessler. Trojica je bila del ubežne skupine, ko je Verbruggheju spodneslo kolo in ga vrglo prek obcestne ograje. Zlomil si je kost v levem stegnu in utrpel več poškodb leve roke. Canada si je zlomil ključnico, Kessler pa jo je odnesel brez poškodb in je celo lahko nadaljeval etapo.

Pred petimi leti je bil osrednji junak seveda Lance Armstrong. V 9. etapi se je le nekaj kilometrov pred ciljem čudežno rešil, potem ko je pred njim padel Španec Joseba Beloki. Američan je odpeljal naravnost po travi, skrajšal ovinek in nadaljeval dirko. Beloki si je na dveh mestih zlomil desno stegnenico, komolec in zapestje.

Armstrong je imel srečo tudi v 15. etapi ob napadu na ciljnem vzponu na Luz Ardiden, ko je zapel v vrečko gledalca ob cesti in se zvrnil. Odnesel jo je brez poškodb, takoj spet sedel na kolo, ujel velikega tekmeca Jana Ullricha in - zmagal.

Kljub padcu ob trku s fotografom je leta 1999 na vzponu na legendarni L'Alpe d'Huez slavil tudi Italijan Giuseppe Guerini.

Za konec še dva zanimiva posnetka z manj elitnih dirk. Na prvem si lahko ogledate, kaj te lahko doleti, če se prehitro veseliš zmage, na drugem pa, kako je, če v glavnino priteče konj. To se je zgodilo na dirki Criterium International leta 1997 v bližini Toulousa na jugozahodu Francije. V glavnini je bil tedaj tudi sokomentator letošnjega Toura na Televiziji Slovenija Martin Hvastija.

Matej Rijavec