Jani Brajkovič se je zavzeto pripravljal na letošnji Tour, vendar ni dobil priložnosti, da bi bil del velike predstave. Zdaj bo vse podredil svetovnemu prvenstvu v Švici, ki bo od 23. do 27. septembra. Foto: Iztok Novak
Jani Brajkovič se je zavzeto pripravljal na letošnji Tour, vendar ni dobil priložnosti, da bi bil del velike predstave. Zdaj bo vse podredil svetovnemu prvenstvu v Švici, ki bo od 23. do 27. septembra. Foto: Iztok Novak
Alberto Contador
Alberto Contador lahko v hipu pobegne konkurenci in si v klanec privozi veliko prednost. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Brajkovič pravi, da njegova prisotnost na Touru ne bi bistveno pomagala Armstrongu, saj Andreas Klöden svojo vlogo opravlja brezhibno. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Spomin na september 2006, ko je talentirani slovenski kolesar oblekel zlato majico na Vuelti. Letos te priložnosti ne bo. Foto: EPA

Brajkovič je upal, da ga bo Astana uvrstila v ekipo za kolesarsko Dirko po Franciji. Bil je odlično pripravljen, nato pa je svojo moč lahko pokazal le na državnem prvenstvu v Solkanu, kjer je na kronometru (38 km) drugouvrščenega Gregorja Gazvodo premagal kar za minuto in 23 sekund. Sledil je dopust, zdaj pa odhaja v Italijo. Njegov naslednji cilj je svetovno prvenstvo.


Ste pričakovali, da bo Alberto Contador tako suveren v gorskih etapah?
Sem! Glede na to, kar sem videl letos, sem pričakoval, da bo tako dober. Ima neverjeten pospešek. Ko naredi skok, po 200, 300 metrih vsem kar pade morala, ker tako, kot on pospeši, je skoraj neverjetno. Takoj na začetku naredi veliko razliko in jo potem počasi le še povečuje.

Menite, da ima Lance Armstrong še kaj možnosti za zmago?
Mislim, da ne. Na kronometru bo zaostal za Contadorjem. Ker je Contador v rumeni majici, se bo podredil ekipnim interesom in pomagal.

Astana je na letošnji dirki razred zase. Je mogoče, da se v zadnjem tednu druge ekipe dogovorijo in poskušajo konkurirati Astani?
Seveda, vse je mogoče. Vsi hočejo premagati Astano in bodo naredili vse, da ji ne uspe. Lahko se zgodi, da se nekatere ekipe združijo in bodo poskušale napadati. Glede na to, kako dober je Contador in da ima ob sebi Klödna in Lancea, mislim, da jim ne bo uspelo.

Ko vas Astana ni uvrstila v ekipo za Tour, ste rekli, da je šel ves trening v nič. Še vedno mislite tako?
Da, saj potem nisem nič dirkal, razen na državnem prvenstvu. Nato sem šel na dopust in deset dni nisem treniral oziroma sem počival. Z vrhunsko formo, ki je nisem mogel izkoristiti! Slab občutek, če ne moreš pokazati, kako si dober ...

Če bi šli na Tour, bi bili Armstrongov pomočnik. Menite, da bi bil z vašo pomočjo Armstrong danes bližje Contadorju?
Hm, ne vem. Klöden je naredil vse za Lancea, na koncu je bil celo boljši od njega. Več ne bi mogel pomagati.

Se je na skupnih treningih kdaj zgodilo, da bi bili v klanec hitrejši od Contadorja?
Enkrat. Bili smo v Solvangu v Kaliforniji. Že en teden je bila ekipa skupaj na pripravah, Contador pa je šele takrat prišel, in to zjutraj ob 4. uri. Isto dopoldne je šel z nami na trening. Bil je tako utrujen, da ni zmogel ritma. Bil je strm klanec in ni bil slabši le od mene, ampak od večine.

Nobena skrivnost ni, da se Contador in Armstrong ne marata. Je bilo že na treningih opaziti veliko trenj med njima?
Navzven se ni videlo, ampak zagotovo je napetost bila. Če imaš v ekipi dva takšna "liderja", ki hočeta zmagati na Touru, je to kar logično. Vodstvo se je trudilo, da ne bi nastala dva tabora in da bi bilo ozračje čim bolj sproščeno. Jaz sem bil na dirkah z Lanceom, le na eni sem pomagal Contadorju. Oba sta skupaj dirkala le na dirki Castilla y Leon, kjer pa je Armstrong padel.

Je Armstrong naredil napako, da je šel v isto ekipo kot Contador?
Ne! Lance je šel v to ekipo zaradi Bruyneela. Če bi bilo v ekipi še deset takšnih kolesarjev, kot je Contador, bi šel v to ekipo.

Kako kaže z ustanovitvijo ekipo Livestrong?
Nimam svežih informacij. Tudi če bi jih imel, jih ne bi smel dati. Kaže pa dobro.

Boste letos šli na Dirko po Španiji?
Zdaj je cilj svetovno prvenstvo, zato je bolje, da na Vuelto ne grem. Rad bi šel, ampak ne morem dirkati dva tedna in potem oditi domov. To ne bi bilo pošteno do moje ekipe.