Alberto Contador je zmago posvetil mlajšemu bratu Raulu, ki boleha za cerebralno paralizo. Foto: EPA
Alberto Contador je zmago posvetil mlajšemu bratu Raulu, ki boleha za cerebralno paralizo. Foto: EPA
Juan Soler, Alberto Contador, Tom Boonen in  Amets Txurruka
Slavljenci letošnjega Toura: Juan Soler v pikčasti, Alberto Contador v rumeni, Tom Boonen v zeleni in Amets Txurruka v beli majici. Foto: EPA
Daniele Bennati zmagovalec Elizejskih poljan
Daniele Bennati je v prestižnem zaključku tridetedenskega maratona ugnal lanskoletnega zmagovalca Thora Hushovda. Foto: EPA
Alberto Contador
Zadnja etapa je tradicionalno ponudila tudi priložnost za šampanjec. Foto: Reuters
Rumena majica in Fabian Wegmann kot Bart Simpson
Od Marcoussisa do Pariza so številni gledalci lahko spremljali tradicionalno parado šampionov, v kateri so se za čast in slavo na koncu udarili šprinterji. Foto: Reuters
Zaslužena trojica na vrhu
Cadel Evans drugo leto napoveduje naskok na sam vrh, ki ga bo branil Contador, ki mu bo še vnaprej v veliko pomoč izkušeni Leipheimer. Foto: EPA
Contador zmagovalec 94. Toura

Komaj 24-letni Contador je postal naslednik dveh velikanov zadnjih 15 let. Kot član Discoveryja je prevzel prestol Lanca Armstronga kot Španec pa je zavzel mesto Miguela Induraina. S komaj 23 sekundami zaostanka je drugi Avstalec Cadel Evans, tretje mesto pa je zasedel zmagovalčev moštveni kolega Levi Leipheimer (+0:31). To je najmanjša razlika med zmagovalno trojico v zgodovini največje dirke na svetu.

Po težavah našel pravo moštvo
Contador je leta 2004 grdo padel na Dirki po Asturiji, po nekaj dneh glavobolov so ugotovili krvni strdek v možganih. Po tvegani operaciji se je naslednje leto zmagovito vrnil na ceste kot član Libertyja Segurosa, ki pa je bil močno vpleten v 'Operacion Puerto'. Rojeni Madridčan je zato lani izgubil službo pri ekipi, ki se je tedaj imenovala Würth - Astana. Priložnost je pograbil šef Discoveryja Johan Bruyneel in si zagotovil usluge nove kolesarske zvezde, ki je napričakovano postal sedmi najmlajši zmagovalec velike pentlje.

"Bilo je težko. Med sobotnim kronometrom sem bil že v težavah, a sem se boril in resnično se je izplačalo. Prečudovito je stati na cilju z rumeno majico," je bil vidno ganjen Contador, ki je z Discoveryjem tudi odnesel priznanje za najboljše moštvo.

Spominjali se bomo Vinokurova in Rasmussena
94. Dirko po Franciji so po lanski blamaži s še vedno uradnim zmagovalcem Flyodom Landisom, vnovič zaznamovali dopinški škandali. Prvi favorit pred štartom v Londonu Aleksander Vinokurov si je po hudem padcu do dveh etapnih zmag pomagal s krvnim dopingom, nato pa je moštvo Rabobanka domov napodilo do takrat nespornega nosilca rumene majice Danca Michaela Rassmunsena.

Slovenski prvak zaostal za pričakovanji
Tadej Valjavec je kot kapetan Lampreja svoj drugi Tour končal dve mesti slabše kot lani - na 19. mestu, kar je sicer odlična uvrstitev, vendar slabša od njegovih želja. Prav nič se mu ni posrečilo in je bil nekajkrat že na robu odstopa. a je že prva resnejša gorska etapa pokazala, da iz te moke ne bo kruha. V najtežjih preizkušnjah v Alpah in Pirenejih besniška želva ni zmogla držati tempa z najvidnejšimi favoriti, dodatno je čas izgubljal tudi zaradi neusklajenega moštva.

Belgijec do tako željene majice
Tom Boonen (Quick Step) je prvič osvojil zeleno majico najboljšega po točkah oziroma v etapnih uvrstitvah, praviloma se za to majico borijo šprinterji. Skupno je Belgijec osvojil 119. mesto. Pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja je osvojil Kolumbijec Juan Mauricio Soler (11.) iz moštva Barloworlda.

Pentlja v znamenju 24-letnikov
Amets Txurruka (Euskatel) je bil razglašen za najbolj bojevitega kolesarja letošnjega Toura in je na cilj pripeljal tudi v beli majici, ki jo podeljujejo najboljšemu tekmovalcu do 25 let. 24-letni Bask v tej razvrstitvi sicer zaseda tretje mesto, a se je prvi vrstnik Contador ovenčal s skupno zmago, drugi Soler pa s polko majico.

Na Touru tudi slovenska reprezentanca?
Patrice Clerc, predsednik ASO-ja, ki organizira Dirko po Franciji, je za L'Equipe izdal razmišljanje, da bi bila vrnitev državnih reprezentanc na veliko pentljo še najboljše zdravilo za težave z dopingom na največji kolesarski prireditvi na svetu. Ob tem bi morali odpraviti morebitne nesporazume z moštvi, za katera kolesarji vozijo skozi leto. Nazadnje so nacionalna moštva na Touru sodelovala leta 1968. Bi lahko že prihodnje leto sodelovala tudi Slovenija v postavi Jani Brajkovič, Tadej Valjevec, Gorazd Štangelj, Tomaž Nose, ... ?

 
20. etapa, Marcoussis-Pariz, 146 km: 
1. D. BENNATI ITA 3:51:03
2. T. HUSHOVD NOR
3. E. ZABEL NEM
4. R. HUNTER JAR vsi
5. T. BOONEN BEL
6. S. CHAVANEL FRA
7. F. CANCELLARA ŠVI
8. D. MILLAR VB isti
9. R. FORSTER NEM
10. M. GUINZATO ITA
...
35. C. EVANS AVS
36. A. CONTADOR ŠPA čas
37. L. LEIPHEIMER ZDA
63. T. VALJAVEC SLO +0:15
 
 
Končni vrstni red po 20. etapi:
1. A. CONTADOR ŠPA 91:00:26
2. C. EVANS AVS +0:23
3. L. LEIPHEIMER ZDA 0:31
4. C. SASTRE ŠPA 7:08
5. H. ZUBELDIA ŠPA 8:17
6. A. VALVERDE ŠPA 11:37
7. K. KIRCHEN LUK 12:18
8. J. POPOVIČ UKR 12:30
9. M. ASTARLOZA ŠPA 14:14
10. O. PEREIRO ŠPA 14:25
...
19. T. VALJAVEC SLO 37:08

Zeleno majico (točke): T. BOONEN BEL
Pikčasta majica (gore): J. SOLER KOL
Bela majica (do 25 let): A. CONTADOR

ProTour, vrstni red po 17. dirki:     
 1. D. DI LUCA        ITA     207 točk
 2. A. CONTADOR       ŠPA     191     
 3. C. EVANS          AVS     174     
 4. A. VALVERDE       ŠPA     165     
 5. D. REBELLIN       ITA     157     
 6. K. KIRCHEN        LUK     129     
 7. V. KARPEC         RUS     115     
 8. D. CUNEGO         ITA     112     
 9. O. FREIRE         ŠPA      95     
10. C. MOREAU         FRA      88     
11. T. BOONEN         LUK      87     
12. F. SCHLECK        LUK      86     
...                                   
31. T. VALJAVEC       SLO      54     
62. J. BRAJKOVIČ      SLO      29     
 
Moštva:                               
 1. CSC                       264     
 2. DISCOVERY                 226     
 3. LIQUIGAS                  222     
 
Toni Gruden
Contador zmagovalec 94. Toura