John Degenkolb v cilju ni mogel verjeti, da je ugnal vse favorizirane kolesarje. Foto: EPA
John Degenkolb v cilju ni mogel verjeti, da je ugnal vse favorizirane kolesarje. Foto: EPA
John Degenkolb v San Remu
Po 293 kilometrih boja na mokrem in suhem asfaltu je odločal šprint. Foto: EPA
Milano - San Remo
Zmagovalci prve izmed enodnevnih kolesarskih klasik v sezoni. Foto: EPA

Degenkolb je začel šprint s četrtega mesta, član ekipe Giant-Alpecin pa je ugnal Norvežana Alexandra Kristoffa, tekmovalca Katjuše in branilca lanske zmage. Tretje mesto je zasedel Avstralec Michael Matthews (Orica).

Eden glavnih favoritov za zmago, Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), je bil četrti, Švicar Fabian Cancellara (Trek), zmagovalec leta 2008 ter drugouvrščeni leta 2014, 2012 in 2011, je končal na sedmem mestu.

Ubežniki imeli že 11 minut prednosti
Najdaljša profesionalna kolesarska klasika je vnovič postregla z zanimivim razpletom. Začela se je na mokrih cestah, končala pa na suhih. Enajsterica ubežnikov je imela že 11 minut prednosti, a jih je glavnina - zadnji ubežnik je bil Italijan Matteo Bono - ujela 26 kilometrov pred ciljem. V lovu je veliko delo opravila ekipa Sky, ki je na enem izmed spustov močno raztegnila glavnino, na mokri cesti je prišlo do padca, trojica Geraint Thomas, Ben Swift in Luke Rowe pa se ni ozirala nazaj.

Na vzponu na legendarno Cipresso so se zgodili številni pobegi, ki niso trajali dolgo, so pa še dodatno raztegnili glavnino. Vse je kazalo, da je odpadel Kristoff, ki je zdrsnil na rep skupine. Na spustu je dodatno škodo pelotonu povzročil Filippo Pozzato, 17 km pred ciljem se je za napad odločil Daniel Oss, priključil pa se mu je Thomas. Dvojica je prikolesarila do nekaj prednosti, 12,5 km pred ciljno črto je znašala 30 sekund.

Kristoff prehitro začel s šprintom
A to ni zmedlo glavnine, ki ju je ujela. V zadnjih kilometrih se je na čelo dirke postavila Katjuša z Luco Paolinijem, ki je narekoval močan ritem za Kristoffa. Lanski zmagovalec je kakšnih 300 metrov pred ciljno črto prvi začel s sprintom večje skupine, vendar prehitro, kar je izkoristil Degenkolb za največjo zmago v karieri.

Moštveni kolega slovenskega sprinterja Luke Mezgeca je postal drugi Nemec z zmago na klasiki Milan-San Remo, pred njim je leta 2013 slavil Gerald Ciolek.

Po štirih letih truda dočakal zmago
"To je fantastičen trenutek. Dirka se je razvijala natanko tako, kot smo si želeli. Res imam rad te kraje. Štiri leta zapored sem se trudil zmagati. Poznam progo, tudi Via Romo, kjer je bil cilj. Zmaga je nekaj posebnega," je povedal 26-letnik, ki ni povsem verjel v uspeh, ko je sprint sprožil Norvežan: "Najprej sem pomislil, da nimam možnosti, ker se je sprint začel res hitro. Kristoff je izjemno močan, toda ko je začel sprintati prehitro, se je izkazalo, da je to predolg sprint zanj. Srečo imam, da je 'umrl' pred ciljno črto, tako da sem šel mimo njega."

Bole v času zmagovalca do 16. mesta
Slovencev Boruta Božiča (Astana) in Grege Boleta (CCC Sprandi Polkowice) ni bilo povsem v ospredju. Bole je sicer ciljno črto prečkal kot 16. in v času zmagovalca, Božič pa s tremi minutami zaostanka na 58. mestu. Najboljši slovenski rezultat ostaja Andreju Hauptmanu, ki je bil leta 2012 na 13. mestu.

WORLD TOUR
MILANO - SAN REMO

                                      
Milano - Sanremo, 293 km:             
  1. J. DEGENKOLB      NEM     6:46:16
  2. A. KRISTOFF       NOR         vsi
  3. M. MATTHEWS       AVS            
  4. P. SAGAN          SLK            
  5. N. BONIFAZIO      ITA            
  6. N. BOUHANNI       FRA        isti
  7. F. CANCELLARA     ŠVI            
  8. D. CIMOLAI        ITA            
  9. T. GALLOPIN       FRA            
 10. E. BOASSON HAGEN  NOR            
 ...                                  
 16. G. BOLE           SLO         čas
 58. B. BOŽIČ          SLO        3:00