Christopher Froome,
Christopher Froome, "pomočnik" Bradleyja Wigginsa v ekipi Sky, je izkoristil priložnost za prvo etapno zmago na Touru. Foto: EPA
Bradley Wiggins
Bo Bradley Wiggins, ki velja za enega izmed glavnih favoritov, rumeno majico zadržal do Pariza? Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič naskakuje deseterico v skupnem seštevku. Upati je le, da je kvoto smole za letos že porabil. Foto: MMC RTV SLO
Brajkovič se je na ciljnem vzponu dobro držal

27-letni Britanec, rojen v Keniji, je v zadnjih metrih ciljnega klanca s povprečnim naklonom 8,5-odstotka švignil mimo lanskega zmagovalca Toura Avstralca Cadela Evansa. Tretji je bil Froomov moštveni kolega v Skyju Bradley Wiggins, novi nosilec rumene majice.

Večji del 199 km dolge etape je bežala sedmerica kolesarjev, ki pa je bila ujeta ob začetku zadnjega vzpona, v nadaljevanju katerega je ubijalski ritem diktiralo moštvo Skyja.

Froome ni bil v načrtu za zmago
"Od začetka do konca smo nadzorovali potek dirke. Seveda nisem bil v načrtu za zmago, moja naloga je bila pomagati Bradleyju. Ko sem se na koncu znašel med najboljšimi, sem si rekel, zakaj ne bi poskusil. Nisem verjel, da lahko premagam Evansa, a mi je uspelo, na kar sem neznansko ponosen. Za nami je popoln dan. Sam sem dobil etapo, Wiggins pa je oblekel rumeno majico. Več si ne moremo želeti. Upam le, da nam Evans ni prihranil kakšnega presenečenja za nadaljevanje dirke," je bil navdušen 27-letni Britanec, za katerega je bila to prva zmaga na Touru.

Pred letom dni v bolnišnici, zdaj pa v rumenem
Wiggins ni skoparil s pohvalami na račun moštvenega kolega: "Bil je enkraten. Ne vem, od kje je vzel toliko moči. A pohvale si ne zasluži samo on, brezhibno je delovala vsa ekipa. Pripeljala me je do rumene majice, o kateri sem sanjal že kot otrok. Čeprav nekateri menijo, da sem si jo oblekel nekoliko prezgodaj, bom sam rekel, da za rumeno majico ni nikoli prezgodaj," je dejal Wiggins. Britanec je pred skorajda natanko letom dni - 8. julija - prav tako v sedmi etapi padel, si zlomil ključnico, končal v bolnišnici in zaključil Tour, zdaj pa je oblekel rumeno majico. Torej, še ena izjemna športna zgodba.

Brajkovič se je dobro držal
Izkazal se je tudi Slovenec Jani Brajkovič, ki je osvojil osmo mesto s 46 sekundami zaostanka. Belokranjec je stik z vodilno skupino izgubil približno na polovici ciljnega vzpona, na katerem je ostal sam, saj sta hitro odpadla tako poškodovani Robert Kišerlovski kot tudi Aleksander Vinokurov. Skupno je zdaj 17. (+3:04). Brajkovičev sobotni dosežek je po petkovem padcu dober obet za nadaljevanje dirke. Preostali Slovenci so bili slabši. Grega Bole je bil 150., Borut Božič 160. in Kristijan Koren 163.

V nedeljo kolesarsko karavano čaka še ena razgibana etapa med Belofortom in Porrentruyem v dolžini 157,5 km s sedmimi kategoriziranimi vzponi.

Kriva Petacchi in Vigano?
Skupinski padec v šesti etapi, po kateri je moralo odstopiti 12 kolesarjev, med njimi tudi zmagovalec Gira Ryder Hesjedal, še vedno buri duhove. Pogovori kolesarjev kažejo na to, da sta padec zakrivila kolesarja Lampreja Alessandro Petacchi in Davide Vigano. Petacchi, Lamprejev kapetan, naj bi Viganu predajal odvečni pokrivali za kolesarske čevlje, njuna poteza pa ni bila najbolj spretno opravljena, tako da se je Vigano znašel na tleh. Kolesarji so se po nesreči razdelili na več taborov, večina potezo Italijanov ocenjuje kot amatersko in povsem neprimerno, drugi celo menijo, da je bila storjena namerno, tretji pa Italijana zagovarjajo.

99. DIRKA PO FRANCIJI                 
7. ETAPA                              
                                      
Tomblaine-La Planche des Belles Filles
199 km:                               
  1. C. FROOME          VB     4:58:35
  2. C. EVANS          AVS       +0:02
  3. B. WIGGINS         VB    isti čas
  4. V. NIBALI         ITA        0:07
  5. R. TAARAMAE       EST        0:19
  6. H. ZUBLEDIA       ŠPA        0:44
  7. P. ROLLAND        FRA        0:46
  8. J. BRAJKOVIČ      SLO    isti čas
  9. D. MENČOV         RUS        0:50
 10. M. MONFORT        BEL        0:56
 ...                                  
 12. F. SCHLECK        LUKS       1:09
 20. F. CANCELLARA     ŠVI        1:52
150. G. BOLE           SLO       14:21
160. B. BOŽIČ          SLO       17:34
163. K. KOREN          SLO    isti čas

SKUPNI VRSTNI RED
Po sedmi etapi: 1. B. WIGGINS VB 34:21:20 2. C. EVANS AVS +0:10 3. V. NIBALI ITA 0:16 4. R. TAARAMAE EST 0:32 5. D. MENČOV RUS 0:54 6. H. ZUBLEDIA ŠPA 0:59 7. M. MONFORT BEL 1:09 8. N. ROCHE IRS 1:22 9. C. FROOME VB 1:32 10. M. ROGERS AVS 1:40 11. F. CANCELLARA ŠVI 1:43 ... 17. J. BRAJKOVIČ SLO 3:04
120. K. KOREN          SLO       26:01
152. B. BOŽIČ          SLO       33:27
168. G. BOLE           SLO       39:31  
Brajkovič se je na ciljnem vzponu dobro držal