Peter Sagan je dobil že tretjo etapo v tednu dni in se utrdil v vodstvu v točkovanju za zeleno majico. Foto: EPA
Peter Sagan je dobil že tretjo etapo v tednu dni in se utrdil v vodstvu v točkovanju za zeleno majico. Foto: EPA

Zelo nesrečen dan za nas. Po drugi strani pa v kolesarstvu ni nobenega športnega obnašanja. Žalostno.

Jani Brajkovič na Twitterju
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara se je izognil padcem in že ves teden nosi rumano majico. V soboto jo bo težko zadržal, saj se začenjajo gorske etape. Foto: EPA
Favoriti v padcu precej izgubili

26 km pred ciljem so bili v skupinskem padcu udeleženi tudi številni drugi favoriti, najslabše pa jo je odnesel Ryder Hesjedal. Cadel Evans in Bradley Wiggins sta končala v času zmagovalca.
Sijajni Sagan (Liquigas) je imel v zaključku v Metzu več moči od zmagovalca prejšnjih dveh etap Nemca Andreja Greipla in Avstralca Matthewa Gossa.

Cancellara skupno že 28 dni v rumenem
V skupnem seštevku pred prvo zahtevnejšo preizkušnjo še vedno vodi Fabian Cancellara (Radioshack), Švicar je postal svojevrsten rekorder, saj je rumeno majico skupno nosil že 28 dni, več od njega so jo imeli na hrbtu le skupni zmagovalci. Brajkovič je padel na 31. mesto, zaostaja dve minuti in 27 sekund. Z izjemo Hesjedala v padec ni bil vpleten nihče izmed najboljših desetih v skupnem seštevku, tako da se ta ni spremenil.

Namesto mirne etape znova številni padci
Pogled na traso šeste etape je napovedoval mirno kolesarjenje, neuspešen pobeg in šprint glavnine. Na vsaki drugi dirki bi najbrž bilo tako, a na Touru je očitno vse drugače. Skupinski padci, ki so bili značilnost že v prejšnjih etapah, so si sledili eden za drugim. Praktično ni kolesarja, ki se ni moral zaustaviti, tega so bili rešeni le ubežniki, med katerimi je tokrat najdlje zdržal Američan David Zabriskie.

Vsi Slovenci izgubili precej časa
Medtem ko prvi padci (padel je tudi zmagovalec zadnjih dveh etap Greipel) niso imeli večjih posledic v boju za skupno razvrstitev, pa je bilo povsem drugače ob padcu v zadnjem delu 205 kilometrov dolge etape od Epernaya do Metza. Po njem nesrečnikom v skupini kljub pomoči sotekmovalcev iz ekip ni uspelo ujeti glavnine, tako da so izgubili kar nekaj dragocenega časa. Med nesrečniki so bili vsi Slovenci, še posebno hudo pa bo pri srcu Brajkoviču, ki mu do konca ni mogel pomagati vedno vdani Božič.

Hesjedal izgubil prek 13 minut
Belokranjcu se želja, da je v prejšnjih etapah porabil ves kredit smole, ni uresničila, spet se napoveduje, da mu največja dirka ni usojena. Potem ko je moral leta delati za druge, potem ko je lani zaradi padca celo odstopil že v peti etapi, mu sreče manjka tudi letos, ko naj bi bili končno ustvarjeni vsi pogoji, da napade vsaj prvo deseterico. Za to še ima možnosti, a bo imel zdaj mnogo težje delo. Tako kot Nizozemec Robert Gesink, Španec Alejandro Valverde, Nemec Tony Martin, Italijan Michele Scarponi in Luksemburžan Fränk Schleck, ki so bili prav tako v zaostali skupini, medtem ko je prav vse možnosti za visoko uvrstitev izgubil Kanadčan Ryder Hesjedal. Zmagovalec letošnjega Gira jo je pri padcu tudi skupil, zaostal več kot 13 minut, s tem pa se poslovil od svojih sanj.

Sagan se je Greiplu zalepil za kolo
Padec 20 kilometrov pred ciljem je zaustavil tudi nekatere šprinterje, med drugimi tudi prvega favorita etape Britanca Marka Cavendisha, ki letos s padci prav tako nima sreče. Za šesto etapo je načrtoval maščevanje Greiplu in Saganu, ki sta dobila po dve etapi, s čimer bi troboj izenačil, a tudi njemu zvezde niso bile naklonjene. Tako sta o zmagi odločala Nemec in Slovak, zadnji je dokazal, da ni odličen le v šprintih nekoliko v klanec, ampak da se znajde tudi na popolni ravnini.

"Včeraj sem imel smolo, danes pa srečo. Včeraj sem padel, danes se mi je izšlo po načrtih. Zalepil sem se za kolo Greipla in taktika se je obrestovala, saj sem ga pravočasno prehitel. Težko napovem, koliko etap bom dobil na letošnji dirki, vsekakor pa bi rad domov odnesel zeleno majico najboljšega po točkah," je bil zadovoljen Sagan.

6. etapa, 
Epernay-Metz, 207,5 km:
1. P. SAGAN SLK 4:37:00 2. A. GREIPEL NEM 3. M. GOSS AVS vsi 4. K. VAN HUMMEL NIZ 5. J. J. HAEDO ARG 6. G. HENDERSON AVS isti 7. A. PETACCHI ITA 8. L. PAOLINI ITA 9. D. IMPEY JAR čas 10. B. LANCASTER AVS +0:04
... 14. C. EVANS AVS isti
21. B. WIGGINS VB čas
80. M. SCARPONI ITA 2:09

81. J. BRAJKOVIČ SLO vsi
82. F. SCHLECK LUKS isti
101. A. VALVERDE ŠPA čas 107. K. KOREN SLO 2:18
110. R. GESINK NIZ 3:31
112. B. BOŽIČ SLO 3:52
160. G. BOLE SLO 13:24
181. R. HESJEDAL KAN isti čas

Skupni vrstni red po šesti etapi:

1. F. CANCELLARA ŠVI 29:22:36
2. B. WIGGINS VB +0:07
3. S. CHAVANEL FRA isti čas
4. T. VAN GARDEREN ZDA 0:10
5. D. MENČOV RUS 0:13
6. C. EVANS AVS 0:17
7. V. NIBALI ITA 0:18
8. P. SAGAN SLK 0:19
9. A. KLÖDEN NEM isti čas
10. M. MONFORT BEL 0:22
...
31. J. BRAJKOVIČ SLO 2:27
34. A. VALVERDE ŠPA 2:40
37. F. SCHLECK LUKS 2:43

72. K. KOREN SLO 8:36
108. R. HESJEDAL KAN 13.38
120. B. BOŽIČ SLO 16:02
173. G. BOLE SLO 25:19

Zelo nesrečen dan za nas. Po drugi strani pa v kolesarstvu ni nobenega športnega obnašanja. Žalostno.

Jani Brajkovič na Twitterju
Favoriti v padcu precej izgubili