Kariera Aleksandra Vinokurova je najbrž končana. Foto: Reuters
Kariera Aleksandra Vinokurova je najbrž končana. Foto: Reuters

33-letni Vinokurov je bil letos veliki favorit francoske pentlje, vendar je bilo po dveh tednih jasno, da v Pariz ne bo prikolesaril v rumeni majici. Zdelo se je, da bo čast rešil z dvema etapnima zmagama, izkazalo pa se je, da si je na sijajnem kronometru (prvi zasledovalec je zaostal več kot minuto) pomagal s transfuzijo krvi.

Kazahstanska ekipa Astana je skupaj s svojim kapetanom takoj zapustila dirko in se zdaj odločila, da Vinokurova vrže iz moštva. Dopinškemu grešniku, ki zagotavlja, da je 'čist', grozi dveletna prepoved nastopanja, kar najbrž pomeni tudi konec kariere.

Bo Franke dokazal svoje navedbe?
Letošnjega heroja Španca Alberta Contadorja pa se je z obtožbami o uporabi nedovoljenih sredstev 24 ur po prihodu na cilj lotil priznani nemški profesor in antidopinški strokovnjak Werner Franke. Svoje trditve je podkrepil z dokumenti, ki so jih našli med preiskavo zdaj že znamenite dopinške afere Puerto, v katero je bilo vpletenih mnogo športnikov in zdravnik Eufemiano Fuentes. Contador naj bi jemal inzulin, hormon za povečano izločanje testosterona in zdravilo za astmo TGN. A 24-letnika ob veličastnem današnjem prihodu v Madrid Frankejeve obtožbe očitno še niso vznemirjale ...