Odločitev o spremembi programa na začetku nove sezone je bila zadetek v polno. V Andaluziji je Pogačar napadalno navdihnjen: v ponedeljek je na makadamu začel napad 42 km pred ciljem, tokrat sredi zadnjega klanca. Foto: EPA
Odločitev o spremembi programa na začetku nove sezone je bila zadetek v polno. V Andaluziji je Pogačar napadalno navdihnjen: v ponedeljek je na makadamu začel napad 42 km pred ciljem, tokrat sredi zadnjega klanca. Foto: EPA

Sanjski začetek sezone 2023 za Tadeja Pogačarja, ki je z odliko opravil še drugi šolski dan. Po slavju v Jaenu je dobil tudi na papirju kraljevsko etapo na letošnji izvedbi Rute del Sol. V naslednjih štirih etapah na Sončni poti po Andaluziji sicer ne bo manjkalo vzponov, a prav vse dni se etape končajo s krajšimi ciljnimi klanci, ki so običajno pisani na kožo slovenskemu šampionu.

Presenečen tudi sam Pogačar

Ob močni ekipi UAE Emirates je Pogačar trdno na poti, da znova osvoji uvodno etapno dirko v sezoni, na kateri nastopa. Doslej je v karieri Tamau Pogi dobil enajst etapnih dirk, zmaga v mestu Santiago de la Espada pa je njegova že 48. profesionalna, od tega 26. etapna.

"Ekipa je znova opravila odlično delo. Z visokim tempom so me pripeljali na zadnji, strm vzpon, začutil sem priložnost, napadel, nato pa užival v vožnji do cilja," je razplet prve etape Dirke po Andaluziji opisal Pogačar. Tudi sam ni pričakoval takšnega začetka sezone: "Malo sem presenečen nad formo. Vedel sem, da sem dober, a da sem sposoben takoj dobiti dve dirki, tega nisem pričakoval. Do konca dirke je še nekaj težkih etap, vodstvo bo težko braniti, a povsem zaupam ekipi, da mi bo pomagala, da zadržaim rumeno majico."

Prerez uvodne etape, ki je na papirju najtežja izmed vseh petih, a so prav vse razgibane. V petih dneh čaka kolesarje 15 tisoč višinskih metrov. Foto: Organizator
Prerez uvodne etape, ki je na papirju najtežja izmed vseh petih, a so prav vse razgibane. V petih dneh čaka kolesarje 15 tisoč višinskih metrov. Foto: Organizator

Napadel sredi zadnjega vzpona

V begu dneva je bila sprva četverica, nato trojica, med katero je po imenu izstopal Omar Fraile. Ubežniki so bili ujeti pred vznožjem zadnjega klanca, na katerem je Pogačarjeva ekipa UAE Emirates dodobra razredčila glavnino že v prvi polovici 10,6-kilometrskega vzpona na Despiernacaballos.

12,5 km pred ciljem je napadel Pogačar, ki mu je sprva lahko sledil le Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Ob drugem skoku gorenjskega volka je odpadel tudi Kolumbijec in 5 km pod vrhom prelaza, ki ga lahko prevedemo "zbudi konje", se je Pogi odpeljal novi zmagi naproti.

38 sekund pred Lando in Rodriguezom

Zadaj se je v prvi zasledovalni skupini zbrala skupina treh glavnih Pogačarjevih tekmecev za skupno zmago. Moči so združili Španci Enric Mas (Movistar), Mikel Landa in Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), ki so hitro ujeli Buitraga, Landovega ekipnega tovariša.

Zaradi težav s kolesom je iz zasledovalne skupinice odpadel Mas. Trojica Landa, Buitrago in Rodriguez je v cilj prišla z zaostankom 38 sekund, še minuto za njim pa so ciljno črto prečkali Tao Geoghagen Hart, Pavel Sivakov, Jack Haig in osmoljenec prve etape Mas.

Sorodna novica Po šovu na makadamu pred Pogačarjem v Andaluziji še Sončna pot

Po Andaluziji samo razgibane etape

Vseh pet etap Rute del Sol je podobnih, saj so precej razgibane, a najtežja je bila že kar prva v dolžini 179 kilometrov in z okoli štiri tisoč višinskimi metri prek petih kategoriziranih vzponov, od tega tremi prve kategorije.

Na Dirki po Andaluziji vozijo trije Slovenci: že v rumeno majico vodilnega odeti Tadej Pogačar, njegov pomočnik Domen Novak (oba UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain Victorius). Mohorič je bil dolgo v ospredju glavnine, ko je svoje delo opravil, je šel bolj zlagoma do cilja in zaostal 12 minut, kar mu daje več manevrskega prostora pri lovu na etapne uspehe. V ponedeljek še bolni Novak še ni 100-odstoten, saj je kot prvi odpadel pri emiratih in je v cilj z zaostankom 24 minut prišel kot predzadnji, a še znotraj dovoljenega zaostanka.

Pogačar presenečen, da je na začetku sezone v tako dobri formi

69. Dirka po Andaluziji

1. etapa, Puente de Genave−Santiago de la Espada, 179 km

Kristoffu prva etapa v Algarvu

Dirka po Andaluziji spada v drugi razred, tako kot na primer Dirka po Sloveniji. Sočasno se je na jugu Portugalske začela Dirka po Algarvu. Uvodno etapo je v sprintu glavnine dobil norveški veteran Alexander Kristoff, kar je njegova prva zmaga za norveško ekipo Uno-X. Kristoff je za 87. zmago kariere v sprintu premagal tudi Fabia Jakobsena in vlak Soudal QuickStepa.

Američan Jorgensen za sekundo osvojil Oman

Medtem se je v sredo po petih dneh končala Dirka po Omanu, ki prav tako spada v Pro serijo. Na zadnji, najtežji etapi z vzponom na Zeleno goro je zmago slavil Belgijec Mauri Vansevenant (Soudal QuickStep), a mu je vse do ciljne črte sledil Američan Matteo Jorgenson, ki je za eno samo pičlo sekundo ubranil vodstvo za uspeh kariere. 23-letnik iz Kalifornije je v Omanu dobil tretjo etapo in na koncu s pomočjo ekipe Movistar prišel do skupne zmage, kar sta sicer njegovi prvi dve zmagi med profesionalci.