Lahko Evenepoel dvojni olimpijski kroni doda še dvojno mavrično majico na SP-ju v Zürichu konec septembra? Foto: AP
Lahko Evenepoel dvojni olimpijski kroni doda še dvojno mavrično majico na SP-ju v Zürichu konec septembra? Foto: AP

Olimpijska zmaga v vožnji na čas je vredna 455 točk, slavje na cestni dirki pa 900 UCI-točk. Skupno malce več kot skupna zmaga na Dirki po Franciji, ki je ovrednotena s 1300 točkami, kar je največ v kolesarskem koledarju mednarodne kolesarske zveze (UCI). Vodilni na UCI-lestvici zdaj vsaj nima še enkrat več točk kot drugouvrščeni.

Z izvrstnim osmim mestom na cestni dirki se je Jan Tratnik zavihtel na 80. mesto, s čimer so zdaj štirje Slovenci med vodilno stoterico. Idrijčan še nikoli poprej v karieri ni zbral več kot tisoč točk!

Remco Evenepoel zdaj uživa v tednu počitka in slavja, a nato se bo dvakratni olimpijski prvak za en teden vrnil na višinske priprave, da bo pripravljen za zaključek sezone. Dirka po Britaniji (3.–9. septembra) bo njegov naslednji tekmovalni izziv, sledile pa bodo priprave za svetovno prvenstvo v Zürichu, kjer bo skušal najprej ubraniti mavrično majico v vožnji na čas (22. septembra), nato pa bo naskakoval drugi naslov v cestni vožnji (29. septembra).

Sorodna novica Remco-volucija. Kakšna kariera, star pa šele 24 let!

Pogačar se vrača čez mesec dni

SP v Švici je veliki cilj zaključka sezone za vodilnega kolesarja sveta. Tadej Pogačar se bo po počitnicah na dirke vrnil v Kanadi, kjer ga čakata VN Quebeca (13. septembra) in VN Montreala (15. septembra). Generalki za cestno dirko v Zürichu, kjer bo zaradi razgibanega profila in višinskih metrov (4470 metrov vzpona v 274 km) na papirju prvi favorit za naslov.

V soboto vrnitev Rogliča na Klasikoi

Sorodna novica Dober obet za Vuelto: Roglič prijavljen na klasiko San Sebastian

Pozornost slovenskih ljubiteljev kolesarstva bo to soboto usmerjena v Baskijo. 44. Donostia San Sebastian Klasikoa bo tekmovalni preizkus Primoža Rogliča po padcu in odstopu na letošnji Dirki po Franciji. Njegova nemška ekipa je bila pretekle tedne zadržana in previdna, ali bo Roglič nared za nastop na Dirki po Španiji, nato so ga uvrstili v postavo za Klasikoo.

Enodnevna dirka svetovne serije je letos zaradi olimpijskih iger malce kasneje na koledarju. Ob dolžini 236 km bo imela šest kategoriziranih vzponov, izstopa pa zadnji Pilotegi (2 km z 11,7 %), ki ima pod vrhom 500-metrski odsek s povprečnim naklonom 20 odstotkov! Od vrha Pilotegija je nato le še 8 km do cilja v Donostii/San Sebastianu.

Govekarju tik pred sprintom padla veriga

Medtem v Španiji že poteka prva pripravljalna dirka za bližajočo se La Vuelto 24. Uvodno etapo Dirke po Burgosu je po množičnem sprintu dobil Čeh Pavel Bittner (DSM). Po seriji drugih mest prva profesionalna zmaga za 21-letnika iz Olomuca. V izredno dobrem položaju za sprint je bil Matevž Govekar (Bahrain Victorious), a mu jo je zagodla veriga, ki je padla z verižnika v ključnem trenutku. Na koncu je bil najmlajši Slovenec v svetovni seriji enajsti. 24-letnik iz Godoviča sicer ne bo nastopil na Dirki po Španiji, temveč ga čakajo San Sebastian in etapni dirki Po Nemčiji in Veliki Britaniji ter SP.

Druga etapa Ewanu, Govekar tokrat 12.

Druga etapa 46. Dirke po Burgosu se je pravtako razpletla z množičnim sprintom, pri čemer pa je bil zaključek bolj zavit, predvsem pa je šla cesta rahlo navkreber. Slavil je Caleb Ewan, kar je njegova 63. zmaga kariere, sicer tretja v sezoni, ki se v prvem delu ni odvijala po okusu Avstralca iz ekipe Jayco AlUla. Matevž Govekar je kot adut Bahraina osvojil 12. mesto.


Sorodna novica UCI-lestvica 2024