Wout van Aert (v tej sezoni ima že pet zmag) je ubranil rumeno majico. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Wout van Aert (v tej sezoni ima že pet zmag) je ubranil rumeno majico. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Roglič: Hitra in neugodna etapa

"To je neverjeten uspeh zame in za ekipo. Težko je opisati vsa čustva. Vsak dan smo garali in danes mi je uspela največja zmaga v karieri. Ne ponudi se pogosto takšna priložnost. Vedel sem, da v sprintu nisem najboljši in da je Bagioli v prednosti. Ko sem videl ciljno črto, sem šel na vso moč. Nisem mogel verjeti, da mi je uspelo. Res neverjetno," je bil vzhičen 24-letni Ferron. Ekipa TotalEnergies ima tako na letošnji Dofineji že dve zmagi, obe po begu (v 2. etapi je uspelo Alexisu Vuillermozu).

Glavnina zaostala 32 sekund
Prvi zasledovalci so na petkovi etapi zaostali tri sekunde, glavnina, v kateri sta bila tudi nosilec rumene majice Wout van Aert (12. mesto) in Primož Roglič (32. mesto), pa 32 sekund. Roglič je povedal, da je bila etapa hitra in neugodna. Jumbo Visma je brez težav nadzirala ubežnike, ob koncu je navila ritem, da njihova prednost ni bila previsoka. A včerajšnji scenarij, ko je glavnina z milimetrsko natančnostjo ujela ubežnike (in je etapno zmago slavil van Aert), se le ni ponovil.

Bagioli virtualno v rumeni majici
V begu so tako do konca uspešno vztrajali Warren Barguil (Arkéa Samsic), Pierre Rolland (B&B Hotels KTM), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Andrea Bagioli (QuickStep AlphaVinyl), Victor Lafay (Cofidis) in Valentin Ferron (TotalEnergies). Pet Francozov torej in Italijan Bagioli, ki je v tej skupini veljal za favorita za etapno zmago, kar nekaj časa je bil tudi v virtualnem skupnem vodstvu, saj je bila prednost ubežnikov večja od treh minut in dveh sekund, za kolikor je Bagioli po petih dneh zaostajal za vodilnim van Aertom.

Nespametna poteza Molana
Po etapi so diskvalificirali člana ekipe UAE Juana Sebastiana Molana (danes je bil v cilju na 7. mestu oziroma prvi v glavnini), ker je 10 km pred ciljem pri visoki hitrosti izgubil živce - kričal je nad Francozom Hugom Pagejem in ga celo nekoliko udaril po glavi (oz. čeladi), ker je Page zamenjal smer vožnje in mu prišel tako blizu, da sta se dotaknila. Kolumbijski sprinter ima že od prvega dneva dirke "težave" s Pagejem, ki naj bi že takrat skoraj povzročil njegov padec. Vseeno je kazen sprejel in se po Twitterju opravičil: "V hitrem in napetem zaključku sem imel vročo glavo in sem naredil nevarno napako. Rad bi se opravičil Pageju in vsem kolesarjem. Jasno mi je, zakaj sem bil diskvalificiran, svojo potezo obžalujem."

Hirschi dobil dirko v Švici
Odzval se je tudi Page: "Seveda je na takšnih etapah vedno borba za čim boljši položaj. Očitno mu nekaj ni bilo všeč in me je udaril po glavi. Nisem reagiral, ker to ni v duhu športa. Kar je naredil, je nesprejemljivo. Morda le stresa svoje frustracije na mlade kolesarje, ki jih ne pozna."
Ekipa UAE je izgubila tudi mladega Španca Juana Ayusa, ki je zbolel. 19-letnik je bil po petih etapah skupno osmi, 52 sekund za Rogličem. Vseeno so imeli pri ekipi UAE TeamEmirates danes razlog za veselje: Marc Hirschi je po sprintu manjše skupine kolesarjev dobil enodnevno dirko za Veliko nagrado Gippingena z 2900 višinskimi metri.

V soboto 2642 m visoko; odstopil Ayuso
Dirka po Dofineji se bo v soboto in nedeljo razpletla z dvema gorskima etapama. V soboto (135 km) kolesarje čaka najprej vzpon na Galibier (2642 m) in nato na Col de la Croix, v nedeljo (139 km) pa med drugim ciljni vzpon na Plateau de Solaison. Doslej sta favorita za osvojitev Dofineje Primož Roglič in Jonas Vingegaard (oba Jumbo Visma) delala za van Aerta, a zdaj bo drugače, čeprav ima v skupnem seštevku WvA več kot minuto prednosti pred Rogličem.