Francesco Gavazzi je takole poziral s pokalom za zmago, potem ko je bil že na poti v hotel. Foto: EPA
Francesco Gavazzi je takole poziral s pokalom za zmago, potem ko je bil že na poti v hotel. Foto: EPA
Oscar Freire
Oscar Freire (levo) je s presenečenjem sprejel odločitev sodnikov. Foto: Reuters

Televizijski posnetki iz helikopterja so pokazali, da sta tako Freire kot njegov kolega v moštvu Rabobank Luis Leon Sanchez v zadnjem kilometru z rokami "odganjala" druge kolesarje. Za nameček je v zadnjih metrih Sanchez potisnil še Freireja, ki je z lahkoto zmagal, a bil diskvalificiran, še preden je stopil na zmagovalni oder.
Freire zelo razočaran
"Gavazzija sem vprašal, ali se ne počuti osramočen. Nihče ni pričakoval tega, ne jaz, ne on, nihče. Bil sem najmočnejši, o tem ni dvoma. Presenečen sem nad tem, kaj se je zgodilo, odvzeti zmago na tak način preprosto ni pošteno," je povedal razočarani Freire.
Tudi športni direktor Rabobanka Adri Van Houwelingen je jezno sprejel odločitev sodnikov: "V preteklosti je bilo diskvalificiranih že kar nekaj mojih kolesarjev in sem se strinjal z žirijo. Danes se ne. UCI (mednarodna kolesarska zveza) vedno govori o pravičnem športu in kako bi moral zmagati najboljši kolesar. Danes je bil Oscar očitno najmočnejši. Ni zmagal za pet centimetrov, ampak z dvema metroma prednosti."

Vodstvo v skupnem seštevku je obdržal Joaquin Rodriguez, ki je zasedel 11. mesto. V soboto bo na sporedu 27-kilometrski kronometer v okolici mesta Zalla.

Eibar-El Corrillo, 177 km: 
1. F. GAVAZZI ITA 4:27:03
2. J. VAN DE WALLE BEL
3. J. GADRET FRA vsi
4. P. LIGTHART NIZ
5. E. GARCIA ŠPA isti
6. V. KIRJIENKA BLR
7. R. HESJEDAL KAN čas
8. G. CARUSO ITA

Skupni vrstni red:
1. J. RODRIGUEZ ŠPA 21:39:46
2. A. KLÖDEN NEM oba
3. S. SANCHEZ ŠPA isti čas
4. C. HORNER ZDA +0:01
5. R. HESJEDAL KAN 0:06
6. X. TONDO ŠPA isti čas