Jakub Fuglsang se je veselil prve zmage na klasikah. Foto: EPA
Jakub Fuglsang se je veselil prve zmage na klasikah. Foto: EPA

Po 256 kilometrih se je dirka končala v Liegu in ne v Ansu, kjer je bil cilj vse od leta 1991. Fuglsang, ki je na cilj prišel sam, je postal drugi Danec z zmago na "stari dami", prvi je bil leta 1993 Rolf Soerensen.

Fuglsang je skupaj z Italijanom Davidejem Formulom in Kanadčanom Michaelom Woodsom napadel na zadnjem vzponu, dobrih 16 kilometrov pred ciljem, nato pa Italijana in Kanadčana zlomil na pretežno ravninskem zadnjem delu. Na spustu nekaj kilometrov pred ciljem je sicer skoraj padel, kar pa ga ni zmedlo, na cilj je prišel 27 sekund pred Formulom, in 57 sekund pred prvo zasledovalno skupino, katere šprint je dobil Nemec Maximilian Schachmann.

V tej skupini so bili še Britanec Adam Yates, Woods, Francoz David Gaudu in Španec Mikel Landa. Takoj za njimi je na cilj prišel Italijan Vincenzo Nibali.

Maximilian Schachmann je dobil šprint za tretje mesto. Foto: EPA
Maximilian Schachmann je dobil šprint za tretje mesto. Foto: EPA

Pogačar najboljši Slovenec na 18. mestu
Tadej Pogačar (UAE Emirates) je ves čas vozil v ospredju, na koncu pa zasedel 18. mesto, v cilj je minuto in 29 sekund za zmagovalcem. Tudi Matej Mohorič (Bahrain Merida) si nima česa očitati, na zadnjem vzponu ni mogel slediti najboljšim, pozna se mu utrujenost po napornem začetku sezone. Tokrat je zaostal tri minute in 15 sekund ter zasedel 36. mesto.

Valverde in Bole odstopila
Luka Pibernik (Bahrain Merida) je zasedel 97. mesto, zaostal je 24 minut in 12 sekund, Grega Bole (Bahrain Merida) pa je bil med številnimi kolesarji, ki dirke niso končali. Med temi je bil tudi svetovni prvak in štirikratni zmagovalec te dirke Španec Alejandro Valverde, ki bi v primeru nove zmage postal najuspešnejši tekmovalec v zgodovini te dirke.

Gesink ne bo mogel pomagati Rogliču na Giru
K številnim odstopom je pripomogel predvsem mraz, na začetku dirke pa je tudi deževalo. Tako ni manjkalo padcev, najhuje jo je skupil Nizozemec Robert Gesink, sicer moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbu-Vismi, ki so ga odpeljali v bolnišnico. Na spustu pri hitrosti 100 kilometrov na uro je padel, si zlomil ključnico in medenico, tako da ne bo mogel nastopiti na Dirki po Italiji, ki se bo začela 11. maja v Bologni.

Fuglsang: Dovolj je bilo drugih mest
"Že vso sezono sem v odlični formi, a zmagati mi še ni uspelo. Enkrat se je moralo tudi meni posrečiti, dovolj je bilo drugih mest. Taktično smo dirko odpeljali, kot smo si zamislili. Ekipa je bila ves čas v ospredju, pred zadnjim vzponom me je predvsem Gorka Izagirre pripeljal v odličen položaj. Že v pripravi dirke smo na vzponu načrtovali napad, pomagal mi je še Woods. Ko sem si nato priboril nekaj metrov prednosti pred njim in Formulom, sem vedel, da moram samo še pritiskati. Na spustu sem se znašel v strašljivem položaju, a se rešil, dobil dodatno dozo adrenalina in zmagal. Nekaj takega mi je napovedala tudi žena, vesel sem, da se ni zmotila, obljubim, da jo bom odslej vedno poslušal," se je jubilejne 20. zmage v karieri veselil olimpijski podprvak, ki je leta 2009 dobil Dirko po Sloveniji.

Primož Roglič bo branil zmago na Dirki po Romandiji. Foto: EPA
Primož Roglič bo branil zmago na Dirki po Romandiji. Foto: EPA

Roglič bo pred Girom noge preizkusil v Romandiji
V torek se bo začela Dirka po Romandiji, tradicionalna generalka za Giro d'Italia. Primož Roglič, ki bo branil zmago, se vrača po enomesečni odsotnosti oziroma višinskem treningu v Španiji, kjer je imel ob sebi celotno ekipo, s katero bo 11. maja v Bologni začel Dirko po Italiji.

"Odličen začetek sezone je za nami. Trdo smo trenirali že čez zimo. Lepo je začeti s takimi rezultati. Vedeli smo, kaj nam je manjkalo zadnja leta. Več kot očiten napredek smo naredili v ekipni vožnji na čas. Na Giru je sicer ni, zato je na pripravah nismo trenirali. Vsi pa smo poskušali vsak dan narediti svoj maksimum, oddelati svoj trening. Nam je kar uspevalo in smo pripravljeni," je povedal Roglič.

Letos je Roglič dobil Dirko po Združenih arabskih emiratih in dirko Tirreno–Adriatico. Gre tudi v Švico po zmago? "Meni je ta dirka predvsem zadnja priprava na Dirko po Italiji. Zame je pomembno to, da sem ves čas varen, se izogibam vsem težavam in iščem potreben ritem, ki ga potrebujem za start Gira."

Končni vrstni red, 256 km:             
  1. J. FUGLSANG      DAN      6:37:37 
  2. D. FORMOLO       ITA        +0:27 
  3. M. SCHACHMANN    NEM         0:57 
  4. A. YATES          VB              
  5. M. WOODS         KAN          vsi 
  6. D. GAUDU         FRA         isti 
  7. M. LANDA         ŠPA          čas 
  8. V. NIBALI        ITA         1:00 
  9. D. TEUNS         BEL         1:05 
 10. W. POELS         NIZ         1:26 
                                       
 18. T. POGAČAR       SLO         1:29 
 36. M. MOHORIČ       SLO         3:15 
 97. L. PIBERNIK      SLO        24:12 
                                       
 Grega Bole je odstopil.               
Fuglsang po samostojnem pobegu do najprestižnejše zmage v karieri