Dylan Groenewegen, ki je v karieri dobil že štiri etape na Dirki po Franciji, je z odličnim šprintom v Villarrealu Jumbo Vismi priboril prvo zmago sezone. Foto: EPA
Dylan Groenewegen, ki je v karieri dobil že štiri etape na Dirki po Franciji, je z odličnim šprintom v Villarrealu Jumbo Vismi priboril prvo zmago sezone. Foto: EPA

Zadnji kilometri 180 km dolge ravninske etape (Castello–Villarreal) so bili zaradi številnih krožišč tehnično zahtevni. Groenewegen, član ekipe Jumbo Visma, na videz ni bil v najboljšem položaju, toda po desni strani je odlično šprintal in še pred ciljno črto ujel rojaka Fabia Jakobsena iz ekipe Deceuninck-Quick Step, ki je večji del dneva nadzirala dogajanje. Tretji je bil Alexander Kristoff, najboljši slovenski šprinter Luka Mezgec pa je bil precej zaprt in več kot osmega mesta ni mogel izvleči.

Sorodna novica Drugi kolesar sveta sodeluje z razvpitim zdravnikom Ferrarijem?

"Hvala moji ekipi, mislim, da smo bili danes zelo močni. Imeli bomo še dve priložnosti in spet poskusili zmagati," je povedal Groenewegen, ki je pred dvema letoma dobil šprint tudi na slovenskem "touru".

V igri za zmago tudi Tadej Pogačar
Kar nekaj znanih kolesarjev si je Dirko po Valencii, ki sicer ne sodi v koledar Svetovne serije, izbralo za prvi izziv sezone. Za prvega favorita velja Alejandro Valvede, ki bo aprila dopolnil 40 let, v širši krog favoritov pa štejejo tudi Tadeja Pogačarja, ki je na uvodni etapi na 30. mestu zaostal pet sekund. Od Slovencev poleg Mezgeca in Pogačarja dirkata še Matej Mohorič (danes je bil 14. z dvema sekundama zaostanka) in Pogačarjev moštveni kolega pri ekipi UAE Emirates Jan Polanc (22.; +0:04).

Dumoulin zaradi bolezni odpovedal nastop
Ključen za končno zmago bi utegnil biti petkilometrski vzpon v četrti etapi s povprečnim naklonom dobrih 11 odstotkov (posamezni odseki dosežejo 24 odstotkov), ki mu bo sledil spust do cilja v Altei. Nizozemec Tom Dumoulin, ki od junija ni dirkal, je nastop zaradi bolezni odpovedal in tako še ne bo debitiral v dresu Jumbo Visme.

Bonifazio pred Bauhausom

Drugo (razgibano) etapo Dirke po Savdski Arabiji je dobil Italijan Niccolo Bonifazio. Drugi je bil Nemec Phil Bauhaus. Grega Bole in Jan Tratnik sta z zaostankom dveh minut in 33 sekund zasedla 109. oziroma 110. mesto.

Tresla se je gora, rodila miš
Kolesarska protidopinška fundacija (CADF), ki neodvisno nadzoruje in vodi protidopinški boj v kolesarstvu, je potrdila verodostojnost odmevnega poročila o Jakubu Fuglsangu, vendar vseeno sklenila, da zoper Fuglsanga (in njegovega moštvenega kolega pri Astani Alekseja Lucenka) ne bo sprožila postopka. O poročilu so pisali danski in norveški mediji, s čimer so obtožili trenutno drugega kolesarja na UCI-lestvici Jakoba Fuglsanga, da je za njegovo izjemno lansko sezono krivo sodelovanje z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem, ki je sinonim za doping.